МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

11.02.2019 N 60


Про затвердження Порядку iнформацiйної взаємодiї Державної податкової служби України, її територiальних органiв, Державної казначейської служби України, її територiальних органiв, мiсцевих фiнансових органiв у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
08 квiтня 2019 р. за N 370/33341

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 1 березня 2021 року N 127

     Вiдповiдно до статтi 43 глави 1, статтi 102 глави 9 роздiлу II, статтi 166, пункту 179.8 статтi 179 роздiлу IV Податкового кодексу України, частини другої статтi 45 глави 8 роздiлу II та частини другої статтi 78 глави 12 роздiлу III Бюджетного кодексу України, Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, наказую:

     1. Затвердити Порядок iнформацiйної взаємодiї Державної податкової служби України, її територiальних органiв, Державної казначейської служби України, її територiальних органiв, мiсцевих фiнансових органiв у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi, що додається.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Мiнiстерства фiнансiв України:

     вiд 15 грудня 2015 року N 1146 "Про затвердження Порядку взаємодiї територiальних органiв Державної фiскальної служби України, мiсцевих фiнансових органiв та територiальних органiв Державної казначейської служби України у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 31 грудня 2015 року за N 1679/28124;

     вiд 06 квiтня 2018 року N 417 "Про затвердження Змiн до Порядку взаємодiї територiальних органiв Державної фiскальної служби України, мiсцевих фiнансових органiв та територiальних органiв Державної казначейської служби України у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 27 квiтня 2018 року за N 533/31985.

     3. Департаменту монiторингу баз даних та верифiкацiї виплат Мiнiстерства фiнансiв України в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування, крiм пункту 2 цього наказу, який набирає чинностi з першого числа сьомого мiсяця, що настає за мiсяцем його офiцiйного опублiкування, та застосовується щодо повернення платежiв, належних:

     державному бюджету, з першого числа четвертого мiсяця, що настає за мiсяцем офiцiйного опублiкування цього наказу;

     мiсцевим бюджетам, та платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами, з першого числа сьомого мiсяця, що настає за мiсяцем офiцiйного опублiкування цього наказу.

     5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на в. о. Голови Державної фiскальної служби України Власова О. С., Голову Державної казначейської служби України Слюз Т. Я.

Мiнiстр О. Маркарова
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови Державної фiскальної служби України О. Власов
Голова Державної казначейської служби України Т. Слюз
Голова Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України Л. О. Євдоченко
Голова Державної регуляторної служби України К. Ляпiна

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
11 лютого 2019 року N 60
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
08 квiтня 2019 р. за N 370/33341

Порядок iнформацiйної взаємодiї Державної податкової служби України, її територiальних органiв, Державної казначейської служби України, її територiальних органiв, мiсцевих фiнансових органiв у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi

(заголовок Порядку iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

I. Загальнi положення

(У текстi Порядку абревiатуру "ДФС" замiнено абревiатурою "ДПС" згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 1 березня 2021 року N 127)

     1. Цей Порядок визначає механiзм iнформацiйного обмiну:

     мiж ДПС, територiальними органами ДПС та Казначейством i територiальними органами Казначейства у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi за платежами, контроль за справлянням яких покладено на ДПС;

     мiж територiальними органами ДПС та мiсцевими фiнансовими органами в процесi погодження електронних висновкiв та/або електронних повiдомлень про повернення платежiв, належних мiсцевим бюджетам, та платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами.

     2. Дiя цього Порядку не поширюється на:

     вiдшкодування податку на додану вартiсть;

     повернення авансових платежiв (передоплати), помилково та/або надмiру внесених платниками податкiв за власним бажанням, як попереднього грошового забезпечення сплати майбутнiх митних та iнших платежiв, що сплачуються до/або пiд час митного оформлення, та грошової застави;

     повернення митних та iнших платежiв, що сплачуються до/або пiд час митного оформлення;

     повернення помилково та/або надмiру перерахованих (унесених) платниками коштiв, сплачених шляхом надання при митному оформленнi податкового векселя;

     повернення суми акцизного податку, внесеної в рахунок погашення податкових векселiв;

     виконання рiшень судiв щодо безспiрного списання коштiв, помилково або надмiру зарахованих до бюджетiв.

