Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 22 листопада 2016 року N 406


Про внесення змiн до Iнструкцiї про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення iнвестицiй за кордон

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 25, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою вдосконалення режиму лiцензування валютних операцiй Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до глави 1 Iнструкцiї про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення iнвестицiй за кордон, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16 березня 1999 року N 122, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 квiтня 1999 року за N 259/3552 (зi змiнами), такi змiни:

     1) назву глави викласти в такiй редакцiї:

"1. Загальнi положення";

     2) пункт 1.1 викласти в такiй редакцiї:

     "1.1. Iнвестицiя за кордон (далi - iнвестицiя) - валютна операцiя, яка передбачає вкладення суб'єктами iнвестицiй валютних цiнностей в об'єкти iнвестицiй за кордоном з метою отримання прибутку або досягнення соцiального ефекту.

     Iнвестицiї можуть здiйснюватися у формi створення юридичних осiб за кордоном, придбання корпоративних прав i цiнних паперiв iноземних емiтентiв, прав власностi на нерухоме майно, розташоване за межами України, та в iнших формах, якi не забороненi законами України.

     Не є iнвестицiями операцiї резидентiв iз перерахування коштiв для утримання власних представництв (фiлiй) за кордоном (за винятком придбання за кордоном нерухомого майна), оплата членських (вступних) внескiв до iноземних (мiжнародних) органiзацiй та установ, вiдкриття рахункiв в iноземних банках, створення та функцiонування дипломатичних, консульських, торговельних та iнших офiцiйних представництв за кордоном, якi користуються iмунiтетом i дипломатичними привiлеями. Порядок здiйснення вищезазначених операцiй визначається iншими нормативно-правовими актами Нацiонального банку України.

     Не потребує отримання iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України проведення суб'єктами iнвестицiй (у тому числi уповноваженими банками) розрахункiв на територiї України в гривнях з метою придбання права власностi на об'єкти iнвестицiй за кордоном.

     Не потребує отримання iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України здiйснення уповноваженими банками iнвестицiй за умови одночасного дотримання таких вимог:

     1) уповноважений банк, що є суб'єктом iнвестицiї, має генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй в частинi залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках;

     2) об'єктом iнвестицiї є борговi цiннi папери, емiтентом за якими є мiжнародна фiнансова органiзацiя / iноземна держава (США, Японiя, Нiмеччина, Велика Британiя, Францiя, Iталiя, Канада), у тому числi в особi вiдповiдного державного органу;

     3) емiтент боргових цiнних паперiв, що є об'єктом iнвестицiї, повинен мати офiцiйну рейтингову оцiнку не нижче "АА-"/"Аа3", пiдтверджену в бюлетенi щонайменше двох провiдних свiтових рейтингових компанiй - Fitch Ratings та/або Standard&Poor's, та/або Moody's на дату придбання уповноваженим банком цих цiнних паперiв;

     4) борговi цiннi папери, що є об'єктом iнвестицiї, номiнованi в доларах США, єнах, євро, фунтах стерлiнгах, канадських доларах;

     5) строк мiж датою придбання об'єкта iнвестицiї (датою укладення уповноваженим банком договору купiвлi цiнних паперiв) та остаточним термiном його погашення не перевищує п'яти рокiв;

     6) уповноважений банк здiйснює операцiї з купiвлi об'єкта iнвестицiї та подальшого його продажу тiльки з нерезидентами за кордоном".

     2. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     3. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова В. О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.