КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 19 червня 2019 р. N 545


Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру суб'єктiв господарювання, якi отримали лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним, та мiсць виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним i внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок ведення Єдиного державного реєстру суб'єктiв господарювання, якi отримали лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним, та мiсць виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним, що додається.

     2. Внести до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України змiни, що додаються.

     3. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування, але не ранiше 1 липня 2019 року.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 червня 2019 р. N 545

ПОРЯДОК
ведення Єдиного державного реєстру суб'єктiв господарювання, якi отримали лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним, та мiсць виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним

     1. Цей Порядок визначає процедуру створення та ведення Єдиного державного реєстру суб'єктiв господарювання, якi отримали лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним, та мiсць виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним (далi - Єдиний реєстр лiцензiатiв та мiсць обiгу пального).

     Єдиним реєстром лiцензiатiв та мiсць обiгу пального є електронна база даних, яка мiстить iнформацiю про суб'єктiв господарювання, якi отримали лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним, та мiсця виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним у розрiзi суб'єктiв господарювання, якi провадять дiяльнiсть на таких мiсцях на пiдставi виданих лiцензiй.

     2. Єдиний реєстр лiцензiатiв та мiсць обiгу пального формується та ведеться ДФС та її територiальними органами в електроннiй формi на пiдставi вiдомостей, зазначених у документах, якi подаються суб'єктами господарювання для отримання лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним вiдповiдно до статей 3 i 15 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та пального".

     3. До Єдиного реєстру лiцензiатiв та мiсць обiгу пального вносяться такi вiдомостi:

     для юридичних осiб - найменування та код згiдно з ЄДРПОУ;

     для осiб, уповноважених на ведення облiку дiяльностi за договорами про спiльну дiяльнiсть без утворення юридичної особи та таких, якi є вiдповiдальними за утримання та внесення податкiв до бюджету пiд час виконання договорiв, - найменування та код згiдно з ЄДРПОУ уповноваженої особи i податковий номер, наданий такiй особi пiд час взяття на облiк договору згiдно з пунктом 63.6 статтi 63 i пунктом 64.6 статтi 64 Податкового кодексу України;

     для фiзичних осiб - пiдприємцiв - прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) та реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовилися вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдному контролюючому органу i мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати платежi за серiєю (за наявностi) та номером паспорта);

     адреса мiсця виробництва, зберiгання, оптової, роздрiбної торгiвлi пальним (область, район, населений пункт, код згiдно з Класифiкатором об'єктiв адмiнiстративно-територiального устрою України (КОАТУУ), вулиця, номер будинку/офiсу);

     дата видачi/зупинення/анулювання та строк дiї лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової, роздрiбної торгiвлi пальним.

     4. Пiдставою для включення суб'єкта господарювання до Єдиного реєстру лiцензiатiв та мiсць обiгу пального є рiшення ДФС та її територiальних органiв про видачу лiцензiї на право виробництва, зберiгання, оптової та роздрiбної торгiвлi пальним.

     5. Змiни до Єдиного реєстру лiцензiатiв та мiсць обiгу пального вносяться на пiдставi вiдомостей, зазначених у документах, якi подаються суб'єктами господарювання для внесення змiн до вiдомостей, зазначених у виданiй суб'єкту господарювання лiцензiї.

     6. Пiдставою для виключення суб'єкта господарювання з Єдиного реєстру лiцензiатiв та мiсць обiгу пального є рiшення про анулювання лiцензiї, прийняте ДФС та її територiальними органами вiдповiдно до статей 3 i 15 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та пального".

     7. Iнформацiя про суб'єкта господарювання вноситься до Єдиного реєстру лiцензiатiв та мiсць обiгу пального не пiзнiше робочого дня, наступного за днем видачi/зупинення/анулювання лiцензiї або внесення змiн до лiцензiї.

     8. Єдиний реєстр лiцензiатiв та мiсць обiгу пального розмiщується на офiцiйному веб-сайтi ДФС.

     9. Iнформацiя, що мiститься в Єдиному реєстрi лiцензiатiв та мiсць обiгу пального, є вiдкритою (крiм реєстрацiйних номерiв облiкових карток платникiв податкiв та паспортних даних).

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 червня 2019 р. N 545

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     1. Пункт 5 Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану для використання як сировини для виробництва етилену, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2010 р. N 1215 (Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 101, ст. 3632; 2017 р., N 46, ст. 1429), викласти в такiй редакцiї:

     "5. Податковий вексель складається у разi отримання легких та важких дистилятiв з нафтопереробного пiдприємства або ввезення легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану на митну територiю України у трьох примiрниках, що мають однаковий номер. Перший примiрник податкового векселя заповнюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в банку, а два iнших - на ксерокопiях вексельного бланка.

     Кожний примiрник податкового векселя заповнюється окремо. Записи, що вносяться у кожний примiрник, повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя, а два iнших примiрники - з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертаються векселедавцю. Другий примiрник податкового векселя подається векселедавцем нафтопереробному пiдприємству пiд час отримання легких та важких дистилятiв, третiй - залишається у векселедавця. У разi ввезення легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану другий примiрник податкового векселя подається контролюючому органу, який здiйснює митне оформлення зазначених товарiв, третiй - залишається у векселедавця.".

