ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Бюджетного кодексу України щодо реструктуризацiї державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Бюджетного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2010 р., N 50 - 51, ст. 572) такi змiни:

     1. Частину першу статтi 2 доповнити пунктом 71 такого змiсту:

     "71) бюджетне зобов'язання за державними деривативами - бюджетне зобов'язання, згiдно з яким необхiдно здiйснити видатки на виплати за державними деривативами вiдповiдно до умов їх розмiщення протягом поточного бюджетного перiоду та/або в майбутнiх".

     2. Статтю 30 доповнити частиною п'ятою такого змiсту:

     "5. Видатки на виплати вiдповiдно до бюджетних зобов'язань за державними деривативами здiйснюються за рахунок коштiв Державного бюджету України на вiдповiдний бюджетний перiод".

     3. Частину другу статтi 55 доповнити абзацом дев'ятнадцятим такого змiсту:

     "виплати за державними деривативами".

     4. Частину першу статтi 87 доповнити пунктом 202 такого змiсту:

     "202) виплати за державними деривативами".

     5. Роздiл VI "Прикiнцевi та перехiднi положення" доповнити пунктами 34 - 37 такого змiсту:

     "34. Установити, що держава або територiальна громада мiста виконує свої:

     1) зобов'язання здiйснити платежi (далi - платiжнi зобов'язання), що виникли за правочинами з державним боргом за державними зовнiшнiми запозиченнями, гарантованим державою боргом за зовнiшнiми кредитами (позиками) або з мiсцевим боргом за мiсцевими зовнiшнiми запозиченнями за перелiком згiдно з додатком до Закону України "Про особливостi здiйснення правочинiв з державним, гарантованим державою боргом та мiсцевим боргом" щодо обмiну (змiни умов дiючих позик), випуску та продажу вiдповiдних боргових зобов'язань, якщо умови вiдповiдних боргових зобов'язань змiненi в результатi вчинення таких правочинiв; та

     2) платiжнi зобов'язання держави за державними зовнiшнiми запозиченнями та гарантованим державою боргом або у випадку територiальної громади мiста за мiсцевим боргом, що не включенi до перелiку згiдно з додатком до Закону України "Про особливостi здiйснення правочинiв з державним, гарантованим державою боргом та мiсцевим боргом";

     перед виконанням платiжних зобов'язань держави за державними зовнiшнiми запозиченнями та гарантованим державою боргом або платiжних зобов'язань територiальної громади мiста за мiсцевим боргом, що включенi до перелiку згiдно з додатком до Закону України "Про особливостi здiйснення правочинiв з державним, гарантованим державою боргом та мiсцевим боргом", стосовно яких не були вчиненi правочини щодо обмiну (змiни умов дiючих позик), випуску або продажу вiдповiдних боргових зобов'язань та не змiнено умови вiдповiдних боргових зобов'язань (далi - зобов'язання з нижчим прiоритетом), за умови, що платежi за вiдповiдними зобов'язаннями з нижчим прiоритетом тимчасово зупиненi згiдно iз законодавством України.

     Якщо будь-яке iснуюче або майбутнє платiжне зобов'язання держави за державним зовнiшнiм запозиченням, державною гарантiєю або територiальної громади мiста за мiсцевим запозиченням передбачає умову про те, що платiжнi зобов'язання держави або територiальної громади мiста мають однаковий прiоритет з iншими незабезпеченими та непiдпорядкованими платiжними зобов'язаннями держави або вiдповiдно територiальної громади мiста, така умова не зобов'язує державу або територiальну громаду мiста здiйснювати:

     платежi рiвними чи пропорцiйними частинами за таким платiжним зобов'язанням держави або територiальної громади мiста та iншими платiжними зобов'язаннями держави або територiальної громади мiста;

     платежi за будь-яким платiжним зобов'язанням держави або територiальної громади мiста одночасно iз здiйсненням платежу або як передумова для здiйснення платежу за будь-яким iншим платiжним зобов'язанням держави або територiальної громади мiста.

     35. Право на розмiщення державних деривативiв належить державi в особi Мiнiстра фiнансiв України за дорученням Кабiнету Мiнiстрiв України. Умови розмiщення державних деривативiв визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Пiд час здiйснення розмiщення державних деривативiв Мiнiстр фiнансiв України за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України має право брати зобов'язання вiд iменi України, пов'язанi iз здiйсненням такого розмiщення державних деривативiв, у тому числi щодо вiдмови вiд суверенного iмунiтету в можливих судових справах, пов'язаних iз здiйсненням виплат за державними деривативами вiдповiдно до їх умов розмiщення.

     Видатки на виплати за державними деривативами здiйснюються Мiнiстерством фiнансiв України вiдповiдно до умов розмiщення державних деривативiв, а також нормативно-правових актiв, якими затвердженi умови розмiщення державних деривативiв, незалежно вiд обсягу коштiв, визначених на цю мету в законi про Державний бюджет України.

     З моменту виникнення пiдстав для здiйснення видаткiв на виплати за державними деривативами вiдповiдно до умов розмiщення Мiнiстерство фiнансiв України невiдкладно iнформує про це Кабiнет Мiнiстрiв України. Кабiнет Мiнiстрiв України невiдкладно iнформує про очiкуванi видатки Державного бюджету України Верховну Раду України та подає у двотижневий строк пропозицiї про внесення змiн до закону про Державний бюджет України.

     36. Установити, що пiд час здiйснення правочинiв з державним боргом за державними зовнiшнiми запозиченнями i гарантованим державою боргом за зовнiшнiми кредитами (позиками) вiдповiдно до умов, затверджених Кабiнетом Мiнiстрiв України, сума (обсяг) чистого прибутку (доходу) для цiлей сплати частини чистого прибутку (доходу), передбаченої статтею 29 цього Кодексу та статтями 5, 111 Закону України "Про управлiння об'єктами державної власностi", зменшується на суму, визначену вiдповiдно до пункту 36 пiдроздiлу 4 роздiлу XX Податкового кодексу України.

     37. Установити, що у разi виконання державою гарантiйних зобов'язань перед кредиторами шляхом здiйснення платежiв за рахунок коштiв державного бюджету або шляхом укладення з такими кредиторами договорiв про реструктурування сум, повернення яких гарантовано, у суб'єктiв господарювання, зобов'язання яких гарантованi, передбачена частиною восьмою статтi 17 цього Кодексу прострочена заборгованiсть перед державою за кредитами (позиками), залученими пiд державнi гарантiї, може не виникати, якщо це передбачено затвердженими Кабiнетом Мiнiстрiв України умовами правочинiв з державним боргом за державними зовнiшнiми запозиченнями або гарантованим державою боргом".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
17 вересня 2015 року
N 700-VIII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.