ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.02.2019 N 7489/6/99-99-18-03-01-15

 

Фiлiя "Центр транспортної логiстики"
АТ "Українська залiзниця"
Митницям ДФС


     На лист фiлiї "Центр транспортної логiстики" АТ "Українська залiзниця" вiд 01.02.2019 N ЦТЛ-19/277 (вх. ДФС N 4088/6 вiд 01.02.2019) щодо особливостей справляння єдиного збору пiд час здiйснення контролю залiзничного транспорту Державна фiскальна служба України повiдомляємо таке.

     Статтею 2 Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України" (далi - Закон) встановлено, що єдиний збiр включає вартiсть витрат, пов'язаних iз:

     вiдновленням автомобiльних дорiг;

     здiйсненням уповноваженими органами в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України фiтосанiтарного, ветеринарно-санiтарного та державного контролю за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин, в розмiрi, що не перевищує розмiру плати за проведення перевiрки документiв на товар i транспортний засiб (контейнер);

     проведенням органами доходiв i зборiв у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України заходiв офiцiйного контролю вiдповiдно до статтi 319 Митного кодексу України у формi попереднього документального контролю.

     Забороняється справляти у пунктах пропуску через державний кордон України збори, не передбаченi цим Законом.

     Враховуючи вимоги зазначеної статтi Закону, плата за проведення заходiв офiцiйного контролю (у тому числi у формi попереднього документального контролю) сплачується, якщо товари, що перемiщуються через митний кордон України, пiдлягають хоча б одному iз заходiв офiцiйного контролю (у тому числi у формi попереднього документального контролю).

     Перелiк товарiв, якi в разi ввезення на митну територiю України (у тому числi з метою транзиту) пiдлягають заходам офiцiйного контролю, затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 жовтня 2018 року N 960 (далi - Перелiк).

     У разi здiйснення в пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України контролю транспортних засобiв, якi не перемiшують товарiв, зазначених у Перелiку, до єдиного збору включається виключно вартiсть витрат, пов'язаних iз вiдновленням автомобiльних дорiг.

     При цьому згiдно зi статтею 5 Закону за проїзд залiзничних вагонiв, контейнерiв вартiсть витрат, пов'язаних iз вiдновленням автомобiльних дорiг, до ставки єдиного збору не включено.

     Також повiдомляємо, що Порядок справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 жовтня 2002 року N 1569, розроблено вiдповiдно до статтi 2 Закону (до внесення змiн).

     Згiдно з пунктом 2 роздiлу III "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України вiд 6 вересня 2018 року N 2530-VIII "Про внесення змiн до Митного кодексу України та деяких iнших законiв України щодо запровадження механiзму "єдиного вiкна" та оптимiзацiї здiйснення контрольних процедур при перемiщеннi товарiв через митний кордон України" Кабiнету Мiнiстрiв України необхiдно привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом.

В.о. заступника Голови В. КРИВIЦЬКИЙ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.