     2. У Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технiчного) та бiоетанолу, якi використовуються суб'єктами господарювання для виробництва окремих видiв продукцiї, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2010 р. N 1257 (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 5, ст. 244; 2013 р., N 11, ст. 416):

     1) пункт 1 пiсля слiв "якi використовуються для виробництва" доповнити словами "продукцiї хiмiчного i технiчного призначення, включеної до перелiку, затвердженого Кабiнетом Мiнiстрiв України; оцту з харчової сировини; парфумерно-косметичної продукцiї,";

     2) в абзацi другому пункту 2 слова "орган державної податкової служби" замiнити словами "контролюючий орган";

     3) пункт 5 пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "суб'єктами господарювання, включеними до Електронного реєстру суб'єктiв господарювання, якi використовують спирт етиловий для виробництва продукцiї хiмiчного i технiчного призначення, парфумерно-косметичної продукцiї, оцту з харчової сировини, якi отримують з акцизного складу спирт етиловий денатурований для виробництва продукцiї хiмiчного i технiчного призначення, включеної до перелiку, затвердженого Кабiнетом Мiнiстрiв України; спирт етиловий неденатурований для виробництва оцту з харчової сировини; спирт етиловий денатурований для виробництва парфумерно-косметичної продукцiї - на строк, що не перевищує 90 календарних днiв вiд дати авалювання векселя банком;".

     У зв'язку з цим абзац третiй вважати абзацом четвертим;

     4) пункт 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6. Податковий вексель складається у трьох примiрниках, що мають однаковий номер. Перший примiрник податкового векселя заповнюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в банку, а два iнших - на ксерокопiях вексельного бланка.

     Кожний примiрник податкового векселя заповнюється окремо. Записи, що вносяться у кожний примiрник, повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя, а два iнших примiрники - з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертаються векселедавцю. Другий примiрник податкового векселя подається векселедавцем виробнику спирту етилового пiд час отримання спирту етилового з акцизного складу, третiй - залишається у векселедавця.";

     5) у другому реченнi пункту 10 слова "Державною податковою службою" замiнити словом "Мiнфiном";

     6) у пунктi 11:

     в абзацi другому слова "за формою, що затверджується Державною податковою службою" замiнити словами "у формi електронного документа вiдповiдно до законодавства, затвердженiй Мiнфiном";

     доповнити пункт пiсля абзацу другого новим абзацом такого змiсту:

     "Довiдка надсилається засобами електронного зв'язку в електроннiй формi з дотриманням вимог законiв щодо електронного документообiгу та електронних довiрчих послуг.".

     У зв'язку з цим абзаци третiй i четвертий вважати вiдповiдно абзацами четвертим i п'ятим;

     в абзацi п'ятому:

     перше речення пiсля слiв "за нульовою ставкою" доповнити словами "(у разi встановлення податкового поста)";

     у другому реченнi слова "Державною податковою службою" замiнити словом "Мiнфiном".

     3. У постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 жовтня 2013 р. N 806 "Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на перемiщення спирту етилового та алкогольних напоїв i Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомiрiв - лiчильникiв обсягу виробленого спирту етилового" (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 87, ст. 3219; 2014 р., N 69, ст. 1926; 2015 р., N 88, ст. 2941):

     1) у назвi постанови слова "спирту етилового та" виключити;

     2) у вступнiй частинi слово i цифри "статтi 230" замiнити словом i цифрами "статей 229, 230";

     в абзацi другому пункту 1 та у пунктi 2 слова "спирту етилового та" виключити;

     3) у Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на перемiщення спирту етилового та алкогольних напоїв, затвердженому зазначеною постановою:

     у назвi Порядку та абзацi першому пункту 1 слова "спирту етилового та" виключити;

     абзац другий пункту 5 викласти в такiй редакцiї:

     "товарно-транспортна накладна з реєстрацiйним номером, вiдмiтка представника контролюючого органу на акцизному складi про вiдправлення з такого складу алкогольних напоїв, доставляння до нього спирту етилового та алкогольних напоїв;";

     у пунктi 10 слова "спирту етилового та" виключити;

     пункт 14 викласти в такiй редакцiї:

     "14. Пiсля проведення перевiрки iнформацiї, внесеної до товарно-транспортної накладної, представник контролюючого органу на акцизному складi:

     проставляє на примiрниках товарно-транспортної накладної на перемiщення спирту етилового та алкогольних напоїв у паперовiй формi вiдмiтку про погодження ввезення спирту етилового та алкогольних напоїв, вивезення алкогольних напоїв (штамп "В'їзд дозволено" ("Виїзд дозволено") та особистий пiдпис;

     вносить до Реєстру за допомогою програмного продукту, що забезпечує доступ до Реєстру, вiдмiтку про вiдправлення з акцизного складу алкогольних напоїв, доставлення до нього спирту етилового та алкогольних напоїв;

     вносить запис до журналу реєстрацiї отримання спирту етилового та алкогольних напоїв, вiдвантаження алкогольних напоїв.";

     пункт 16 викласти в такiй редакцiї:

     "16. Представникам контролюючого органу на акцизному складi забороняється вносити змiни до товарно-транспортних накладних, крiм проставлення вiдмiток у Реєстрi про вiдправлення з акцизного складу алкогольних напоїв, доставлення до нього спирту етилового та алкогольних напоїв за товарно-транспортними накладними.";

     4) Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомiрiв - лiчильникiв обсягу виробленого спирту етилового, затверджений зазначеною постановою, викласти в такiй редакцiї:

"ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 9 жовтня 2013 р. N 806
(в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 червня 2019 р. N 545)

ПОРЯДОК
ведення Єдиного державного реєстру витратомiрiв - лiчильникiв обсягу виробленого спирту етилового

     1. Цей Порядок визначає процедуру створення та ведення Єдиного державного реєстру витратомiрiв - лiчильникiв обсягу виробленого спирту етилового (далi - Реєстр).

     Реєстром є електронна база даних, яка мiстить iнформацiю про наявнiсть у суб'єктiв господарювання витратомiрiв - лiчильникiв обсягу виробленого спирту етилового (далi - витратомiри спирту), витратомiрiв - лiчильникiв обсягу виробленої продукцiї, визначеної у пiдпунктах "д", "е", "є", "ж" пiдпункту 229.1.1 пункту 229.1 статтi 229 Податкового кодексу України (далi - витратомiри продукцiї), їх серiйнi (iдентифiкацiйнi) номери, про позитивний результат повiрки або оцiнку вiдповiдностi таких витратомiрiв, про добовi фактичнi обсяги отриманого та реалiзованого спирту етилового у розрiзi кодiв товарних пiдкатегорiй згiдно з УКТЗЕД у декалiтрах 100-вiдсоткового спирту, про добовi фактичнi обсяги отриманого спирту етилового та обсягу продукцiї, виробленої з його використанням. Iнформацiя, що мiститься у Реєстрi, є конфiденцiйною i не може бути передана будь-якiй iншiй сторонi, якщо iнше не передбачено законом.

