Документ скасований: Постанова НБУ № 103 від 25.09.2018

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 17 жовтня 2016 року N 393


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про ведення касових операцiй банками в Українi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 33, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", з метою вдосконалення органiзацiї касової роботи банками в Українi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про ведення касових операцiй банками в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 01 червня 2011 року N 174, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 25 червня 2011 року за N 790/19528 (зi змiнами) (далi - Змiни), що додаються.

     2. Департаменту грошового обiгу (Зайвенко В. П.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Смолiя Я. В.

     4. Постанова набирає чинностi з 01 грудня 2016 року, крiм пiдпункту 3 пункту 1 Змiн, який набирає чинностi з 01 сiчня 2017 року.

Голова В. О. Гонтарева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
17 жовтня 2016 року N 393

 

Змiни до Iнструкцiї
про ведення касових операцiй банками в Українi

     1. У роздiлi II:

     1) пункти 1.1, 1.2 та 1.4 глави 1 викласти в такiй редакцiї:

     "1.1. Касове обслуговування банку (фiлiї, вiддiлення) здiйснюють вiддiли (управлiння) грошового обiгу в регiонi (Центральне сховище) незалежно вiд його (її, його) мiсцезнаходження на пiдставi договору про касове обслуговування, в якому має визначатися порядок отримання пiдкрiплень готiвкою та здавання готiвки з урахуванням технiчних можливостей.

     Вiддiл (управлiння) грошового обiгу в регiонi (Центральне сховище) має право пiд час укладання договорiв про касове обслуговування передбачати приймання вiд банкiв (фiлiй, вiддiлень) пачок невiдсортованих банкнот гривень для оброблення на автоматизованих системах оброблення банкнот.

     Вiддiли (управлiння) грошового обiгу в регiонах здiйснюють приймання готiвки нацiональної валюти - придатних до обiгу банкнот (монет), не придатних до обiгу банкнот (монет), виведених з обiгу банкнот (монет) вiд лiквiдаторiв банкiв - вiдповiдно до законодавства України i нормативно-правових актiв.

     1.2. У разi потреби касового обслуговування вiддiлом (управлiнням) грошового обiгу в регiонi вiддiлення банку, яке не має самостiйного балансу, пiдроздiл грошового обiгу в регiонi, який здiйснюватиме касове обслуговування такого вiддiлення, i банк (фiлiя), на балансi якого (якої) облiковується вiддiлення, укладають договiр про касове обслуговування з урахуванням технiчних можливостей";

     "1.4. Банк (фiлiя) для пiдкрiплення готiвкою та здавання готiвки (придатної, невiдсортованої та не придатної до обiгу) завчасно надсилає засобами програмного комплексу "Автоматизацiя оброблення заявок банкiв на пiдкрiплення готiвкою, вивезення її надлишкiв i не придатних до обiгу банкнот i монет" до вiддiлiв (управлiння) грошового обiгу в регiонi (Центрального сховища), з яким укладено договiр про касове обслуговування, вiдповiднi заявки за пiдписом уповноваженої особи банку (фiлiї) з розподiлом сум у розрiзi номiналiв (для здавання - з орiєнтовним визначенням загальної суми та розподiлом її за номiналами)";

     2) пункт 3.5 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3.5. У разi передавання банком готiвки нацiональної валюти iншим банкам не пiзнiше наступного робочого дня Департаменту грошового обiгу надсилається повiдомлення в розрiзi регiонiв щодо передавання готiвки як банком, що передає готiвку, так i банком, що її одержує, засобами програмного комплексу "Автоматизацiя оброблення заявок банкiв на пiдкрiплення готiвкою, вивезення її надлишкiв i не придатних до обiгу банкнот i монет" або, як виняток, засобами електронного зв'язку за погодженням iз Департаментом грошового обiгу.

     У повiдомленнi про передавання готiвки мають зазначатися:

     у разi передавання готiвки - дата видачi готiвки, найменування банку, що передав готiвку, код регiону, сума готiвки та найменування банку-отримувача з кодом регiону;

     у разi отримання готiвки - дата отримання готiвки, найменування банку, що одержав готiвку, код регiону, сума готiвки, найменування банку-вiдправника, дата видачi готiвки з кодом регiону";

     3) пункт 4.2 глави 4 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Банк (фiлiя, вiддiлення) зобов'язаний (зобов'язана) передавати банкноти для повторного випуску в обiг своїм фiлiям, вiддiленням або iншим банкам (фiлiям, вiддiленням) тiльки тi, якi обробленi автоматизованим способом iз використанням обладнання для автоматизованого оброблення банкнот".

