МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

22.02.2019 N 80


Про затвердження Змiн до Порядку повернення авансових платежiв (передоплати) i помилково та/або надмiру сплачених сум митних платежiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 березня 2019 р. за N 283/33254


     Вiдповiдно до частини п'ятої статтi 299 Митного кодексу України, пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, пункту 3 наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01 листопада 2017 року N 898 "Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету митних та iнших платежiв, якi вносяться до/або пiд час митного оформлення", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23 листопада 2017 року за N 1429/31297, з метою удосконалення чинної нормативно-правової бази, необхiдної для переведення пiдприємств на обслуговування через депозитний рахунок 3734, вiдкритий у Казначействi на iм'я ДФС, наказую:

     1. Затвердити Змiни до Порядку повернення авансових платежiв (передоплати) i помилково та/або надмiру сплачених сум митних платежiв, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 18 липня 2017 року N 643, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 09 серпня 2017 року за N 976/30844, що додаються.

     2. ДФС та Казначейству протягом 30 днiв з дня офiцiйного опублiкування цього наказу доопрацювати вiдповiднi програмно-iнформацiйнi комплекси для реалiзацiї його положень.

     3. Департаменту митної полiтики у встановленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на в. о. Голови Державної фiскальної служби України Власова О. С.

Мiнiстр О. Маркарова
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови Державної казначейської служби України В. Дуда
В. о. Голови Державної фiскальної служби України О. Власов
Голова Державної регуляторної служби України К. Ляпiна

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
22 лютого 2019 року N 80
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 березня 2019 р. за N 283/33254

Змiни
до Порядку повернення авансових платежiв (передоплати) i помилково та/або надмiру сплачених сум митних платежiв

     1. У роздiлi I:

     1) пункт 1 пiсля слiв "посадовими особами митниць Державної фiскальної служби (далi - ДФС)" доповнити словами "та структурного пiдроздiлу ДФС, до функцiональних повноважень якого належить органiзацiя ведення єдиного рахунку для зарахування авансових платежiв (передоплати), що вноситься пiдприємствами до/або пiд час митного оформлення (далi - пiдроздiл ДФС),";

     2) пункт 3 викласти у такiй редакцiї:

     "3. Органiзацiя роботи з документами здiйснюється з дотриманням вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 сiчня 2018 року N 55 "Деякi питання документування управлiнської дiяльностi".".

     2. У роздiлi III:

     1) в абзацi шiстнадцятому пункту 3 слова "повернення сум вiдповiдних митних платежiв" замiнити словами "скасування рiшення митницi ДФС, яке призвело до виникнення помилково та/або надмiру сплачених сум митних, iнших платежiв та пенi";

     2) пункт 11 пiсля слiв "податкового боргу" доповнити словами "(крiм випадкiв визначення у заявi напряму перерахування коштiв на погашення податкового боргу)".

     3. Доповнити Порядок новим роздiлом такого змiсту:

"IV. Порядок повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) з депозитного рахунку 3734, вiдкритого в Казначействi на iм'я ДФС

     1. Платник податкiв має право на повернення залишкiв коштiв авансових платежiв (передоплати) з депозитного рахунку 3734, вiдкритого в Казначействi на iм'я ДФС (далi - депозитний рахунок 3734 ДФС).

     2. Для повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) платник податкiв подає до ДФС заяву у письмовому виглядi довiльної форми, пiдписану платником податкiв та головним бухгалтером (за наявностi), або за допомогою засобiв електронного зв'язку в електроннiй формi з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, квалiфiкованого електронного пiдпису вiдповiдальних осiб.

     Така заява може бути подана протягом 1095 днiв з дня внесення авансових платежiв (передоплати) на депозитний рахунок 3734 ДФС.

     У заявi платник податкiв зазначає:

     найменування та код за ЄДРПОУ, або прiзвище, iм'я, по батьковi та реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiю та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi);

     суму коштiв до повернення;

     поточний рахунок платника податкiв в установi банку iз зазначенням реквiзитiв.

     3. Пiсля реєстрацiї в ДФС заява платника податкiв про повернення залишкiв коштiв авансових платежiв (передоплати) передається на опрацювання до пiдроздiлу ДФС для пiдготовки висновку.