     2. Адмiнiстратором та держателем Реєстру є ДФС, яка:

     здiйснює заходи iз створення Реєстру, програмного продукту, що забезпечує доступ до Реєстру;

     забезпечує ведення та функцiонування Реєстру.

     3. У цьому Порядку термiн "програмний продукт, що забезпечує доступ до Реєстру" означає набiр комп'ютерних програм i пов'язаних з ними даних, що дають змогу:

     вносити до Реєстру електронними засобами зв'язку (телекомунiкацiї) у формi електронних документiв за допомогою спецiалiзованого програмного забезпечення iнформацiю про встановленi витратомiри спирту, їх показання на кожному мiсцi отримання та вiдпуску спирту етилового на акцизних складах, де виробляється спирт етиловий, та/або iнформацiю про встановленi витратомiри спирту, витратомiри продукцiї, їх показання на кожному мiсцi отримання спирту етилового, вiдпуску продукцiї на територiї пiдприємств, якi використовують спирт етиловий для виробництва продукцiї, визначеної у пiдпунктах "д", "е", "є", "ж" пiдпункту 229.1.1 пункту 229.1 статтi 229 Податкового кодексу України (далi - окремi види продукцiї);

     формувати розпорядникам акцизних складiв данi про добовi фактичнi обсяги отриманого та реалiзованого спирту етилового у розрiзi кодiв товарних пiдкатегорiй згiдно з УКТЗЕД у декалiтрах 100-вiдсоткового спирту та обсяг вмiсту денатуруючих добавок в спиртi, про добовий фактичний обсяг отриманого спирту етилового та обсяг продукцiї, виробленої з його використанням пiдприємствами, якi використовують спирт етиловий для виробництва окремих видiв продукцiї;

     переглядати внесену до Реєстру iнформацiю про витратомiри спирту, витратомiри продукцiї, обсяги отриманого, реалiзованого спирту етилового, обсяг вироблених окремих видiв продукцiї.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Податковому кодексi України.

     4. До Реєстру вносяться:

     податкова iнформацiя про розпорядникiв акцизних складiв, суб'єктiв господарювання, що здiйснюють виробництво окремих видiв продукцiї, iнформацiя про назву, модель, мiсце встановлення (розташування) витратомiрiв спирту, витратомiрiв продукцiї, їх серiйнi (iдентифiкацiйнi) номери;

     iнформацiя про вiдповiднiсть таких витратомiрiв вимогам законодавства, що встановлює вимоги до законодавчо регульованих засобiв вимiрювальної технiки, наявнiсть позитивного результату повiрки або оцiнки вiдповiдностi, проведених вiдповiдно до законодавства, про дату встановлення, замiни, технiчного обслуговування, повiрки витратомiрiв спирту, витратомiрiв продукцiї, вiдомостi щодо органiзацiй та осiб, якi здiйснювали такi операцiї (роботи);

     данi про добовi фактичнi обсяги отриманого та реалiзованого спирту етилового у розрiзi кодiв товарних пiдкатегорiй згiдно з УКТЗЕД у декалiтрах 100-вiдсоткового спирту та обсяг вмiсту денатуруючих добавок, про добовi фактичнi обсяги виробництва окремих видiв продукцiї;

     данi про обсяги залишкiв спирту етилового, що мiстяться на акцизному складi в тарi, упаковцi, про добовий обсяг реалiзованого спирту етилового в тарi, упаковцi, а також iнформацiя про днi, в якi акцизний склад не працює;

     iнформацiя про скоригованi покази фактичного обсягу вiдвантаженого спирту етилового та його залишкiв з урахуванням установлених норм природних втрат пiд час його зберiгання та транспортування. Коригування такої iнформацiї здiйснюється суб'єктом господарювання у разi встановлення фактичних втрат спирту етилового пiд час зберiгання, транспортування, але не пiзнiше 23 години 59 хвилин робочого дня, що настає за днем встановлення фактичних втрат спирту етилового;

     iнформацiя про осiб, якi мають доступ до Реєстру.

     5. До Реєстру вноситься iнформацiя про витратомiри, якi вiдповiдають вимогам законодавства, що встановлює вимоги до законодавчо регульованих засобiв вимiрювальної технiки, та мають позитивний результат повiрки або оцiнку вiдповiдностi, проведених вiдповiдно до законодавства.

     6. Ведення Реєстру здiйснюється державною мовою.

     7. Структура Реєстру затверджується Мiнфiном.

     Данi про обсяг обiгу спирту етилового на акцизних складах, про добовий фактичний обсяг отриманого спирту етилового та обсяг окремих видiв продукцiї, виробленої з його використанням, подаються електронними засобами зв'язку за формою електронних документiв, яка затверджується Мiнфiном.

     8. Iнформацiя, що мiститься в Реєстрi, використовується посадовими особами ДФС пiд час здiйснення контролю за виробництвом i обiгом спирту етилового, за його цiльовим використанням та зiставляються на вiдповiднiсть показникам системи електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового, а також представниками контролюючого органу на акцизному складi.

     9. Вiдповiдальними за достовiрнiсть iнформацiї, що вноситься до Реєстру, вiдповiдно до закону є особи, якi подали таку iнформацiю.

     10. Iнформацiя до Реєстру формується та подається розпорядниками акцизних складiв та суб'єктами господарювання, якi здiйснюють виробництво окремих видiв продукцiї, за допомогою програмного продукту, що забезпечує доступ до Реєстру, електронними документами, якi заповнюються автоматично шляхом передачi до них даних з витратомiрiв спирту та витратомiрiв продукцiї.