     3. Термiни в цьому Порядку вживаються у значеннях, визначених у Податковому кодексi України (далi - Кодекс), Бюджетному кодексi України, Законах України "Про електроннi довiрчi послуги" та "Про електроннi документи та електронний документообiг".

II. Опрацювання заяв платникiв податкiв на повернення з єдиного рахунка помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi

     1. Платник податкiв має право на повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi з єдиного рахунка, вiдкритого на iм'я ДПС у Казначействi.

     Заява подається платником податкiв до територiального органу ДПС за основним мiсцем облiку такого платника виключно в електроннiй формi через сервiс "Електронний кабiнет", що функцiонує вiдповiдно до статтi 421 роздiлу II Податкового кодексу України, з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     У разi повернення з єдиного рахунка помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi платник податкiв у заявi зазначає суму, дату сплати i реквiзити з розрахункового документа, за якими кошти перераховано на єдиний рахунок, та поточний рахунок платника податку в установi банку, на який необхiдно повернути такi кошти.

     2. Подана в електроннiй формi заява платника податкiв про повернення з єдиного рахунка помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань та пенi автоматично пiсля перевiрки засобами антивiрусного захисту iнформацiї вiдображається в Є-Журналi опрацювання заяв на повернення коштiв з єдиного рахунка (далi - Є-Журнал), який ведеться засобами iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи ДПС.

     Є-Журнал мiстить, зокрема, такi данi:

     податковий номер або серiю (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган ДПС i мають вiдмiтку у паспортi);

     найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) (для фiзичних осiб);

     дату та номер заяви про повернення коштiв з єдиного рахунка;

     суму помилково та/або надмiру сплачених коштiв на єдиний рахунок;

     дату сплати i реквiзити розрахункового документа, за якими кошти перераховано на єдиний рахунок;

     поточний рахунок платника податкiв в установi банку, на який необхiдно перерахувати кошти.

     3. Заява платника податкiв, внесена до Є-Журналу, розглядається пiдроздiлом територiального органу ДПС за основним мiсцем облiку платника податкiв, на який покладено функцiю з формування електронних висновкiв, шляхом перевiрки наявностi коштiв на єдиному рахунку, вiдповiдностi заявлених до повернення платником податкiв сум коштiв наявним даним у єдинiй картцi такого платника.

     За результатами опрацювання заяви пiдроздiлом територiального органу ДПС, на який покладено функцiю з формування електронних висновкiв, не пiзнiше 18:00 наступного робочого дня пiсля надходження до територiального органу ДПС такої заяви вноситься вiдповiдна вiдмiтка до Є-Журналу.

     У разi вiдмови в задоволеннi заяви про повернення з єдиного рахунка помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань та пенi платнику податкiв пiдроздiл територiального органу ДПС, на який покладено функцiю з формування електронних висновкiв, готує та направляє платнику податкiв через сервiс "Електронний кабiнет" письмове повiдомлення з вiдмовою у поверненнi коштiв iз зазначенням причини такої вiдмови.

     4. На заяви, щодо яких у Є-Журналi встановлено вiдмiтки про пiдтвердження повернення коштiв пiдроздiлом територiального органу ДПС, на який покладено функцiю з формування електронних висновкiв, здiйснюється накладання квалiфiкованого електронного пiдпису керiвника (заступника керiвника) цього пiдроздiлу у строки, визначенi в пунктi 3 цього роздiлу.

     Iнформацiя про повернення, щодо якого у Є-Журналi внесено вiдмiтку про пiдтвердження повернення вiдповiдної суми коштiв, автоматично вноситься до Реєстру узгоджених повернень, який ведеться засобами iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи ДПС.