     4. Пiдроздiл ДФС у термiн не бiльше восьми робочих днiв:

     перевiряє наявнiсть коштiв на депозитному рахунку 3734 ДФС за даними автоматизованої системи митного оформлення;

     резервує заявленi до повернення платником податкiв суми коштiв на перiод розгляду заяви шляхом проставлення вiдповiдної вiдмiтки в автоматизованiй системi митного оформлення;

     оформлює висновок про повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС (далi - висновок ДФС) за формою згiдно з додатком 4 до цього Порядку;

     у разi якщо зазначена у заявi платника податкiв сума за даними автоматизованої системи митного оформлення у повному обсязi вiдсутня, готує та направляє платнику податкiв письмову вiдмову у поверненнi коштiв з депозитного рахунку 3734 ДФС з пропозицiєю щодо проведення за необхiдностi звiрки залишкiв сум коштiв авансових платежiв (передоплати) на депозитному рахунку 3734 ДФС;

     у разi якщо заявником не виконано вимог пункту 2 цього роздiлу, готує та направляє платнику податкiв письмову вiдмову у поверненнi коштiв з депозитного рахунку 3734 ДФС.

     5. Висновок ДФС реєструється в журналi реєстрацiї висновкiв про повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС, який ведеться пiдроздiлом ДФС, за формою згiдно з додатком 5 до цього Порядку.

     6. Пiдроздiл ДФС на пiдставi висновкiв формує в електроннiй формi реєстр ДФС належних до повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) та направляє до Казначейства для повернення коштiв. Документи разом з висновком залишаються у пiдроздiлi ДФС.

     На реєстр ДФС накладаються квалiфiкованi електроннi пiдписи уповноважених осiб органу та квалiфiкована електронна печатка органу iз застосуванням захищених носiїв особистих ключiв.

     7. Пiдроздiл ДФС у вiдповiднiй формi автоматизованої системи митного оформлення коригує суму коштiв, у межах якої можна здiйснювати сплату платежiв пiд час митного оформлення товарiв (зменшуючи загальну суму на суму коштiв, яка пiдлягає поверненню платнику податкiв), та зазначає реквiзити висновку ДФС, на пiдставi якого таке коригування проведено.

     8. Iнформацiю щодо повернення коштiв платнику податкiв посадова особа пiдроздiлу ДФС заносить до журналу реєстрацiї висновкiв про повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС та до автоматизованої системи митного оформлення.".

     4. Доповнити Порядок новими додатками 4, 5, що додаються.

Директор Департаменту митної полiтики О. Москаленко

 

Додаток 4
до Порядку повернення авансових платежiв (передоплати) i помилково та/або надмiру сплачених сум митних платежiв
(пункт 4 роздiлу IV)

Висновок
про повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС

N _____________ вiд "___" ____________ 20__ року
Наданий Державною фiскальною службою України згiдно iз заявою, яка надiйшла вiд платника податкiв
  ,
(найменування та код за ЄДРПОУ, або прiзвище, iм'я, по батьковi та реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя та номер паспорта*)
про повернення з депозитного рахунку 3734 ДФС коштiв передоплати на суму
 
(цифрами та словами)
 
За даними автоматизованої системи митного оформлення
у платника податкiв станом на "___" ____________ 20__ року
облiковується передоплата в розмiрi  
(цифрами та словами)
 
Кошти передоплати в розмiрi  
(цифрами та словами)
 
пiдлягають перерахуванню на рахунок платника податкiв N   , вiдкритий
 
(найменування, реквiзити фiнансової установи)
 
Керiвник структурного пiдроздiлу ДФС, до функцiональних повноважень якого належить органiзацiя ведення єдиного рахунку для зарахування авансових платежiв (передоплати), що вносяться пiдприємствами до/або пiд час митного оформлення _________ ___________________________
(пiдпис) (iнiцiал, прiзвище)

____________
     * Заповнюється для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi.

 

Додаток 5
до Порядку повернення авансових платежiв (передоплати) i помилково та/або надмiру сплачених сум митних платежiв
(пункт 5 роздiлу IV)

Журнал
реєстрацiї висновкiв про повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС

Дата Номер Найменування платника - юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi платника - фiзичної особи Код за ЄДРПОУ, або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя та номер паспорта* Реквiзити заяви платника податкiв про повернення коштiв авансових платежiв (передоплати) Iнформацiя щодо повернення коштiв платнику
дата номер дата сума
(грн)
1 2 3 4 5 6 7 8
               

____________
     * Заповнюється для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.