КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 17 сiчня 2018 р. N 21


Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України нафтопродуктiв та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хiмiчнiй промисловостi та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 10 жовтня 2018 року N 826,
вiд 19 червня 2019 року N 545

     Вiдповiдно до пiдпункту 229.4.13 пункту 229.4, пiдпункту 229.5.15 пункту 229.5, пiдпункту 229.6.12 пункту 229.6, пiдпункту 229.7.14 пункту 229.7 статтi 229 Податкового кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України нафтопродуктiв та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва у хiмiчнiй промисловостi, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     3. Ця постанова набирає чинностi з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 сiчня 2018 р. N 21

ПОРЯДОК
випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України нафтопродуктiв та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хiмiчнiй промисловостi

     1. Цей Порядок визначає механiзм випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком, якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України нафтопродуктiв та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив (далi - речовини), для використання як сировини для виробництва в хiмiчнiй промисловостi, якi реалiзуються iз застосуванням нульової ставки акцизного податку або ввезення яких здiйснюється без сплати акцизного податку вiдповiдно до пiдпункту 229.4.1 пункту 229.4, пiдпункту 229.5.1 пункту 229.5, пiдпункту 229.6.1 пункту 229.6, пiдпункту 229.7.1 пункту 229.7 статтi 229 Податкового кодексу України.

     2. Векселедавцем є суб'єкт господарювання - виробник хiмiчної продукцiї, який отримує вiд пiдприємства-виробника або ввозить на митну територiю України нафтопродукти та/або речовини з метою їх використання як сировини для виробництва в хiмiчнiй промисловостi.

     Векселедержателем є контролюючий орган за мiсцем реєстрацiї векселедавця.

     3. Векселедавець зобов'язаний видати векселедержателю належним чином оформлений податковий вексель:

     до отримання вiд пiдприємства-виробника нафтопродуктiв та/або речовин - на суму акцизного податку, нарахованого на обсяг нафтопродуктiв та/або речовин виходячи iз ставки, яка визначається як рiзниця мiж ставкою акцизного податку, що передбачена пунктом 215.3 статтi 215 Податкового кодексу України, та ставкою у розмiрi нуль євро за 1000 кiлограмiв;

     для ввезення на митну територiю України нафтопродуктiв та/або речовин - на суму акцизного податку, що справляється пiд час ввезення товарiв вiдповiдно до законодавства.

     4. Строк, на який видається податковий вексель, не може перевищувати 90 календарних днiв, що обраховуються з дати:

     авалювання банком - у разi його видачi до отримання нафтопродуктiв та/або речовин вiд пiдприємства-виробника;

     оформлення митної декларацiї - у разi його видачi до ввезення нафтопродуктiв та/або речовин на митну територiю України.

     5. Податковий вексель складається у разi отримання нафтопродуктiв та/або речовин вiд пiдприємства-виробника або ввезення нафтопродуктiв та/або речовин на митну територiю України у трьох примiрниках, що мають однаковий номер. Перший примiрник податкового векселя заповнюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в банку, а два iнших - на ксерокопiях вексельного бланка.

     Кожний примiрник податкового векселя заповнюється окремо. Записи, що вносяться у кожний примiрник, повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя, а два iнших примiрники - з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертаються векселедавцю. Другий примiрник податкового векселя подається векселедавцем пiдприємству-виробнику пiд час отримання нафтопродуктiв та/або речовин, третiй - залишається у векселедавця. У разi ввезення нафтопродуктiв та/або речовин на митну територiю України другий примiрник податкового векселя подається контролюючому органу, який здiйснює їх митне оформлення, третiй - залишається у векселедавця.

(пункт 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.06.2019р. N 545)

     6. Вiдповiдальнiсть за оформлення податкового векселя покладається на векселедавця.

     7. Податковий вексель є звiтним документом i пiдлягає облiку та зберiганню згiдно з правилами та протягом строку, що встановленi для первинних бухгалтерських документiв.

     8. Векселедержатель веде облiк податкових векселiв у журналi облiку погашених податкових векселiв за формою, затвердженою Мiнфiном.

     На зворотному боцi всiх примiрникiв податкового векселя зазначаються дата та облiковий номер згiдно iз записом у зазначеному журналi i робиться напис "Взято на облiк", який засвiдчується пiдписом керiвника (його заступника або уповноваженої особи), скрiпленим печаткою векселедержателя.

     9. Пункт 9 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.10.2018р. N 826)

     10. Обов'язки з погашення податкового векселя не можуть передаватися iншим особам незалежно вiд їх взаємовiдносин з векселедавцем.

     11. За користування податковим векселем не нараховуються вiдсотки або iншi види плати, передбаченi законодавством для iнших видiв векселiв.

     12. Податковий вексель вважається погашеним у разi документального пiдтвердження факту цiльового використання нафтопродуктiв та/або речовин.

     Для погашення податкового векселя векселедавець подає векселедержателю довiдку про цiльове використання нафтопродуктiв та/або речовин за формою, затвердженою Мiнфiном. Довiдка складається на пiдставi первинних документiв та погоджується представником податкового поста, встановленого на пiдприємствi, що використовує нафтопродукти та/або речовини.

     Порядок роботи податкового поста визначається Мiнфiном.

     Копiя довiдки про цiльове використання нафтопродуктiв та/або речовин, якi ввозяться на митну територiю України, подається контролюючому органу, який здiйснював митне оформлення зазначених товарiв.

     13. Погашення податкового векселя проводиться шляхом проставлення на лицьовому боцi вiдбитка штампа з написом "ПОГАШЕНО", що засвiдчується пiдписом керiвника (його заступника або уповноваженої особи), скрiпленим печаткою векселедержателя.

     Якщо останнiй день строку погашення податкового векселя припадає на вихiдний, святковий або неробочий день, останнiм днем такого строку вважається наступний робочий день.

     14. У разi коли податковий вексель не погашено в установлений строк, векселедержатель здiйснює протест такого податкового векселя у неплатежi згiдно iз законодавством та протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту звертається до банку, який здiйснив аваль такого податкового векселя, з опротестованим податковим векселем.

     Банк-авалiст зобов'язаний не пiзнiше операцiйного дня, що настає за датою звернення векселедержателя з опротестованим податковим векселем, переказати векселедержателю зазначену в податковому векселi суму.

     15. Векселедавець у разi нецiльового використання нафтопродуктiв є вiдповiдно до пiдпункту 212.1.7 пункту 212.1 статтi 212 Податкового кодексу України платником акцизного податку з обсягу продукцiї, використаної не за призначенням, та несе передбачену пiдпунктом 229.4.16 пункту 229.4 i пiдпунктом 229.5.18 пункту 229.5 статтi 229 зазначеного Кодексу вiдповiдальнiсть.

     16. Векселедавець у разi нецiльового використання речовин є вiдповiдно до пiдпункту 212.1.8 пункту 212.1 статтi 212 Податкового кодексу України платником акцизного податку з обсягу продукцiї, використаної не за призначенням, та несе передбачену пiдпунктом 229.6.14 пункту 229.6 i пiдпунктом 229.7.16 пункту 229.7 статтi 229 зазначеного Кодексу вiдповiдальнiсть.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 сiчня 2018 р. N 21

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 жовтня 2011 р. N 1068 "Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком, якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України нафтопродуктiв з метою використання як сировини для виробництва у хiмiчнiй промисловостi" (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 81, ст. 2974).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 лютого 2013 р. N 69 "Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хiмiчнiй промисловостi" (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 10, ст. 375).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.