(Порядок доповнено новим роздiлом II згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127, у зв'язку з цим роздiли II - V вважати вiдповiдно роздiлами III - VI)

III. Опрацювання заяв платникiв податкiв на повернення з бюджету помилково та/або надмiру сплачених сум та формування електронних висновкiв

(назва роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     1. Повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi у випадках, передбачених законодавством, здiйснюється виключно на пiдставi заяви платника податку (крiм повернення надмiру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фiзичних осiб, якi повертаються територiальним органом ДПС на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї за звiтний календарний рiк за результатами проведення перерахунку його загального рiчного оподатковуваного доходу (далi - податкова декларацiя)), поданої до територiального органу ДПС за мiсцем адмiнiстрування (облiку) помилково та/або надмiру сплаченої суми протягом 1095 днiв вiд дня її виникнення.

(абзац перший пункту 1 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Заява може бути подана платником до територiального органу ДПС в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

(абзац другий пункту 1 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     2. У заявi платник зазначає назву помилково та/або надмiру сплаченого податку, збору, платежу, його суму, дату сплати i реквiзити з платiжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифiкацiї доходiв бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територiального органу Казначейства, на iм'я якого вiдкрито рахунок), та визначає напрям перерахування помилково та/або надмiру сплачених коштiв, що повертаються:

(абзац перший пункту 2 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     на поточний рахунок платника податку в установi банку;

     на єдиний рахунок (у разi його використання);

(пункт 2 роздiлу III доповнено новим абзацом третiм згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127, у зв'язку з цим абзаци третiй - п'ятий вважати вiдповiдно абзацами четвертим - шостим)

     на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно вiд виду бюджету;

     у готiвковiй формi коштiв за чеком у разi вiдсутностi у платника податкiв рахунку в банку.

     Додатково до заяви платник може подати копiю платiжного документа, на виконання якого помилково та/або надмiру сплачений платiж перераховано до бюджету.

     3. У разi повернення надмiру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть, зарахованих до бюджету з рахунку платника податку в системi електронного адмiнiстрування податку на додану вартiсть у порядку, визначеному пунктом 2001.5 статтi 2001 Кодексу, такi кошти пiдлягають поверненню виключно на рахунок платника в системi електронного адмiнiстрування податку на додану вартiсть, а у разi його вiдсутностi на момент звернення платника податкiв iз заявою про повернення надмiру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть чи на момент фактичного повернення коштiв - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податкiв в установi банку.

     4. Пiсля надходження до територiального органу ДПС подана в електроннiй формi заява платника про повернення помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань та пенi автоматично пiсля перевiрки засобами антивiрусного захисту iнформацiї вноситься до Журналу опрацювання заяв на повернення (далi - Журнал), який ведеться засобами iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв ДПС.

     Внесення до Журналу iнформацiї щодо заяви, поданої платником у паперовому виглядi, здiйснюється працiвником пiдроздiлу, що виконує функцiї з адмiнiстрування вiдповiдного податку, збору, платежу.

     Журнал мiстить, зокрема, такi данi:

     податковий номер або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi);

     найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичних осiб);

     дата та номер заяви про повернення коштiв;

     назва помилково та/або надмiру сплаченого податку, збору, платежу;

     сума помилково та/або надмiру сплаченого податку, збору, платежу;

     дата сплати i реквiзити, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифiкацiї доходiв бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територiального органу Казначейства, на iм'я якого вiдкрито рахунок);

(абзац дев'ятий пункту 4 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     напрям перерахування помилково та/або надмiру сплачених коштiв, що повертаються, тощо.

(абзац десятий пункту 4 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Заява платника, внесена до Журналу, розглядається структурними пiдроздiлами територiального органу ДПС, що виконують функцiї з адмiнiстрування вiдповiдного податку, збору, платежу та погашення боргу.

