ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про прилеглу зону України

     Цей Закон встановлює статус та визначає правовий режим прилеглої зони України, а також порядок реалiзацiї Україною в цiй зонi своїх прав як прибережної держави вiдповiдно до Конвенцiї ООН з морського права 1982 року, iнших мiжнародних договорiв України, загальновизнаних норм i принципiв мiжнародного права, Конституцiї та законiв України.

Роздiл I
ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     Стаття 1. Визначення прилеглої зони України

     1. Прилегла зона України (далi - прилегла зона) - морський пояс, який прилягає до територiального моря України, зовнiшня межа якого перебуває на вiдстанi не бiльше двадцяти чотирьох морських миль, вiдлiчених вiд вихiдних лiнiй, вiд яких вiдмiрюється ширина територiального моря України.

     Стаття 2. Делiмiтацiя прилеглої зони України

     1. Делiмiтацiя прилеглої зони мiж Україною та державами, узбережжя яких протилежнi або сумiжнi з узбережжям України, здiйснюється вiдповiдно до мiжнародних договорiв України.

     Стаття 3. Права України у прилеглiй зонi

     1. Україна у своїй прилеглiй зонi здiйснює контроль, необхiдний з метою:

     1) запобiгання порушенням митного, фiскального (податкового), iммiграцiйного (мiграцiйного), санiтарного законодавства України у межах територiї України, включаючи її внутрiшнi води або територiальне море;

     2) притягнення до вiдповiдальностi за порушення законодавства України, зазначеного у пунктi 1 цiєї частини, вчинене у межах територiї України, включаючи її внутрiшнi води або територiальне море.

     2. З метою запобiгання порушенням законодавства України, зазначеного у пунктi 1 частини першої цiєї статтi, або притягнення до вiдповiдальностi за його порушення уповноважений орган, який забезпечує недоторканнiсть державного кордону та охорону суверенних прав України в її прилеглiй та виключнiй (морськiй) економiчнiй зонах (далi - уповноважений орган), може здiйснювати такi заходи:

     1) зупинення суден;

     2) огляд суден;

     3) затримання чи арешт суден та/або членiв їх екiпажу, крiм вiйськових кораблiв та iнших державних суден, якi використовуються з некомерцiйною метою.

     3. Якщо судно порушило законодавство України, зазначене у пунктi 1 частини першої цiєї статтi, i робить спробу зникнути, уповноважений орган має право переслiдувати таке судно по гарячих слiдах з метою його затримання та притягнення до вiдповiдальностi згiдно з Конвенцiєю ООН з морського права 1982 року. Право на переслiдування припиняється, як тiльки переслiдуване судно увiйде в територiальне море держави, пiд прапором якої плаває судно, або будь-якої третьої держави.

     4. Положення частин першої - третьої цiєї статтi не звужують суверенних прав, юрисдикцiї та зобов'язань України, визначених Конвенцiєю ООН з морського права 1982 року та законодавством України, яке встановлює правовий статус i визначає правовий режим виключної (морської) економiчної зони та континентального шельфу України.

     Стаття 4. Компетенцiя уповноваженого органу у прилеглiй зонi

     1. Заходи, визначенi частиною другою статтi 3 цього Закону, здiйснює уповноважений орган в особi командира корабля (катера) на пiдставi рiшень уповноважених органiв державної влади, до компетенцiї яких вiднесенi питання запобiгання порушенням митного, фiскального (податкового), iммiграцiйного (мiграцiйного), санiтарного законодавства.

     2. Уповноважений орган для здiйснення заходiв, визначених частиною другою статтi 3 цього Закону, може залучати уповноваженi органи державної влади, до компетенцiї яких вiднесенi питання запобiгання порушенням митного, фiскального (податкового), iммiграцiйного (мiграцiйного), санiтарного законодавства.

     Стаття 5. Особливостi реалiзацiї повноважень уповноваженого органу у прилеглiй зонi

     1. Вiйськовослужбовцi, працiвники уповноваженого органу застосовують та використовують фiзичну силу, спецiальнi засоби, зброю та бойову технiку у випадках та порядку, визначених законом.

     2. У разi арешту або затримання судна уповноваженi органи державної влади України негайно повiдомляють державу прапора про вжитi заходи i застосованi санкцiї.

     3. Вiдключення автоматичної iдентифiкацiйної системи судном, крiм вiйськових кораблiв та iнших державних суден, якi використовуються з некомерцiйною метою, є пiдставою для зупинення та огляду судна або переслiдування його по гарячих слiдах у порядку, визначеному статтею 3 цього Закону.

