ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

01.08.2016 N 26083/7/99-99-18-03-01-17

 

Митницi ДФС


Про початковий етап реалiзацiї принципу "Єдиного вiкна"

     Вiдповiдно пункту 3 Порядку iнформацiйного обмiну мiж органами доходiв i зборiв, iншими державними органами та пiдприємствами за принципом "єдиного вiкна" з використанням електронних засобiв передачi iнформацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 травня 2016 р. N 364 (далi - Порядок) рiшення про здiйснення видiв державного контролю товарiв iз застосуванням положень цього Порядку приймається пiдприємством у разi електронного декларування товарiв шляхом надсилання органу доходiв i зборiв електронного повiдомлення, передбаченого цим Порядком.

     При цьому згiдно з пунктом 11 Порядку взаємодiя пiдприємств з iнформацiйною системою здiйснюється з використанням iнформацiйних, телекомунiкацiйних та iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем i засобiв їх забезпечення, що використовуються пiдприємствами для подання органам доходiв i зборiв документiв i вiдомостей, передбачених Митним кодексом України, через автоматизовану систему митного оформлення органiв доходiв i зборiв. Iнформацiйна система надсилає пiдприємству повiдомлення з електронним цифровим пiдписом посадової особи органу доходiв i зборiв.

     Сканованi копiї документiв, необхiдних для завершення вiдповiдного виду державного контролю, разом з електронним повiдомленням з електронним цифровим пiдписом посадової особи пiдприємства надсилаються до iнформацiйної системи для здiйснення вiдповiдного виду державного контролю до моменту прибуття товарiв у митницю призначення або пiсля їх прибуття. В електронному повiдомленнi пiдприємство зазначає реквiзити попередньої декларацiї та дату i час, коли товари у митницi прибуття у присутностi представника пiдприємства можуть бути пред'явленi вiдповiдному контролюючому органовi для огляду (у разi прийняття такого рiшення контролюючим органом) (пункт 17 Порядку).

     У подальшому, виходячи з положень пункту 18 Порядку Iнформацiйна система пiсля отримання вiд пiдприємства електронного повiдомлення i сканованих копiй документiв перевiряє електронний цифровий пiдпис посадової особи пiдприємства. У разi позитивного результату такої перевiрки iнформацiйна система зберiгає отриманi повiдомлення i документи, iнформує вiдповiдний контролюючий орган про їх надходження шляхом вiдображення електронного повiдомлення у веб-iнтерфейсi та за наявностi даних в iнформацiйнiй системi надсилає листа на адресу електронної пошти уповноваженої посадової особи органу за мiсцезнаходженням митницi призначення. Про дату i час надсилання повiдомлення i документiв контролюючому органовi для проведення вiдповiдного виду державного контролю, а також про негативнi результати перевiрки електронного цифрового пiдпису чи помилки у реквiзитах попередньої митної декларацiї iнформацiйна система повiдомляє пiдприємство.

     При цьому звертаємо увагу, що якщо протягом чотирьох робочих годин з моменту отримання через веб-iнтерфейс електронного повiдомлення i сканованих документiв уповноважена посадова особа чи адмiнiстратор контролюючого органу не вносила до iнформацiйної системи будь-яке рiшення, iнформацiйна система автоматично формує рiшення про здiйснення вiдповiдного виду державного контролю, яке є пiдставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України (пункт 20 Порядку).

     При додержаннi зазначених норм Порядку зауважуємо, що у разi вiдсутностi iнформацiї в iнформацiйнiй системi повiдомлення та наявностi технiчних помилок в направленнi такого повiдомлення, принцип "мовчазної згоди", передбачений пунктом 20 Порядку, не застосовується, а митний контроль та митне оформлення товарiв, до яких застосовуються державнi види контролю, здiйснюється в установленому порядку без застосування принципу "єдиного вiкна" вiдповiдно до статтi 319 Митного кодексу України iз засвiдченням результатiв про їх проведення на товаросупровiдних документах.

В.о. заступника Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.