     5. Якщо за результатами розгляду заяви пiдроздiлом територiального органу ДПС, що виконує функцiї з адмiнiстрування вiдповiдного податку, збору, платежу, встановлено правомiрнiсть повернення коштiв, працiвник цього пiдроздiлу вносить до Журналу вiдмiтку про правомiрнiсть повернення вiдповiдної суми коштiв.

     Внесення до Журналу вiдмiтки про правомiрнiсть повернення коштiв здiйснюється не пiзнiше 18:00:

     дев'ятого робочого дня до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання платником податкiв заяви у разi повернення платежiв, належних державному бюджету;

     одинадцятого робочого дня до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання платником податкiв заяви у разi повернення платежiв, належних мiсцевим бюджетам, та платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами.

     У разi, якщо за результатами розгляду заяви правомiрнiсть повернення коштiв не встановлено, у строки, визначенi абзацами другим - четвертим цього пункту, пiдроздiл територiального органу ДПС, що виконує функцiї з адмiнiстрування вiдповiдного податку, збору, платежу, готує та направляє платнику письмове повiдомлення з вiдмовою у поверненнi коштiв iз зазначенням причини такої вiдмови.

     6. Пiсля внесення до Журналу вiдмiтки пiдроздiлу територiального органу ДПС, що виконує функцiї з адмiнiстрування вiдповiдного податку, збору, платежу, пiдроздiл територiального органу ДПС, що виконує функцiї з погашення боргу, проставляє у Журналi вiдмiтку про наявнiсть або вiдсутнiсть податкового боргу та правомiрнiсть або неправомiрнiсть за таких умов повернення коштiв.

     Внесення вiдмiтки про правомiрнiсть або неправомiрнiсть повернення здiйснюється пiдроздiлом територiального органу ДПС, що виконує функцiї з погашення боргу, не пiзнiше 18:00:

     восьмого робочого дня до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання платником податкiв заяви у разi повернення платежiв, належних державному бюджету;

     десятого робочого дня до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання платником податкiв заяви у разi повернення платежiв, належних мiсцевим бюджетам, та платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами.

     У разi, якщо за результатами розгляду заяви правомiрнiсть повернення коштiв не встановлено, у строки, визначенi абзацами другим - четвертим цього пункту, пiдроздiл територiального органу ДПС, що виконує функцiї з погашення боргу, готує та направляє платнику письмове повiдомлення з вiдмовою у поверненнi коштiв iз зазначенням причини такої вiдмови.

     7. На заяви, щодо яких у Журналi встановлено вiдмiтки пiдроздiлiв, що виконують функцiї з адмiнiстрування вiдповiдних податкiв, зборiв, платежiв та погашення боргу, здiйснюється накладання квалiфiкованих електронних пiдписiв керiвникiв (заступникiв керiвникiв) цих пiдроздiлiв у строки, визначенi в абзацах другому - четвертому пунктiв 5, 6 цього роздiлу.

     Iнформацiя про повернення, щодо якого у Журналi здiйснено накладання квалiфiкованих електронних пiдписiв керiвникiв (заступникiв керiвникiв) пiдроздiлiв територiального органу ДПС, що виконують функцiї з адмiнiстрування вiдповiдних податкiв, зборiв, платежiв та погашення боргу, автоматично вноситься до Реєстру узгоджених повернень, який ведеться засобами iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв ДПС.

     Реєстр узгоджених повернень мiстить, зокрема, данi про податковий номер або серiю (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган ДПС i мають вiдмiтку у паспортi), найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) (для фiзичних осiб), дату та номер заяви про повернення коштiв, назву помилково та/або надмiру сплаченого податку, збору, платежу, суму помилково та/або надмiру сплаченого податку, збору, платежу або коштiв, сплачених на єдиний рахунок, дату сплати i реквiзити, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифiкацiї доходiв бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територiального органу Казначейства, на iм'я якого вiдкрито рахунок) або реквiзити єдиного рахунку, на який помилково та/або надмiру сплаченi кошти, напрям перерахування помилково та/або надмiру сплачених коштiв, що повертаються.