     11. Данi про обсяг обiгу спирту етилового на акцизних складах, про добовий фактичний обсяг отриманого спирту етилового та обсяг окремих видiв продукцiї, виробленої з його використанням, подаються до Реєстру щодня.

     12. У разi встановлення, замiни, технiчного обслуговування, повiрки витратомiрiв iнформацiя до Реєстру вноситься протягом 24 годин з моменту закiнчення таких операцiй (робiт).

     Встановлення, замiна та технiчне обслуговування витратомiрiв здiйснюються у присутностi посадової особи ДФС, яка проводить пломбування мiсць можливого доступу до спирту, спиртовмiсних рiдин на обладнаннi, устаткуваннi, спиртових комунiкацiях та приладах його облiку на територiї акцизних складiв, витратомiрiв спирту та витратомiрiв продукцiї у мiсцях отримання спирту та вiдпуску продукцiї на територiї суб'єктiв господарювання, що здiйснюють виробництво окремих видiв продукцiї.

     Порядок пломбування мiсць можливого доступу до спирту, спиртовмiсних рiдин на обладнаннi, устаткуваннi, спиртових комунiкацiях та приладах його облiку на територiї акцизних складiв, витратомiрiв спирту та витратомiрiв продукцiї у мiсцях отримання спирту та вiдпуску продукцiї на територiї суб'єктiв господарювання, що здiйснюють виробництво окремих видiв продукцiї, затверджується Мiнфiном.

     13. Адмiнiстраторовi Реєстру забороняється видаляти iнформацiю з Реєстру або вносити до неї будь-якi змiни.

     14. Iнформацiя про осiб, яким надавався доступ до Реєстру, зберiгається у Реєстрi безстроково.

     15. Адмiнiстратор Реєстру забезпечує надання доступу до Реєстру представникам контролюючого органу на акцизному складi, правоохоронним органам вiдповiдно до укладених договорiв про iнформацiйне спiвробiтництво.".

     4. Пункт 6 перелiку органiв лiцензування, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 серпня 2015 р. N 609 (Офiцiйний вiсник України, 2015 р., N 68, ст. 2232), викласти в такiй редакцiї:

"

Найменування органу лiцензування Вид господарської дiяльностi
6. ДФС виробництво спирту етилового, коньячного i плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, бiоетанолу, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв i пального
оптова торгiвля спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифiкованим виноградним, спиртом етиловим ректифiкованим плодовим, алкогольними напоями, тютюновими виробами i пальним
територiальнi органи ДФС роздрiбна торгiвля алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним
зберiгання пального

".

     5. Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 лютого 2016 р. N 114 (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 18, ст. 731), викласти в такiй редакцiї:

"ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 лютого 2016 р. N 114
(в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 червня 2019 р. N 545)

ПОРЯДОК
ведення Єдиного реєстру акцизних накладних

     1. Цей Порядок визначає механiзм внесення вiдомостей, що мiстяться в акцизних накладних та розрахунках коригування до акцизних накладних (далi - розрахунок коригування) за операцiями з реалiзацiї та ввезення на митну територiю України пального або спирту етилового, до Єдиного реєстру акцизних накладних (далi - Реєстр), надання даних, якi мiстяться в Реєстрi.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Податковому кодексi України (далi - Кодекс), Законах України "Про електроннi довiрчi послуги" та "Про електроннi документи та електронний документообiг".

     3. Для реєстрацiї в Реєстрi акцизнi накладнi / розрахунки коригування надсилаються до ДФС в електроннiй формi вiдповiдно до порядку подання податкових документiв в електронному виглядi з дотриманням умови щодо обмiну електронними документами з контролюючими органами у порядку, визначеному законодавством.

     Реєстр працює постiйно (24 години щодня), крiм часу, необхiдного для технiчного обслуговування.

     Технiчне обслуговування Реєстру проводиться у часовi промiжки з незначною кiлькiстю реєстрацiї акцизних накладних / розрахункiв коригування.

     Iнформацiя про запланований час технiчного обслуговування Реєстру розмiщується на офiцiйному веб-сайтi ДФС не пiзнiше нiж за 24 години до початку технiчного обслуговування.

     4. До Реєстру вносяться вiдомостi щодо усiх акцизних накладних та розрахункiв коригування, у тому числi акцизних накладних, якi не надаються отримувачу пального або спирту етилового, та акцизних накладних / розрахункiв коригування, складених за операцiями з реалiзацiї пального або спирту етилового суб'єктам господарювання та фiзичним особам, якi не є платниками акцизного податку.

     5. Акцизна накладна складається в одному або двох примiрниках.

     Акцизна накладна складається в одному примiрнику у разi:

     реалiзацiї пального або спирту етилового з акцизного складу та/або з акцизного складу пересувного для власного споживання чи промислової переробки або на обсяги втраченого/зiпсованого/знищеного пального чи спирту етилового або будь-яким iншим особам - неплатникам акцизного податку;

     ввезення/вивезення пального або спирту етилового на митну територiю України / за межi митної територiї України (на пiдставi даних вiдповiдної митної декларацiї).

     Акцизна накладна складається у двох примiрниках у разi реалiзацiї пального або спирту етилового:

     з акцизного складу до iншого акцизного складу, зокрема через трубопровiд або з використанням акцизного складу пересувного у разi, коли до реалiзацiї пального або спирту етилового такий iнший акцизний склад уже вiдомий;

     з акцизного складу до акцизного складу пересувного;

     з акцизного складу пересувного до iншого акцизного складу пересувного;

     з акцизного складу пересувного до акцизного складу.

