ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТI ХАРЧОВИХ ПРОДУКТIВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧIВ

12.02.2018 N 1311/898-18

 

Державна фiскальна службаУкраїни


     У зв'язку з набуттям чинностi постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.01.2018 р. N 44 "Про внесення змiн до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011 р. N 1031 i вiд 25.05.2016 р. N 364" Держпродспоживслужба надає iнформацiю щодо особливостей проведення контролю дерев'яного пакувального матерiалу, яка додається.

     Додаток: на 3 арк. в 1 прим.

Голова Володимир ЛАПА

 

Додаток
до листа Держпродспоживслужби
вiд 12.02.2018 N 1311/898-18

Iнформацiя щодо особливостей проведення контролю дерев'яного пакувального матерiалу

     Якщо товари, що вивозяться, не є об'єктами регулювання або країна- iмпортер не вимагає супроводження об'єктiв регулювання фiтосанiтарними документами пiд час експорту та реекспорту з України, контроль вiдповiдностi Мiжнародному стандарту фiтосанiтарних заходiв Мiжнародної конвенцiї захисту рослин N 15 "Регулювання дерев'яного пакувального матерiалу у мiжнароднiй торгiвлi" (далi - МСФЗ N 15) дерев'яного пакувального матерiалу як супровiдного матерiалу, що класифiкується за кодом 4415 згiдно з УКТЗЕД, здiйснюється органами доходiв у випадках встановлених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 сiчня 2018 р. N 44

     При здiйсненнi органами доходiв i зборiв контролю вiдповiдностi дерев'яного пакувального матерiалу МСФЗ N 15 та фiтосанiтарним заходам рекомендуємо звернути увагу на таку iнформацiю.

     Враховуючи те, що дерев'яний пакувальний матерiал може бути виготовлений у будь-якiй країнi свiту i перемiщуватися мiж країнами, вiн повинен вiдповiдати вимогам МСФЗ N 15.

     Пакувальний матерiал - деревина або продукцiя з деревини, що використовується для закрiплення, захисту або перемiщення товарного продукту, а також матерiалу, який може сприяти поширенню або за допомогою якого можуть поширюватися карантиннi органiзми.

     Вiдповiдно до МСФЗ N 15 до дерев'яного пакувального матерiалу належать: пакувальнi блоки, коробки, пакувальнi ящики, деревина для крiплення, пiддони, дерев'янi барабани для кабелiв та котушки.

     До дерев'яного пакувального матерiалу не належить:

     дерев'яний пакувальний матерiал, повнiстю виготовлений з тонкого дерева товщиною 6 мм або менше;

     дерев'яний пакувальний матерiал, виготовлений з переробленого дерев'яного матерiалу (фанери, деревостружкової плити, структурно- орiєнтованої дошки) з використанням клею, тепла i тиску або будь-якої їх комбiнацiї;

     бочки для алкогольних напоїв, якi нагрiвалися в процесi виготовлення;

     подарунковi коробки, виготовленi з деревини, яка пройшла переробку методом, що унеможливлює зараження шкiдливими органiзмами;

     тирсу, деревну стружку;

     дерев'янi складовi, постiйно прикрiпленi до вантажних автомобiлiв i контейнерiв.

     Дерев'яний пакувальний матерiал повинен бути вiльним вiд шкiдливих органiзмiв для деревини та iнших рослин.

     Вiдповiдно до Фiтосанiтарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев'яного пакувального матерiалу, якi затвердженi наказом Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 22.12.2005 N 731 (далi - Фiтосанiтарнi правила), експорт дерев'яного пакувального матерiалу (виготовленого в Українi), як супровiдного матерiалу для будь-яких вантажiв здiйснюється за умови його окорування, термiчної обробки або знезараження, про що свiдчить наявнiсть маркування на ньому з двох протилежних бокiв.

     Маркування включає:

     у лiвiй частинi - символ та скорочену назву Мiжнародної конвенцiї про захист рослин (IРРС);

     "у правiй частинi:

     дволiтерний код країни виробника дерев'яного пакувального матерiалу; символ НТ або MB;

     п'ятизначний код, присвоєний особi, яка включена до Реєстру осiб, якi здiйснюють господарську дiяльнiсть з виробництва та маркування дерев'яного пакувального матерiалу (далi - Реєстр). Реєстр осiб та п'ятизначний код, присвоєний пiдприємству, яке здiйснює маркування, розмiщено на сайтi Держпродспоживслужби за електронною адресою: http://www.consumer.gov.ua/Pictures/Files/Editor/export/document/%D1%80%D0%B5%D1%94%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8/reestr_derpak%2031.01.2018.pdf

     Види маркування для дерев'яного пакувального матерiалу, виробленого та промаркованого в Українi:

     де UA - код країни;

     00000 - iндивiдуальний код особи, яка здiйснює господарську дiяльнiсть з виробництва та маркування дерев'яного пакувального матерiалу;

     YY- код обробки НТ або MB.

     Маркування наноситься на дерев'яний пакувальний матерiал з двох протилежних бокiв для доступностi та легкого його розпiзнавання.

     Маркування дерев'яного пакувального матерiалу може бути трьох видiв залежно вiд розмiрiв дерев'яного пакувального матерiалу:

     вид А: довжиною 10 см та шириною 1 см та роздiлятися рискою, утворюючи два прямокутники розмiрами 4x1 см та 6x1 см;

     вид Б: довжиною 3,5 см та шириною 2,5 см та роздiлятися рискою, утворюючи два прямокутники розмiрами 1,5x2,5 та 2,0-2,5 см;

     вид В: довжиною 10 см та шириною 6 см та роздiлятися рискою, утворюючи два прямокутники розмiрами 5x6 см та 5x6 см.

     Маркування повинно легко читатися та бути нанесене шляхом випалювання чи фарбою, що не змивається i не переноситься на iншi предмети.

     Для маркування дерев'яного пакувального матерiалу використовується фарба зеленого або синього кольору. Використання фарб iнших кольорiв не дозволяється.

     У разi вiдсутностi маркування на дерев'яному пакувальному матерiалi, виявлення у маркованому дерев'яному пакувальному матерiалi кори, шкiдливих органiзмiв у живому станi або личинкових отворiв дiаметром бiльше 3 мм, утворених регульованими шкiдливими органiзмами (зокрема вусачами роду Monochamus), вiн пiдлягає огляду, фiтосанiтарнiй експертизi, проведенню маркування або повторного маркування, а у випадках неможливостi проведення зазначених заходiв - знищенню пiд контролем фiтосанiтарного iнспектора або при ввезеннi в Україну такого пакувального матерiалу - поверненню в установленому законодавством порядку, для цього посадова особа митного органу з використанням iнформацiйно- телекомунiкацiйної системи органiв доходiв i зборiв, яка забезпечує взаємодiю органiв доходiв i зборiв, контролюючих органiв та пiдприємств за принципом "єдиного вiкна", залучає до здiйснення контролю державного фiтосанiтарного iнспектора, який приймає рiшення щодо експорту або вiдмови у експортi пiсля проведення фiтосанiтарних процедур.

     Крiм цього, вивезення за межi територiї України або ввезення на територiю України дерев'яного пакувального матерiалу у виглядi партiї товару (код товару згiдно з УКТЗЕД 4415 - ящики, коробки, пакувальнi корзини, барабани та аналогiчна тара з деревини; дерев'янi барабани (котушки) для кабелiв; пiддони, пiддони з бортами та iншi дерев'янi завантажувальнi щити; обичайки дерев'янi (для партiї товару) здiйснюється у супроводi фiтосанiтарного сертифiката.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.