(абзац третiй пункту 7 роздiлу III у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Опрацювання Реєстру узгоджених повернень здiйснюється шляхом формування електронних висновкiв про повернення помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань та пенi (далi - електроннi висновки) за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку структурним пiдроздiлом територiального органу ДПС, на який покладено функцiю з формування таких електронних висновкiв.

     8. Формування електронних висновкiв здiйснюється територiальними органами ДПС щодня (крiм вихiдних, святкових та неробочих днiв) з урахуванням календарної черговостi розмiщення iнформацiї у Реєстрi узгоджених повернень.

     На кожний сформований електронний висновок накладаються квалiфiкованi електроннi пiдписи керiвника (заступника керiвника) структурного пiдроздiлу, що сформував висновок, керiвника (заступника керiвника або уповноваженої особи) територiального органу ДПС та квалiфiкована електронна печатка такого органу.

     Квалiфiкованi електроннi пiдписи та квалiфiкована електронна печатка накладаються:

     за платежами, сплаченими на єдиний рахунок, - не пiзнiше 18:00 другого робочого дня пiсля надходження до територiального органу ДПС заяви;

(пункт 8 роздiлу III доповнено новим абзацом четвертим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127, у зв'язку з цим абзаци четвертий - п'ятий вважати вiдповiдно абзацами п'ятим - шостим)

     за платежами, належними державному бюджету, - не пiзнiше 16:00 шостого робочого дня до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання платником податкiв заяви;

     за платежами, належними мiсцевим бюджетам, та платежами, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами, - не пiзнiше 18:00 восьмого робочого дня до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання платником податкiв заяви.

     9. Сформованi електроннi висновки про повернення з бюджету помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi з накладеними квалiфiкованими електронними пiдписами та квалiфiкованими електронними печатками територiальних органiв ДПС у строк не пiзнiше 17:00 шостого робочого дня до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання платником податкiв заяви ДПС в автоматичному режимi надсилає до Казначейства для виконання.

(абзац перший пункту 9 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Сформованi електроннi висновки про повернення з єдиного рахунка помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань та пенi з накладеними квалiфiкованими електронними пiдписами та квалiфiкованими електронними печатками територiальних органiв ДПС у строк не пiзнiше 17:00 третього робочого дня пiсля надходження заяви ДПС в автоматичному режимi надсилає до Казначейства для виконання.

(пункт 9 роздiлу III доповнено новим абзацом другим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127, у зв'язку з цим абзац другий вважати абзацом третiм)

     Електроннi висновки про повернення платежiв, належних мiсцевим бюджетам, та платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами (крiм платежiв, якi сплаченi у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв населених пунктiв Донецької та Луганської областей, на територiї яких органи державної влади тимчасово не здiйснюють своїх повноважень, перелiк яких затверджений Кабiнетом Мiнiстрiв України (далi - непiдконтрольнi територiї), та акцизного податку з виробленого в Українi та ввезеного на митну територiю України пального), направляються до Казначейства для виконання за умови їх погодження з вiдповiдними мiсцевими фiнансовими органами.

(абзац третiй пункту 9 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

IV. Опрацювання даних про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фiзичних осiб та формування реєстру їх повернення

     1. Надмiру утриманi (сплаченi) суми податку на доходи фiзичних осiб (далi - ПДФО) за результатами звiтного податкового року пiдлягають поверненню на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї з урахуванням положень статтi 166 та пункту 179.8 статтi 179 Кодексу.

     У разi надходження до територiального органу ДПС податкової декларацiї, в якiй задекларовано право платника на повернення надмiру утриманої (сплаченої) суми ПДФО, засобами iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв ДПС вноситься запис до Журналу повернення надмiру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фiзичних осiб на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї (далi - Журнал повернення ПДФО).

