ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ГОЛОВНЕ УПРАВЛIННЯ ДФС У М. КИЄВI

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

12.10.2018 N 4405/IПК/26-15-12-01-18


Про податок на додану вартiсть

     Головне управлiння ДФС у м. Києвi розглянуло лист щодо застосування норм податкового законодавства та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), в межах своїх повноважень повiдомляє.

     Згiдно з пунктом 206.7 статтi 206 Кодексу, до операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України у митному режимi тимчасового ввезення застосовується умовне повне звiльнення вiд оподаткування або умовне часткове звiльнення вiд оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 18 Митного кодексу України вiд 13.03.2012 N 4495-VI, зi змiнами та доповненнями (далi - МКУ).

     Вiдповiдно до статтi 103 МКУ, тимчасове ввезення - це митний режим: вiдповiдно до якого iноземнi товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення ввозяться для конкретних цiлей на митну територiю України з умовним повним або частковим звiльненням вiд оподаткування митними платежами та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi i пiдлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змiн, за винятком звичайного зносу результатi їх використання.

     Для помiщення товарiв у митний режим тимчасового ввезення особа, вiдповiдальна за дотримання митного режиму, повинна, зокрема, сплатити митнi платежi вiдповiдно до статтi 106 МКУ або забезпечити виконання зобов'язання iз сплати митних платежiв вiдповiдно до роздiлу X МКУ.

     При цьому у разi тимчасового ввезення товарiв з умовним частковим звiльненням вiд оподаткування митними платежами за кожний повний або неповний календарний мiсяць заявленого строку перебування на митнiй територiї України сплачується 3 вiдсотки суми митних платежiв, яка пiдлягала б сплатi у разi випуску цих товарiв у вiльний обiг на митнiй територiї України, розрахованої на дату помiщення їх у митний режим тимчасового ввезення (частина друга ст. 106 МКУ).

     Строк тимчасового ввезення товарiв встановлюється органом доходiв i зборiв у кожному конкретному випадку, але не повинен перевищувати трьох рокiв з дати помiщення товарiв у митний режим тимчасового ввезення.

     Митний режим тимчасового ввезення завершується, зокрема, шляхом реекспорту товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, помiщених у цей митний режим, або шляхом помiщення їх в iнший митний режим, що допускається МКУ (частина перша статтi 112 МКУ).

     Сплаченi суми ПДВ включаються платником до складу податкового кредиту у звiтному (податковому) перiодi, в якому було сплачено податок (пiдпункт 206.7.2 пункту 206.7 статтi 206 Кодексу).

     В свою чергу, вiдповiдно до частини шостої статтi 106 МКУ сума митних платежiв, сплачена на пiдставi умовного часткового звiльнення вiд оподаткування митними платежами, поверненню не пiдлягає.

     Згiдно з п. 198.1 ст. 198 Кодексу до податкового кредиту вiдносяться суми податку, сплаченi/нарахованi, зокрема, у разi здiйснення операцiй з ввезення товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     У разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку (п. 201.12 ст. 201 Кодексу).

     Таким чином, у разi випуску товарiв, помiщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звiльненням вiд оподаткування ПДВ, у вiльний обiг на митнiй територiї України платник ПДВ сплачує митним органам суму ПДВ, розраховану за основною ставкою ПДВ, за вирахуванням вже сплаченої на пiдставi умовного часткового звiльнення суми ПДВ, а також суму процентiв з сум податкових зобов'язань, що пiдлягали б сплатi у разi, якщо б щодо таких сум надавалося розстрочення податкових зобов'язань вiдповiдно до роздiлу II Кодексу.

     При цьому до податкового кредиту на пiдставi митної декларацiї включається лише сума ПДВ, сплачена/нарахована у зв'язку з випуском товарiв, помiщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звiльненням вiд оподаткування митними платежами, у вiльний обiг на митнiй територiї України. Сума процентiв, нарахованих вiдповiдно до частини сьомої ст. 106 МКУ, не є сумою ПДВ, а тому до податкового кредиту не включається.

     Вiдповiдно до пп. 1 п. 4 розд. V Порядку заповнення i подання податкової звiтностi з ПДВ, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28.01.2016 N 21, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 29.01.2016 за N 159/28289, змiнами i доповненнями (далi - Порядок N 21), до розд. II "Податковий кредит" податкової декларацiї з ПДВ включаються, зокрема, обсяги ввезених на митну територiю України товарiв, необоротних активiв (рядки 11.1 та 11.2).

     Тобто у рядках 11.1 чи 11.2 (в залежностi вiд ставки) вiдображаються обсяги ввезення та суми ПДВ, сплаченi у зв'язку з випуском товарiв, помiщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звiльненням вiд оподаткування митними платежами та у вiльний обiг на митнiй територiї України. Оскiльки сума процентiв, нарахованих вiдповiдно до частини сьомої ст. 106 МКУ, не є сумою ПДВ, такi суми до податкового кредиту не включається, а тому не вiдображаються у зазначених рядках податкової декларацiї з ПДВ.

     Слiд зазначити, що статтею 36 Кодексу встановлено, що платники податку зобов'язанi самостiйно декларувати свої податковi зобов'язання та визначати вiдповiднiсть проведення ними операцiй.

     Разом з тим повiдомляємо, що вiдповiдно до пункту 52.2 статтi 52 Кодексу податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.