     2. У главi 4 роздiлу IV:

     1) абзац другий пункту 4.2 викласти в такiй редакцiї:

     "Банк (фiлiя, вiддiлення) у разi виявлення в однiєї фiзичної або юридичної особи двох або бiльше банкнот з ознаками пiдроблення, у тому числi навмисно пошкоджених з метою вчинення кримiнального правопорушення, пошкоджених пiд час надзвичайного режиму банкнот нацiональної валюти, зобов'язаний (зобов'язана) негайно засобами телекомунiкацiйного зв'язку та не пiзнiше наступного робочого дня письмово, з поданням копiї документа про вилучення, повiдомити пiдроздiл Нацiональної полiцiї України за мiсцезнаходженням банку";

     2) пункт 4.5 викласти в такiй редакцiї:

     "4.5. Дослiдження сумнiвних щодо справжностi та платiжностi банкнот (монет), у тому числi навмисно пошкоджених з метою вчинення кримiнального правопорушення, пошкоджених пiд час надзвичайного режиму банкнот нацiональної валюти, здiйснюють вiддiли (управлiння) грошового обiгу в регiонi, Центральне сховище та Департамент грошового обiгу (далi - установи). Банк (фiлiя, вiддiлення) надсилає такi банкноти (монети) безпосередньо до вiдповiдного вiддiлу (управлiння) грошового обiгу в регiонi, яке в разi неможливостi прийняти вiдповiдне рiшення надсилає їх до Центрального сховища для подальшого передавання до Управлiння органiзацiї виготовлення i захисту грошей та бланкiв цiнних паперiв Департаменту грошового обiгу.

     Управлiння органiзацiї виготовлення i захисту грошей та бланкiв цiнних паперiв Департаменту грошового обiгу здiйснює дослiдження сумнiвних щодо справжностi банкнот iноземної валюти. Банк (фiлiя, вiддiлення) надсилає такi банкноти безпосередньо до Центрального сховища";

     3) пункт 4.7 пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Описи для дослiдження сумнiвних щодо справжностi та платiжностi банкнот (монет) та описи для банкнот, пошкоджених пiд час надзвичайного режиму, складаються окремо";

     4) пункт 4.8 викласти в такiй редакцiї:

     "4.8. Установи проводять безкоштовно дослiдження сумнiвних щодо справжностi та платiжностi банкнот (монет) нацiональної валюти, у тому числi навмисно пошкоджених iз метою вчинення кримiнального правопорушення банкнот нацiональної валюти, а також сумнiвних щодо справжностi банкнот iноземної валюти протягом п'яти робочих днiв починаючи з наступного дня пiсля їх отримання експертами.

     У разi надходження групи сумнiвних щодо справжностi та платiжностi банкнот (монет) нацiональної валюти, у тому числi навмисно пошкоджених iз метою вчинення кримiнального правопорушення банкнот нацiональної валюти, а також у разi потреби проведення додаткового дослiдження iншими пiдроздiлами Нацiонального банку строк проведення дослiдження продовжується та залежить вiд стану та кiлькостi цих банкнот, але загальний строк не може перевищувати 60 робочих днiв.

     У разi надходження на дослiдження групи банкнот нацiональної валюти, пошкоджених пiд час надзвичайного режиму, строк проведення дослiдження залежить вiд стану та кiлькостi цих банкнот, але не може перевищувати 120 робочих днiв.

     У разi надходження на дослiдження групи сумнiвних банкнот iноземної валюти, строк проведення дослiдження залежить вiд кiлькостi цих банкнот, але не може перевищувати 30 робочих днiв.

     Установи за результатами дослiджень сумнiвних банкнот (монет) оформляють акт про дослiдження сумнiвних банкнот (монет)";

     5) абзац п'ятий пункту 4.9 викласти в такiй редакцiї:

     "вiдправлення протягом п'яти робочих днiв банку (фiлiї, вiддiленню) справжнiх банкнот iноземної валюти незалежно вiд ступеня їх зношеностi [Центральне сховище через вiдповiднi вiддiли (управлiння) грошового обiгу в регiонi повертає банку (фiлiї, вiддiленню) справжнi банкноти]".

Директор Департаменту грошового обiгу В. П. Зайвенко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.