     Суб'єкти господарювання, якi станом на 1 липня 2019 р. зареєстрованi в Реєстрi платникiв акцизного податку з реалiзацiї пального та у яких станом на 16 липня 2019 р. в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального облiковуються обсяги залишкiв пального, складають до 20 липня 2019 р. (включно) акцизнi накладнi у двох примiрниках для розподiлу обсягу залишкiв пального мiж акцизними складами/акцизними складами пересувними, розпорядниками яких є платники акцизного податку, якi з 1 липня 2019 р. пiдпадають пiд визначення платникiв акцизного податку вiдповiдно до пункту 212.1 статтi 212 Кодексу та зареєстрованi в Реєстрi платникiв акцизного податку з реалiзацiї пального або спирту етилового.

     Перший примiрник складеної акцизної накладної реєструється в Реєстрi, а другий примiрник такої акцизної накладної в день її складення надсилається розпоряднику акцизного складу - отримувачу пального або спирту етилового.

     Розпорядник акцизного складу / розпорядник акцизного складу пересувного - отримувач пального або спирту етилового зобов'язаний зареєструвати другий примiрник такої акцизної накладної в Реєстрi пiсля реєстрацiї першого примiрника такої акцизної накладної в Реєстрi та отримання пального або спирту етилового на акцизний склад / акцизний склад пересувний.

     6. Розрахунок коригування, складений платником акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, до акцизної накладної, що видана платнику акцизного податку - отримувачу пального або спирту етилового, для реєстрацiї в Реєстрi надсилається:

     перший примiрник - платником акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, якщо передбачається збiльшення обсягiв реалiзованого пального або спирту етилового або коригування показникiв у результатi не змiнює обсягу реалiзованого пального або спирту етилового;

     другий примiрник - особою - отримувачем пального (пiсля отримання вiд платника акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, першого примiрника розрахунку коригування, який зареєстрований в Реєстрi);

     перший та другий примiрники - платником акцизного податку - отримувачем пального або спирту етилового, якщо передбачається зменшення обсягiв реалiзованого пального або спирту етилового.

     Розрахунок коригування, складений платником акцизного податку до акцизної накладної за операцiями з реалiзацiї пального або спирту етилового неплатникам акцизного податку або складений за iншими операцiями, нiж реалiзацiя пального або спирту етилового, для реєстрацiї у Реєстрi надсилається зазначеним платником акцизного податку.

     Кiлькiсть примiрникiв розрахунку коригування повинна бути такою самою, як i кiлькiсть примiрникiв акцизної накладної, до якої вiн складений.

     Граничнi строки реєстрацiї акцизних накладних / розрахункiв коригування встановлено Кодексом.

     7. На складенi акцизнi накладнi / розрахунки коригування накладаються спочатку квалiфiкований електронний пiдпис посадової особи платника акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, яка вiдповiдає за ведення бухгалтерського та/або податкового облiку, або керiвника чи уповноваженої особи, а потiм квалiфiкована електронна печатка платника акцизного податку (за наявностi).

     Платник акцизного податку, що є фiзичною особою - пiдприємцем, накладає спочатку квалiфiкований електронний пiдпис фiзичної особи - пiдприємця чи уповноваженої особи, а потiм - квалiфiковану електронну печатку платника акцизного податку (за наявностi).

     У разi складення акцизної накладної у двох примiрниках платник акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, накладає квалiфiкований електронний пiдпис вiдповiдно до абзацiв першого та другого цього пункту на перший та другий примiрники акцизної накладної. Перший примiрник акцизної накладної надсилається для реєстрацiї до Реєстру, а другий примiрник - платнику акцизного податку - отримувачу пального або спирту етилового, який накладає на нього власний квалiфiкований електронний пiдпис у порядку, передбаченому для платника акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, та пiсля отримання пального або спирту етилового на акцизний склад / акцизний склад пересувний надсилає його для реєстрацiї до Реєстру.

     Пiд час реєстрацiї розрахунку коригування платником акцизного податку - отримувачем пального або спирту етилового у випадках, передбачених абзацом четвертим пункту 6 цього Порядку, платник акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, накладає на складений у двох примiрниках розрахунок коригування квалiфiкований електронний пiдпис вiдповiдно до абзацiв першого та другого цього пункту та надсилає такий розрахунок коригування платнику акцизного податку - отримувачу пального або спирту етилового, який накладає на отриманi примiрники розрахунку коригування власний квалiфiкований електронний пiдпис у порядку, передбаченому для платника акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, та надсилає його для реєстрацiї до Реєстру.

     8. Для реєстрацiї в Реєстрi платник акцизного податку здiйснює шифрування акцизних накладних / розрахункiв коригування з дотриманням вимог до форматiв криптографiчних повiдомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, на якi накладено квалiфiкований електронний пiдпис, та надсилає їх у затвердженому форматi (за стандартом) засобами телекомунiкацiйного зв'язку до ДФС з урахуванням вимог Законiв України "Про електроннi довiрчi послуги" та "Про електроннi документи та електронний документообiг".

     9. З метою пiдтвердження прийняття для реєстрацiї в Реєстрi акцизної накладної/розрахунку коригування платнику акцизного податку, який здiйснює реєстрацiю, надсилається квитанцiя в електронному виглядi, в якiй зазначаються реквiзити такого документа, iнформацiя про вiдповiднiсть електронного документа затвердженому формату (стандарту), результати перевiрки квалiфiкованого електронного пiдпису, iнформацiя про платника акцизного податку, який реалiзує пальне або спирт етиловий, дата i час прийняття, реєстрацiйний номер.

     Квитанцiя, на яку накладається квалiфiкована електронна печатка ДФС, пiдлягає шифруванню та надсилається протягом операцiйного дня за допомогою засобiв телекомунiкацiйних систем платнику акцизного податку, який здiйснює реєстрацiю акцизної накладної / розрахунку коригування. Електронний примiрник квитанцiї зберiгається у ДФС.

