ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Бюджетного кодексу України щодо державних iнвестицiйних проектiв

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Бюджетного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2010 р., N 50 - 51, ст. 572) такi змiни:

     1. Частину першу статтi 2 доповнити пунктами 201 i 202 такого змiсту:

     "201) державний iнвестицiйний проект - iнвестицiйний проект, що реалiзується шляхом державного iнвестування в об'єкти державної власностi з використанням державних капiтальних вкладень та/або кредитiв (позик), залучених державою або пiд державнi гарантiї;

     202) державнi капiтальнi вкладення - капiтальнi видатки державного бюджету (надання кредитiв з державного бюджету), що спрямовуються на створення (придбання), реконструкцiю, технiчне переоснащення основних засобiв державної власностi, очiкуваний строк корисної експлуатацiї яких перевищує один рiк".

     2. У другому реченнi пункту 4 частини першої статтi 21 слово "схвалення" замiнити словами "схвалення або вiдбору", а слова "до прогнозу Державного бюджету України на наступнi за плановим два бюджетнi перiоди" - словами "щорiчно до прогнозу Державного бюджету України на наступнi за плановим два бюджетнi перiоди та проекту закону про Державний бюджет України".

     3. Абзац третiй частини п'ятої статтi 28 доповнити словами "включаючи iнформацiю про стан реалiзацiї iнвестицiйних проектiв за бюджетними програмами iз зазначенням ступеня їх готовностi та обсягiв коштiв, необхiдних для завершення таких проектiв".

     4. У статтi 32:

     1) частину третю пiсля слiв "видаткiв i кредитування бюджету" доповнити словами "(включаючи загальний обсяг державних капiтальних вкладень на розроблення та реалiзацiю державних iнвестицiйних проектiв)";

     2) доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "4. Плановi та прогнознi на наступнi за плановим два бюджетнi перiоди обсяги державних капiтальних вкладень на розроблення та реалiзацiю державних iнвестицiйних проектiв визначаються з урахуванням:

     необхiдностi продовження (завершення) реалiзацiї розпочатих державних iнвестицiйних проектiв вiдповiдно до планiв їх реалiзацiї та визначених строкiв введення в експлуатацiю основних засобiв;

     необхiдностi передбачення державних капiтальних вкладень на пiдготовку та початок реалiзацiї нових державних iнвестицiйних проектiв;

     витрат державного бюджету на розроблення та реалiзацiю державних iнвестицiйних проектiв, здiйснених у попереднiх двох бюджетних перiодах i запланованих на поточний бюджетний перiод;

     основних прогнозних макропоказникiв економiчного i соцiального розвитку України на плановий i наступнi за плановим два бюджетнi перiоди.

     Мiнiстерство фiнансiв України до 15 травня року, що передує плановому, доводить до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi економiчного i соцiального розвитку, плановий та прогнознi на наступнi за плановим два бюджетнi перiоди загальнi обсяги державних капiтальних вкладень на розроблення та реалiзацiю державних iнвестицiйних проектiв (крiм тих, що здiйснюються iз залученням державою кредитiв (позик) вiд iноземних держав, банкiв i мiжнародних фiнансових органiзацiй, а також iз коштiв державного фонду регiонального розвитку) для пiдготовки за участю Комiтету Верховної Ради України з питань бюджету у тритижневий строк пропозицiй щодо розподiлу таких державних капiтальних вкладень мiж головними розпорядниками бюджетних коштiв за результатами вiдбору державних iнвестицiйних проектiв.

     Вiдбiр державних iнвестицiйних проектiв (крiм тих, що здiйснюються iз залученням державою кредитiв (позик) вiд iноземних держав, банкiв i мiжнародних фiнансових органiзацiй, а також iз коштiв державного фонду регiонального розвитку) здiйснюється Мiжвiдомчою комiсiєю з питань державних iнвестицiйних проектiв у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Мiжвiдомча комiсiя з питань державних iнвестицiйних проектiв є колегiальним органом, положення i склад якого затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України. До складу Мiжвiдомчої комiсiї з питань державних iнвестицiйних проектiв входять члени Кабiнету Мiнiстрiв України, члени Комiтету Верховної Ради України з питань бюджету за рiшенням цього комiтету (чисельнiстю не менше 50 вiдсоткiв складу такої комiсiї), представники центральних органiв виконавчої влади та iнших державних органiв.

