КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 9 грудня 2015 р. N 1029


Про затвердження Порядку верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiкатiв i декларацiй про походження товару з України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 березня 2021 року N 212

     Вiдповiдно до статтi 47 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiкатiв i декларацiй про походження товару з України, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     3. Ця постанова набирає чинностi через десять днiв з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України А. ЯЦЕНЮК

Iнд. 34

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 9 грудня 2015 р. N 1029

ПОРЯДОК
верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiкатiв i декларацiй про походження товару з України

(У текстi Порядку слово "ДФС" замiнено словом "Держмитслужба" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 березня 2021 року N 212)

     1. Цей Порядок визначає процедуру здiйснення митними органами верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiкатiв про походження товару з України (далi - сертифiкати), виданих уповноваженим на це органом (далi - уповноважений орган), i декларацiй про походження товару з України, оформлених пiдприємством - виробником та/або експортером товару (далi - декларацiї).

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.03.2021р. N 212)

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в мiжнародних договорах України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України (далi - мiжнароднi договори), та в Митному кодексi України.

     3. Верифiкацiя (перевiрка достовiрностi) сертифiкатiв i декларацiй здiйснюється митними органами на пiдставi запиту митного органу країни ввезення товару.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.03.2021р. N 212)

     4. У разi коли в запитi митного органу країни ввезення товару недостатньо вiдомостей для здiйснення верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) Держмитслужба надсилає такому органу повiдомлення про необхiднiсть надання додаткової iнформацiї.

     5. Верифiкацiя (перевiрка достовiрностi) здiйснюється за дорученням Держмитслужби митницею, у зонi дiяльностi якої перебуває уповноважений орган, що видав сертифiкат, або пiдприємство - виробник та/або експортер товару, яке оформило декларацiю. Якщо експортер не є виробником товару, до верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) залучається митниця, у зонi дiяльностi якої розмiщено виробництво товару.

     6. Верифiкацiя (перевiрка достовiрностi) здiйснюється з метою визначення автентичностi (справжностi) сертифiката i декларацiї та достовiрностi вiдомостей, що мiстяться в них, шляхом:

     1) отримання вiд уповноваженого органу пiдтвердження видачi сертифiката або вiд пiдприємства - виробника та/або експортера товару - пiдтвердження оформлення декларацiї;

     2) перевiрки вiдповiдностi iнформацiї, зазначеної у сертифiкатi або декларацiї, iнформацiї, наданiй митницi уповноваженим органом або пiдприємством - виробником та/або експортером товару;

     3) проведення в разi потреби в установленому порядку експертизи бланка сертифiката, вiдбитка печатки та пiдпису вiдповiдної посадової особи уповноваженого органу.

     7. Перевiрка достовiрностi вiдомостей, що мiстяться в сертифiкатi або в декларацiї, здiйснюється шляхом:

     1) проведення перевiрки товару, зазначеного у сертифiкатi або декларацiї, на вiдповiднiсть вимогам, установленим мiжнародними договорами;

     2) визначення критерiю достатньої переробки;

     3) порiвняння iнформацiї, яка мiститься в сертифiкатi або в декларацiї, з iнформацiєю, зазначеною в зовнiшньоекономiчному договорi (контрактi), комерцiйних та транспортних документах.

     8. У разi потреби митницi проводять у порядку, встановленому законом, безпосередньо на пiдприємствах перевiрку виробництва ними товарiв та первинної документацiї, пов'язаної з таким виробництвом.

     9. У разi виявлення пiдробки (фальсифiкацiї) сертифiката або декларацiї, недостовiрностi даних, внесених до сертифiката або декларацiї, порушення вимог, встановлених мiжнародними договорами, митниця повiдомляє уповноваженому органу i пiдприємству - виробнику та/або експортеру товару про виявленi порушення.

     10. Про результати верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) митниця iнформує Держмитслужбу в строк, що не перевищує 60 календарних днiв з дня надходження до неї запиту вiд Держмитслужби. Зазначений строк може бути продовжено за рiшенням керiвника митницi, але не бiльше нiж на 15 календарних днiв.

     11. Держмитслужба повiдомляє митному органу країни ввезення товару, вiд якого надiйшов запит, про результати верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) у найкоротший строк, але не бiльше шести мiсяцiв з дня надiслання такого запиту, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами.

     12. Держмитслужба повiдомляє митному органу країни ввезення товару про неможливiсть установити достовiрнiсть сертифiкатiв або декларацiй у разi наявностi однiєї з таких пiдстав:

     визнання господарським судом пiдприємства - виробника товару банкрутом;

     лiквiдацiї пiдприємства - виробника товару згiдно iз законодавством України;

     зняття товару з виробництва;

     наявностi iнших обставин, якi не дають змогу провести верифiкацiю (перевiрку достовiрностi).

     13. Уповноважений орган, пiдприємство - виробник та/або експортер товару зберiгає копiї сертифiкатiв або декларацiй та iнших документiв, на пiдставi яких засвiдчено походження товару з України, не менше трьох рокiв з дати видачi сертифiката або оформлення декларацiї, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами.

     14. Запити митних органiв країни ввезення товару та iншi матерiали щодо верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiката i декларацiї зберiгаються в справах митницi протягом трьох рокiв з дня надiслання такого запиту, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами.

     15. Iнформацiя, зазначена у статтi 37 Митного кодексу України, що надана Держмитслужбi, митницi уповноваженим органом, виробником та/або експортером товару пiд час верифiкацiї (перевiрки достовiрностi), має конфiденцiйний характер та не може бути розголошена без спецiального дозволу особи чи уряду, якi надали таку iнформацiю, крiм випадкiв, коли це необхiдно для забезпечення розгляду справи в судi.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 9 грудня 2015 р. N 1029

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 грудня 2002 р. N 1861 "Про затвердження Порядку верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 51, ст. 2296).

     2. Пункт 2 перелiку актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, що набирають чинностi з 1 сiчня 2004 року, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 сiчня 2003 р. N 92 (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 4, ст. 138).

     3. Пункт 6 змiн, що вносяться до актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 2011 р. N 1016 (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 77, ст. 2852).

     4. Пункт 1 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 грудня 2002 р. N 1861 i вiд 20 грудня 2006 р. N 1765, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 426 (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1521).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.