     10. Пiсля надходження акцизної накладної / розрахунку коригування в автоматичному режимi здiйснюється їх розшифрування та проводиться перевiрка:

     вiдповiдностi акцизної накладної / розрахунку коригування затвердженому формату (стандарту);

     наявностi у Реєстрi вiдомостей, що мiстяться в акцизнiй накладнiй, що коригується, та вiдповiдної кiлькостi примiрникiв акцизної накладної, до якої складенi розрахунки коригування;

     факту реєстрацiї акцизної накладної / розрахунку коригування з такими самими реквiзитами;

     дотримання вимог щодо наявностi обсягу пального або спирту етилового, обчисленого вiдповiдно до пункту 232.3 статтi 232 Кодексу;

     дотримання вимог, установлених пунктом 231.1 статтi 231 Кодексу;

     чинностi квалiфiкованого електронного пiдпису, порядку його накладення та наявностi права пiдписання посадовою особою платника акцизного податку таких акцизної накладної / розрахунку коригування;

     факту реєстрацiї суб'єкта господарювання, що надiслав для реєстрацiї акцизну накладну / розрахунок коригування, платником акцизного податку на момент складення та реєстрацiї таких акцизної накладної / розрахунку коригування з урахуванням положень пункту 23 пiдроздiлу 5 роздiлу XX "Перехiднi положення" Кодексу;

     дотримання вимог Законiв України "Про електроннi довiрчi послуги", "Про електроннi документи та електронний документообiг" та порядку обмiну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку.

     У разi реєстрацiї отримувачем пального та/або спирту етилового другого примiрника акцизної накладної / розрахунку коригування проводиться перевiрка факту реєстрацiї в Реєстрi першого примiрника акцизної накладної / розрахунку коригування платником акцизного податку, що реалiзує пальне та/або спирт етиловий.

     11. Датою та часом надання акцизної накладної / розрахунку коригування до ДФС є дата та час, зазначенi у квитанцiї про їх прийняття (пiдтвердження реєстрацiї) або неприйняття.

     Якщо протягом операцiйного дня платнику акцизного податку не надiслано квитанцiї про прийняття або неприйняття акцизної накладної / розрахунку коригування, вони вважаються зареєстрованими у Реєстрi.

     12. Пiдтвердження надання другого примiрника акцизної накладної отримувачу пального або спирту етилового, реєстрацiї в Реєстрi та отримання з Реєстру другого примiрника акцизної накладної здiйснюється у порядку, передбаченому для пiдтвердження надання, реєстрацiї та отримання з Реєстру розрахункiв коригування, якi реєструються отримувачем пального або спирту етилового.

     Отримувач пального або спирту етилового має право звiрити данi отриманої акцизної накладної на вiдповiднiсть з даними Реєстру.

     13. Якщо платник акцизного податку, який реалiзує та/або отримує пальне або спирт етиловий, надiслав до ДФС кiлька перших примiрникiв або кiлька других примiрникiв однiєї акцизної накладної / розрахунку коригування з однаковими обов'язковими реквiзитами за тими ж кодами згiдно з УКТЗЕД, зареєстрованим вважається документ, щодо якого внесено вiдомостi до Реєстру та надiйшла вiдповiдна квитанцiя.

     14. З метою отримання iнформацiї, що мiститься в Реєстрi, отримувач пального або спирту етилового та/або особа, яка реалiзує пальне або спирт етиловий, складає запит в електроннiй формi у затвердженому форматi (стандартi).

     15. Запит в електроннiй формi пiдлягає шифруванню та надсилається до ДФС за допомогою засобiв телекомунiкацiйних систем з урахуванням вимог Законiв України "Про електроннi довiрчi послуги" та "Про електроннi документи та електронний документообiг". Електронний примiрник запиту зберiгається в особи, яка його склала та надiслала.

     16. Пiсля надходження до ДФС запит розшифровується з перевiркою квалiфiкованого електронного пiдпису, визначенням вiдповiдностi електронного документа затвердженому формату (стандарту).

     У разi виявлення невiдповiдностi електронного документа затвердженому формату (стандарту) отримувачу пального або спирту етилового та/або особi, яка реалiзує пальне або спирт етиловий, надсилається квитанцiя про неприйняття запиту iз зазначенням причини.

     17. На запит щодо надання iнформацiї, яка мiститься в Реєстрi, безоплатно надсилається в електронному виглядi з накладенням квалiфiкованого електронного пiдпису повiдомлення про реєстрацiю акцизної накладної / розрахунку коригування та акцизна накладна / розрахунок коригування в електроннiй формi.".

     6. У постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2017 р. N 891 "Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомiрiв-лiчильникiв i рiвнемiрiв - лiчильникiв рiвня пального у резервуарi, передачi облiкових даних з них електронними засобами зв'язку" (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 95, ст. 2901):

     1) назву постанови та пункти 1 i 2 пiсля слiв "електронними засобами зв'язку" доповнити словами "до контролюючих органiв";

     2) у Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомiрiв-лiчильникiв i рiвнемiрiв - лiчильникiв рiвня пального у резервуарi, передачi облiкових даних з них електронними засобами зв'язку, затвердженому зазначеною постановою:

     назву Порядку доповнити словами "до контролюючих органiв";

     пункт 1 пiсля слiв "електронними засобами зв'язку" доповнити словами "до контролюючих органiв";

     пiдпункт 5 пункту 2 викласти в такiй редакцiї:

     "5) Реєстр - електронна база даних, яка мiстить податкову iнформацiю про розпорядникiв акцизних складiв, наявнi у них акцизнi склади, розташованi на акцизних складах резервуари, витратомiри та рiвнемiри, їх серiйнi (iдентифiкацiйнi) номери, а також данi про фактичнi залишки пального на початок та кiнець звiтної доби та про фактичний обсяг обiгу пального у розрiзi кодiв товарних пiдкатегорiй згiдно з УКТЗЕД, акцизних складiв та розпорядникiв акцизних складiв;";

     у пунктi 4:

     в абзацах четвертому та шостому слова "резервуарiв та" виключити;