     2. Журнал повернення ПДФО мiстить, зокрема, такi данi:

     реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган ДПС i мають вiдмiтку у паспортi);

(абзац другий пункту 2 роздiлу IV iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) платника податкiв;

(абзац третiй пункту 2 роздiлу IV iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     дата подання та номер податкової декларацiї, в якiй платником податкiв задекларовано право на повернення надмiру утриманої (сплаченої) суми ПДФО;

     сума ПДФО, задекларованого до повернення з бюджету, зазначена у податковiй декларацiї;

     реквiзити поточного рахунку платника податку в установi банку для перерахування сум ПДФО (за наявностi) або адреса, зазначена в декларацiї, для надсилання коштiв поштовим переказом;

(абзац шостий пункту 2 роздiлу IV iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     сума узгодженого територiальним органом ДПС ПДФО, що пiдлягає поверненню з бюджету, за кожною податковою декларацiєю та дата її узгодження.

     3. Журнал повернення ПДФО формується автоматично протягом операцiйного дня з дня реєстрацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi органiв ДПС податкових декларацiй платникiв податкiв у хронологiчному порядку їх надходження.

     У разi, якщо за результатами розгляду податкової декларацiї пiдроздiлом вiдповiдного територiального органу ДПС, який виконує функцiї з адмiнiстрування ПДФО, пiдтверджено суми, що мають бути повернутi, не пiзнiше нiж за десять робочих днiв до закiнчення шiстдесятиденного строку вiд дня отримання територiальним органом ДПС податкової декларацiї працiвник цього пiдроздiлу вносить до Журналу повернення ПДФО iнформацiю щодо суми, яка пiдлягає поверненню, з одночасним встановленням у Журналi повернення ПДФО вiдмiтки про правомiрнiсть такого повернення.

     4. Iнформацiя про податковi декларацiї, щодо яких у Журналi повернення ПДФО пiдроздiлом територiального органу ДПС, який виконує функцiї з адмiнiстрування ПДФО, встановлено вiдмiтку про суму ПДФО, що пiдлягає поверненню з бюджету, пiдлягає включенню до Реєстру повернення ПДФО, який ведеться засобами iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв ДПС та є сукупнiстю сформованих електронних повiдомлень про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО на пiдставi поданих платниками податкiв податкових декларацiй, форму яких визначено у додатку 2 до цього Порядку (далi - електронне повiдомлення).

     На кожне сформоване електронне повiдомлення, включене до Реєстру повернення ПДФО, накладаються квалiфiкованi електроннi пiдписи керiвника (заступника керiвника) структурного пiдроздiлу, що пiдтвердив право платника на повернення надмiру утриманої (сплаченої) суми ПДФО, керiвника (заступника керiвника або уповноваженої особи) територiального органу ДПС та квалiфiкована електронна печатка такого органу не пiзнiше 18:00 восьмого робочого дня до закiнчення шiстдесятиденного строку з дня отримання територiальним органом ДПС податкової декларацiї.

     Сформованi електроннi повiдомлення з накладеними квалiфiкованими електронними пiдписами та квалiфiкованими електронними печатками територiальних органiв ДПС у строк не пiзнiше 17:00 шостого робочого дня до закiнчення шiстдесятиденного строку з дня отримання територiальним органом ДПС податкової декларацiї ДПС в автоматичному режимi надсилає до Казначейства для виконання.

(абзац третiй пункту 4 роздiлу IV iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Електроннi повiдомлення (крiм електронних повiдомлень про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй) направляються до Казначейства для виконання за умови їх погодження з вiдповiдними мiсцевими фiнансовими органами.

(абзац четвертий пункту 4 роздiлу IV iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

V. Iнформацiйна взаємодiя територiальних органiв ДПС та мiсцевих фiнансових органiв у процесi погодження електронного висновку та електронного повiдомлення

     1. За платежами, належними мiсцевим бюджетам, та платежами, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами (крiм випадкiв повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї), територiальний орган ДПС формує електронний висновок з накладанням квалiфiкованих електронних пiдписiв посадових (уповноважених) осiб та квалiфiкованої електронної печатки такого територiального органу ДПС у термiн, визначений абзацом п'ятим пункту 8 роздiлу III цього Порядку.

