ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 7 червня 2016 року N 340


Про затвердження Змiн до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 56, 73 Закону України "Про Нацiональний банк України", Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та з метою приведення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України у вiдповiднiсть до законодавства України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 липня 2008 року N 216, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01 жовтня 2008 року за N 910/15601 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Шацький С. С.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Смолiя Я. В.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова В. О. Гонтарева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
07 червня 2016 року N 340

Змiни до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв

     1. Абзац другий пункту 1.2 глави 1 викласти в такiй редакцiї:

     "банк-боржник - банк, кореспондентський рахунок якого (далi - коррахунок) вiдкрито в уповноваженому банку i з коррахунку якого здiйснюється примусове списання (далi - списання) та списання в безспiрному порядку коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв на пiдставi платiжної вимоги на списання коштiв в iноземних валютах або банкiвських металiв (далi - платiжна вимога на списання) / iнкасового доручення (розпорядження) на стягнення коштiв в iноземних валютах [далi - iнкасове доручення (розпорядження)] / вимоги Нацiонального банку, оформленої/оформленого в установленому порядку".

     2. У абзацi дев'ятому пункту 2.1 глави 2 слова та цифри "вiд 04.02.98 N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02.10.2002 N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2002 за N 841/7129)" замiнити словами та цифрами "вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 квiтня 2016 року N 269)".

     3. Доповнити Положення новою главою такого змiсту:

"8. Виконання уповноваженим банком вимоги Нацiонального банку на списання коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв у безспiрному порядку

     8.1. Уповноважений банк зобов'язаний здiйснити списання в безспiрному порядку заборгованостi банку-боржника перед Нацiональним банком, основаної на здiйсненому рефiнансуваннi, з коррахунку банку-боржника вiдповiдно до статтi 73 Закону України "Про Нацiональний банк України".

     8.2. Уповноважений банк здiйснює списання в безспiрному порядку заборгованостi банку-боржника (далi в цьому пунктi - платник) на пiдставi вимоги Нацiонального банку.

     Вимога Нацiонального банку має мiстити таку iнформацiю:

     номер та дату складання (число, мiсяць, рiк);

     передбаченi законодавством України пiдстави, вiдповiдно до яких Нацiональний банк має право на списання в безспiрному порядку заборгованостi з рахункiв платника (зокрема посилання на статтю 73 Закону України "Про Нацiональний банк України");

     код платника, найменування платника, номер рахунку платника в iноземнiй валютi або банкiвських металах;

     найменування та SWIFT-код (BIC kod) банку платника;

     код отримувача, найменування отримувача, номер рахунку отримувача в iноземнiй валютi або банкiвських металах;

     найменування, SWIFT-код (BIC kod) та мiсцезнаходження банку отримувача;

     цифровий або лiтерний код iноземної валюти або банкiвського металу вiдповiдно до Класифiкатора;

     суму iноземної валюти або масу банкiвських металiв у тройських унцiях (цифрами та словами) i назву iноземної валюти або виду банкiвського металу (словами);

     призначення платежу.

     Вимога Нацiонального банку має бути оформлена на гербовому бланку Нацiонального банку, засвiдчена пiдписом уповноваженої особи та вiдбитком печатки Нацiонального банку.

     Уповноважений банк приймає до виконання вимогу Нацiонального банку протягом 30 календарних днiв починаючи з дати її складання.

     8.3. Нацiональний банк для визначення суми iноземної валюти або маси банкiвського металу, яку необхiдно списати в безспiрному порядку з коррахунку банку-боржника, використовує офiцiйний курс гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком на день складання вимоги Нацiонального банку.

     8.4. Нацiональний банк надсилає до уповноваженого банку, у якому вiдкритий коррахунок банку-боржника, вимогу Нацiонального банку не менше нiж у двох примiрниках.