     в абзацi п'ятому слова "повиннi бути встановленi (розташованi) витратомiри та рiвнемiри" замiнити словами "вони розташованi";

     у пунктi 5:

     абзац перший пiсля слiв "Реєстру за" доповнити словом "кожним";

     пiдпункт 2 пiсля слiв "(адреса, правовстановлюючi документи на споруди та примiщення акцизного складу)" доповнити словами "з унiфiкованим номером кожного акцизного складу, який автоматично присвоєно в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового,";

     пiдпункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3) iнформацiю про акцизний склад з унiфiкованим номером в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового, розташованi на такому акцизному складi резервуари з унiфiкованою нумерацiєю, про назви, моделi, серiйнi (iдентифiкацiйнi) номери витратомiрiв, установлених у кожному мiсцi вiдпуску пального шляхом наливу з акцизного складу, та назви, моделi, серiйнi (iдентифiкацiйнi) номери рiвнемiрiв, установлених на кожному введеному в експлуатацiю стацiонарному резервуарi, розташованому на такому акцизному складi;";

     пiдпункт 4 пiсля слова "повiрки" доповнити словом ", калiбрування";

     пiдпункт 5 викласти в такiй редакцiї:

     "5) зведенi за добу пiдсумковi облiковi данi щодо:

     обсягiв фактичних залишкiв пального на початок та кiнець звiтної доби та добового обсягу обiгу пального за кожним кодом товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТЗЕД у лiтрах, приведених до температури 15° C, у розрiзi всiх наявних у розпорядника акцизного складу акцизних складiв з унiфiкованою нумерацiєю - для усiх розпорядникiв акцизних складiв, крiм зазначених в абзацi третьому цього пiдпункту;

     добового фактичного обсягу реалiзованого пального у розрiзi кодiв товарних пiдкатегорiй згiдно з УКТЗЕД у лiтрах, приведених до температури 15° C, - для розпорядникiв акцизних складiв, на акцизних складах яких провадиться дiяльнiсть з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх сумiшi, з метою вилучення цiльових компонентiв (сировини), що передбачає повний технологiчний цикл їх переробки в готову пiдакцизну продукцiю (пальне);";

     доповнити пункт пiдпунктами 8 - 10 такого змiсту:

     "8) iнформацiю про такi ознаки акцизного складу:

     акцизний склад, на якому провадиться дiяльнiсть з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх сумiшi з метою вилучення цiльових компонентiв (сировини), що передбачає повний технологiчний цикл їх переробки в готову пiдакцизну продукцiю (пальне), обладнаний лише витратомiрами в кожному мiсцi вiдпуску готової пiдакцизної продукцiї (пального) шляхом наливу з такого акцизного складу;

     акцизний склад, на якому здiйснюється виключно зберiгання та реалiзацiя пального, що отримується та реалiзується виключно у тарi виробника без змiни розфасовки, а також скрапленого газу природного, бензолу, метанолу, не обладнаний витратомiрами та рiвнемiрами;

     9) iнформацiю про обсяги залишкiв пального, що розташованi на акцизному складi в тарi, балонах, упаковцi, про добовий обсяг реалiзованого пального в тарi, балонах, упаковцi;

     10) iнформацiю про днi, в якi акцизний склад не працює.";

     у пунктi 6:

     абзац перший доповнити реченням такого змiсту: "Iнформацiя про витратомiри та рiвнемiри вноситься до Реєстру пiсля настання строкiв їх встановлення, визначених Податковим кодексом України.";

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "Електроннi документи для наповнення Реєстру, що мiстять iнформацiю, зазначену в пiдпунктах 5 i 6 пункту 5 цього Порядку, формуються та надсилаються розпорядниками акцизних складiв щодня (крiм днiв, у якi акцизний склад не працює).";

     пiсля абзацу другого доповнити пункт новими абзацами такого змiсту:

     "Данi про фактичнi залишки пального та про обсяг обiгу (обсяг реалiзованого та обсяг отриманого) пального, зазначенi в пiдпунктi 5 пункту 5 цього Порядку, формуються пiсля проведення останньої операцiї з обiгу пального за звiтну добу, але не пiзнiше 23 години 59 хвилин такої доби, до початку проведення операцiй з обiгу пального за добу, що настає за звiтною добою, та подаються до ДФС не пiзнiше 23 години 59 хвилин доби, що настає за звiтною добою.

     На кожному акцизному складi за кожним кодом товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТЗЕД формуються показники про:

     обсяги залишкiв пального на початок та кiнець звiтної доби, що визначаються шляхом пiдсумовування обсягiв залишкiв пального в кожному резервуарi на пiдставi показань рiвнемiрiв, установлених на таких резервуарах;

     добовий обсяг реалiзованого пального, що визначається шляхом пiдсумовування обсягiв реалiзованого за звiтну добу пального через кожне мiсце вiдпуску пального шляхом наливу з акцизного складу на пiдставi показань витратомiрiв, установлених у кожному мiсцi вiдпуску пального шляхом наливу з акцизного складу;

     добовий обсяг отриманого пального, що визначається шляхом вiднiмання вiд обсягу залишкiв пального на кiнець звiтної доби обсягу залишкiв пального на початок звiтної доби та додавання добового обсягу реалiзованого пального з такого акцизного складу з додаванням обсягу втраченого пального, зазначеного в акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрi акцизних накладних, та з вiднiманням додаткового обсягу пального, зазначеного в заявках на поповнення обсягу залишку пального, зареєстрованих у системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового.

     Фактичнi показання витратомiрiв та рiвнемiрiв щодо обсягiв залишкiв пального та добового обсягу реалiзованого пального перераховуються у лiтри, приведенi до температури 15° C, крiм показань паливороздавальних та/або оливороздавальних колонок, якi виконують функцiї витратомiрiв.