     Стаття 6. Дослiдження археологiчних та iсторичних об'єктiв культурної спадщини у прилеглiй зонi

     1. Дослiдження археологiчних та iсторичних об'єктiв культурної спадщини у прилеглiй зонi проводяться у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Роздiл II
ПРИКIНЦЕВI ПОЛОЖЕННЯ

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Пiд час безпосереднього залучення до здiйснення заходiв iз забезпечення нацiональної безпеки i оборони, вiдсiчi i стримування збройної агресiї Росiйської Федерацiї у Донецькiй та Луганськiй областях, а також для усунення реальної загрози життю i безпецi особи, iнтересам суспiльства i держави пiд час виконання службових завдань в районi проведення антитерористичної операцiї вiйськовослужбовцi, пiдроздiли, кораблi та катери уповноваженого органу мають право застосовувати i використовувати зброю та бойову технiку у випадках та порядку, передбачених законодавством України для з'єднань, вiйськових частин та пiдроздiлiв Збройних Сил України.

     3. Внести змiни до таких законiв України:

     1) абзац другий преамбули Закону України "Про охорону культурної спадщини" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2000 р., N 39, ст. 333; 2005 р., N 5, ст. 114) викласти в такiй редакцiї:

     "Об'єкти культурної спадщини, якi знаходяться на територiї України, у межах її територiального моря та прилеглої зони, охороняються державою";

     2) у Законi України "Про Державну прикордонну службу України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., N 27, ст. 208; 2015 р., N 40 - 41, ст. 379):

     статтю 1 пiсля слiв "прав України в її" доповнити словами "прилеглiй зонi та";

     у частинi першiй статтi 9:

     слова "кораблiв у територiальному морi" замiнити словами "кораблiв у прилеглiй зонi, територiальному морi";

     пiсля слiв "прав України в її" доповнити словами "прилеглiй зонi та";

     слова "у цiй зонi" замiнити словами "у цих зонах";

     у частинi першiй статтi 20:

     у пунктi 22 слова "територiального моря" замiнити словами "територiального моря, прилеглої зони";

     у пунктi 24 слова "в територiальному морi" замiнити словами "в прилеглiй зонi, територiальному морi";

     у пунктi 25 слова "економiчнiй зонi України та" замiнити словами "економiчнiй зонi України, прилеглiй зонi та";

     у пунктi 26 слова "у територiальному морi" замiнити словами "у територiальному морi, прилеглiй зонi";

     у пунктi 28 слова "виключну (морську) економiчну зону України або" замiнити словами "виключну (морську) економiчну зону України, прилеглу зону України або";

     у пунктi 29 слова "у територiальному морi" замiнити словами "у прилеглiй зонi, територiальному морi";

     у статтi 21:

     назву викласти в такiй редакцiї:

     "Застосування фiзичної сили, спецiальних засобiв, зброї та бойової технiки особовим складом Державної прикордонної служби України";

     частину першу пiсля слiв "прав України в її" доповнити словами "прилеглiй зонi", а пiсля слiв "законами України "Про державний кордон України", - словами "Про прилеглу зону України";

     пiсля частини першої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "Крiм пiдстав, зазначених у частинi першiй цiєї статтi, зброя кораблiв та катерiв Морської охорони Державної прикордонної служби України може застосовуватися:

     1) без попередження з метою:

     вiдбиття збройного нападу та вторгнення на територiю України озброєних вiйськових груп i злочинних угруповань;

     припинення збройних конфлiктiв та збройних провокацiй;

     вiдбиття нападу (надання допомоги для вiдбиття нападу) на кораблi (катери) та судна Державної прикордонної служби України або iншi судна пiд Державним прапором України;

     припинення збройного опору;

     2) пiсля попереджувальної стрiльби з метою:

     затримання суден, якi порушили законодавство України про державний кордон або митне, фiскальне (податкове), iммiграцiйне (мiграцiйне), санiтарне законодавство України, пiд час переслiдування по гарячих слiдах, що розпочалося у територiальному морi або прилеглiй зонi України, або суден, якi порушили законодавство України про виключну (морську) економiчну зону України пiд час переслiдування по гарячих слiдах, у разi невиконання вимоги зупинитися, якщо судно намагається зникнути, а iншi можливостi для його зупинення вичерпанi;

     припинення ворожих дiй суден щодо узбережжя України, пiдводних та надводних об'єктiв пiд Державним прапором України".

     У зв'язку з цим частину другу вважати частиною третьою.

     4. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї положень цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
6 грудня 2018 року
N 2641-VIII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.