     Розподiл державних капiтальних вкладень для реалiзацiї нових державних iнвестицiйних проектiв здiйснюється за умови, що в межах загального обсягу державних капiтальних вкладень на плановий бюджетний перiод не менше 70 вiдсоткiв спрямовуватиметься на продовження (завершення) реалiзацiї розпочатих державних iнвестицiйних проектiв вiдповiдно до планiв їх реалiзацiї та строкiв введення в експлуатацiю основних засобiв.

     Державнi капiтальнi вкладення на розроблення та реалiзацiю державних iнвестицiйних проектiв включаються до проекту закону про Державний бюджет України за результатами такого розподiлу".

     5. У частинi четвертiй статтi 33:

     пункт 2 доповнити словами "загального обсягу державних капiтальних вкладень на розроблення та реалiзацiю державних iнвестицiйних проектiв iз зазначенням прiоритетних напрямiв таких капiтальних вкладень";

     пункт 4 доповнити словами "та державних iнвестицiйних проектiв".

     6. Статтю 34 доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "4. Мiнiстерство фiнансiв України разом з iнструкцiями з пiдготовки бюджетних запитiв доводить до головних розпорядникiв бюджетних коштiв вiдповiднi обсяги державних капiтальних вкладень на плановий та наступнi за плановим два бюджетнi перiоди, у тому числi згiдно з розподiлом, здiйсненим вiдповiдно до частини четвертої статтi 32 цього Кодексу".

     7. Частину другу статтi 35 пiсля слова "схвалення" доповнити словами "або вiдбору".

     8. Частину першу статтi 38 доповнити пунктом 41 такого змiсту:

     "41) перелiк державних iнвестицiйних проектiв (крiм тих, що здiйснюються iз залученням державою кредитiв (позик) вiд iноземних держав, банкiв i мiжнародних фiнансових органiзацiй, а також iз коштiв державного фонду регiонального розвитку) iз зазначенням загальної вартостi кожного проекту, загальних обсягiв витрат державного бюджету, необхiдних для розроблення та реалiзацiї кожного проекту, включаючи обсяги видаткiв державного бюджету, необхiдних для завершення кожного проекту, а також обсяги таких видаткiв на вiдповiдний бюджетний перiод у розрiзi бюджетних програм. Пiдготовка таких матерiалiв здiйснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi економiчного i соцiального розвитку, за результатами розподiлу, здiйсненого вiдповiдно до частини четвертої статтi 32 цього Кодексу".

     9. Друге речення частини другої статтi 53 виключити.

     10. У роздiлi VI "Прикiнцевi та перехiднi положення":

     в абзацi другому пункту 11 слова "а також Клiнiчної лiкарнi "Феофанiя" Державного управлiння справами" замiнити словами "закладiв (установ) охорони здоров'я Державного управлiння справами, клiнiк науково-дослiдних iнститутiв Нацiональної академiї медичних наук України";

     доповнити пунктом 28 такого змiсту:

     "28. Установити, що:

     положення щодо державних iнвестицiйних проектiв i державних капiтальних вкладень, визначенi частинами третьою та четвертою статтi 32 i пунктом 41 частини першої статтi 38 цього Кодексу, застосовуються, починаючи з формування проекту Державного бюджету України на 2016 рiк;

     положення частин другої i третьої статтi 121 та статтi 122 Закону України "Про iнвестицiйну дiяльнiсть" до державних iнвестицiйних проектiв не застосовуються".

     11. У текстi Кодексу слова "iнвестицiйна програма (проект)" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "iнвестицiйний проект" у вiдповiдному вiдмiнку i числi.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Абзац другий пункту 2 роздiлу II "Прикiнцевi положення" Закону України вiд 28 грудня 2014 року N 79-VIII "Про внесення змiн до Бюджетного кодексу України щодо реформи мiжбюджетних вiдносин" пiсля слiв "клiнiк науково-дослiдних iнститутiв" доповнити словами "(крiм установ та закладiв Збройних Сил України, iнших утворених вiдповiдно до законiв України вiйськових формувань та правоохоронних органiв, закладiв (установ) охорони здоров'я Державного управлiння справами, клiнiк науково-дослiдних iнститутiв Нацiональної академiї медичних наук України)".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у двомiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     подати до Верховної Ради України пропозицiї щодо приведення у вiдповiднiсть iз цим Законом Закону України "Про iнвестицiйну дiяльнiсть";

     прийняти нормативно-правовi акти, передбаченi цим Законом;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
7 квiтня 2015 року
N 288-VIII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.