     У разi виходу з ладу, проведення повiрки або калiбрування рiвнемiра або витратомiра визначення даних про обсяги залишкiв пального та обсяги обiгу пального здiйснюється у мiрах повної мiсткостi, якi мають позитивний результат повiрки, проведеної вiдповiдно до законодавства, та/або за допомогою рулетки та метроштока або переносного (портативного) рiвнемiра-аналiзатора, якi мають позитивний результат повiрки, проведеної вiдповiдно до законодавства. Застосування такого способу вимiрювання може здiйснюватися не бiльше нiж 20 календарних днiв пiдряд (для акцизних складiв, що є мiсцями роздрiбної торгiвлi пальним, на якi отримано лiцензiї на право роздрiбної торгiвлi пальним, - не бiльше нiж 15 календарних днiв пiдряд) та не бiльше чотирьох разiв протягом календарного року.

     Розпорядники акцизних складiв, на яких провадиться дiяльнiсть з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх сумiшi, з метою вилучення цiльових компонентiв (сировини), що передбачає повний технологiчний цикл їх переробки в готову пiдакцизну продукцiю (пальне), не подають вiдомостi про рiвнемiри, обсяг залишку пального та обсяг отриманого пального.".

     У зв'язку з цим абзаци третiй - дев'ятий вважати вiдповiдно абзацами одинадцятим - сiмнадцятим;

     абзац одинадцятий виключити;

     у пунктi 7:

     пiдпункти 1 i 2 викласти в такiй редакцiї:

     "1) iнформацiя, зазначена в пiдпунктах 1 - 4, 6 - 10 пункту 5 цього Порядку, вноситься до електронних документiв для наповнення Реєстру iнформацiєю про вiдповiдальних осiб розпорядникiв акцизних складiв шляхом ручного вводу даних;

     2) iнформацiя, зазначена в пiдпунктi 5 пункту 5 цього Порядку, вноситься до електронних документiв для наповнення Реєстру:

     автоматично шляхом передачi до них даних з витратомiрiв та рiвнемiрiв починаючи з граничних строкiв, зазначених у пунктах 12 i 27 пiдроздiлу 5 роздiлу XX "Перехiднi положення" Кодексу, для обов'язкового обладнання акцизних складiв рiвнемiрами та витратомiрами;

     вiдповiдальною особою розпорядника акцизного складу - пiд час виходу з ладу, проведення повiрки або калiбрування рiвнемiра або витратомiра, а також у перiод з 1 червня 2019 р. до граничних строкiв, передбачених у пунктах 12 i 27 пiдроздiлу 5 роздiлу XX "Перехiднi положення" Кодексу, для обов'язкового обладнання акцизних складiв витратомiрами та рiвнемiрами.";

     пiдпункти 3 i 4 виключити;

     абзац перший пункту 8 замiнити абзацами такого змiсту:

     "8. До електронних документiв для наповнення Реєстру вноситься iнформацiя про:

     витратомiри та резервуари, якi вiдповiдають вимогам законодавства та мають позитивний результат повiрки або оцiнку вiдповiдностi, проведенi вiдповiдно до законодавства;

     рiвнемiри, якi вiдповiдають вимогам законодавства та мають позитивний результат повiрки або оцiнку вiдповiдностi, або калiбрування, що проведенi вiдповiдно до законодавства.".

     У зв'язку з цим абзаци другий i третiй вважати вiдповiдно абзацами четвертим i п'ятим;

     у пунктi 14:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "14. Унiфiкованою нумерацiєю акцизних складiв є автоматичне присвоювання в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового унiфiкованого номера кожному акцизному складу.";

     абзац другий пiсля слова "присвоювання" доповнити словами "розпорядником акцизного складу унiфiкованого номера";

     доповнити Порядок пунктом 15 такого змiсту:

     "15. Реєстрацiєю у Реєстрi розпорядникiв акцизних складiв, акцизних складiв, резервуарiв, прийнятих в експлуатацiю, витратомiрiв та рiвнемiрiв у розрiзi акцизних складiв є прийняття надiсланих розпорядником акцизного складу електронних документiв для наповнення Реєстру, що мiстять iнформацiю, зазначену в пiдпунктах 1 - 4 i 6 пункту 5 цього Порядку.

     Для розпорядникiв акцизних складiв, на яких провадиться дiяльнiсть з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх сумiшi, з метою вилучення цiльових компонентiв (сировини), що передбачає повний технологiчний цикл їх переробки в готову пiдакцизну продукцiю (пальне), реєстрацiєю є прийняття надiсланих розпорядником акцизного складу електронних документiв для наповнення Реєстру, що мiстять iнформацiю, зазначену в пiдпунктах 1 - 4 i 6 пункту 5 цього Порядку. Зазначена в пiдпунктах 3 - 4 пункту 5 цього Порядку iнформацiя щодо встановлених витратомiрiв наводиться розпорядниками з 1 сiчня 2020 року.".

     7. Пункт 5 Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України нафтопродуктiв та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хiмiчнiй промисловостi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 сiчня 2018 р. N 21 (Офiцiйний вiсник України, 2018 р., N 10, ст. 365), викласти в такiй редакцiї:

     "5. Податковий вексель складається у разi отримання нафтопродуктiв та/або речовин вiд пiдприємства-виробника або ввезення нафтопродуктiв та/або речовин на митну територiю України у трьох примiрниках, що мають однаковий номер. Перший примiрник податкового векселя заповнюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в банку, а два iнших - на ксерокопiях вексельного бланка.

     Кожний примiрник податкового векселя заповнюється окремо. Записи, що вносяться у кожний примiрник, повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя, а два iнших примiрники - з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертаються векселедавцю. Другий примiрник податкового векселя подається векселедавцем пiдприємству-виробнику пiд час отримання нафтопродуктiв та/або речовин, третiй - залишається у векселедавця. У разi ввезення нафтопродуктiв та/або речовин на митну територiю України другий примiрник податкового векселя подається контролюючому органу, який здiйснює їх митне оформлення, третiй - залишається у векселедавця.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.