     Уповноважений банк, у якому вiдкритий коррахунок банку-боржника, здiйснює списання в безспiрному порядку коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв з коррахунку банку-боржника протягом операцiйного часу в день надходження вимоги Нацiонального банку до уповноваженого банку, ураховуючи особливостi, визначенi в главi 5 цього Положення.

     Вимогу Нацiонального банку, що надiйшла пiсля операцiйного часу, уповноважений банк виконує наступного операцiйного дня.

     Уповноважений банк, у якому вiдкритий коррахунок банку-боржника, здiйснює списання в безспiрному порядку коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв з коррахунку банку-боржника за меморiальним ордером, сформованим банком на пiдставi вимоги Нацiонального банку.

     Уповноважений банк здiйснює списання у безспiрному порядку коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв з коррахунку банку-боржника на пiдставi одного iз примiрникiв вимоги Нацiонального банку, який залишається на зберiганнi в уповноваженому банку. Другий примiрник уповноважений банк надсилає банку-боржнику.

     8.5. У разi недостатностi коштiв в iноземнiй валютi / банкiвських металiв на коррахунку банку-боржника уповноважений банк, до якого надiйшла вимога Нацiонального банку, здiйснює списання заборгованостi частково.

     Часткову оплату вимоги Нацiонального банку уповноважений банк оформляє меморiальним ордером, у реквiзитi "Призначення платежу" якого зазначає номер i дату вимоги Нацiонального банку, яку частково сплачено, суму, що залишилася до сплати, та повторює текст, наведений у реквiзитi "Призначення платежу" цiєї вимоги Нацiонального банку.

     Для пiдтвердження часткової оплати вiдповiдальний виконавець уповноваженого банку на вимозi Нацiонального банку окреслює реквiзит "Сума" та зазначає на зворотному боцi дату, суму часткового платежу, засвiдчуючи це своїм пiдписом.

     8.6. Уповноважений банк, у якому вiдкритий коррахунок банку-боржника, не пiзнiше наступного робочого дня пiсля надходження вимоги зобов'язаний повiдомити Нацiональний банк про виконання (часткове виконання) або про неможливiсть виконання вимоги Нацiонального банку з причин, зазначених у цьому пунктi.

     Уповноважений банк повертає без виконання вимогу Нацiонального банку, якщо на день її пред'явлення до уповноваженого банку немає:

     коштiв в iноземнiй валютi / банкiвських металiв на коррахунку банку-боржника;

     коррахунку банку-боржника в уповноваженому банку;

     iнформацiї або її частини, заповнення якої передбачено пунктом 8.2 цього Положення, та/або зазначена помилкова iнформацiя щодо банку-боржника та/або банку банку-боржника.

     У разi вiдмови виконати вимогу Нацiонального банку iз причин, зазначених у цьому пунктi, уповноважений банк у день надходження вимоги Нацiонального банку має зробити на її зворотному боцi напис про причину повернення документа без виконання, зазначити дату повернення (це засвiдчується пiдписами вiдповiдального виконавця i працiвника, на якого покладено функцiї контролера, та вiдбитком штампа уповноваженого банку) i не пiзнiше наступного робочого дня надiслати цю вимогу до Нацiонального банку. Уповноважений банк повертає вимогу Нацiонального банку рекомендованим чи цiнним листом.

     8.7. Якщо уповноважений банк не може виконати вимогу Нацiонального банку в установлений цим Положенням строк через те, що немає/недостатньо коштiв на своєму коррахунку, то вiн зобов'язаний:

     узяти вимогу Нацiонального банку на облiковування за вiдповiдним позабалансовим рахунком;

     надiслати письмове повiдомлення Нацiональному банку про невиконання його вимоги iз зазначенням причини: "Немає/недостатньо коштiв на своєму коррахунку";

     ужити заходiв для вiдновлення своєї платоспроможностi.

     8.8. Витрати уповноважених банкiв у разi проведення операцiй, що зазначенi в цiй главi, вiдшкодовуються за рахунок банку-боржника".

Директор Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку С. С. Шацький
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.