(абзац перший пункту 1 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     У разi повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї територiальний орган ДПС здiйснює накладання на електронне повiдомлення квалiфiкованих електронних пiдписiв посадових (уповноважених) осiб та квалiфiкованої електронної печатки такого територiального органу ДПС у термiн, визначений абзацом третiм пункту 4 роздiлу IV цього Порядку.

(абзац другий пункту 1 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Електронний висновок за платежами, належними мiсцевим бюджетам, та платежами, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами (крiм електронного висновку на повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй, акцизного податку з виробленого в Українi та ввезеного на митну територiю України пального), та/або електронне повiдомлення (крiм електронного повiдомлення про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй) є доступними для перегляду вiдповiдним мiсцевим фiнансовим органом з моменту накладання квалiфiкованих електронних пiдписiв та квалiфiкованої електронної печатки вiдповiдного територiального органу ДПС.

(абзац третiй пункту 1 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Разом з електронним висновком на повернення за платежами, належними мiсцевим бюджетам, та платежами, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами (крiм електронного висновку на повернення помилково та/або надмiру сплачених сум акцизного податку з виробленого в Українi та ввезеного на митну територiю України пального), вiдповiдним мiсцевим органам надається доступ до iнформацiї про суму, дату сплати та реквiзити платiжного документа.

(пункт 1 роздiлу V доповнено новим абзацом четвертим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127, у зв'язку з цим абзац четвертий вважати абзацом п'ятим)

     Доступ мiсцевого фiнансового органу до електронного висновку та/або електронного повiдомлення забезпечується засобами приватної частини сервiсу "Електронний кабiнет платника".

     2. Вiдповiдний мiсцевий фiнансовий орган не пiзнiше 15:00 другого робочого дня, наступного за днем отримання доступу до електронного висновку та/або електронного повiдомлення, погоджує такий електронний висновок та/або електронне повiдомлення шляхом накладання квалiфiкованого електронного пiдпису посадової (уповноваженої) особи та квалiфiкованої електронної печатки такого мiсцевого фiнансового органу.

     3. У разi повернення коштiв, помилково та/або надмiру зарахованих до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй, електронний висновок про повернення платежiв, належних мiсцевим бюджетам, та платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами (крiм електронного висновку на повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi у 2016 роцi, акцизного податку з виробленого в Українi та ввезеного на митну територiю України пального), та/або електронне повiдомлення про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО (крiм електронного повiдомлення про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО у 2016 роцi) на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї є доступними для перегляду Донецькою або Луганською обласною вiйськово-цивiльною адмiнiстрацiєю вiдповiдно до пункту 241 роздiлу VI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Бюджетного кодексу України.

(абзац перший пункту 3 роздiлу V у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Донецька та/або Луганська обласнi вiйськово-цивiльнi адмiнiстрацiї протягом термiну, встановленого у пунктi 2 цього роздiлу, погоджують отриманi електроннi висновки та/або електроннi повiдомлення шляхом накладання квалiфiкованого електронного пiдпису посадової (уповноваженої) особи та квалiфiкованої електронної печатки такого мiсцевого фiнансового органу.

     4. Обмiн iнформацiєю мiж територiальними органами ДПС та мiсцевими фiнансовими органами здiйснюється з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

(пункт 4 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

VI. Iнформацiйна взаємодiя ДПС та Казначейства у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi

     1. Iнформацiйна взаємодiя ДПС та Казначейства у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань, пенi та надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї здiйснюється з використанням каналiв зв'язку спецiальної iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв виконавчої влади, яка входить до складу Нацiональної системи конфiденцiйного зв'язку (далi - СIТС НСКЗ).

(абзац перший пункту 1 роздiлу VI у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     У разi вiдсутностi технiчної можливостi передання даних з використанням каналiв конфiденцiйного зв'язку СIТС НСКЗ таке передання здiйснюється iнформацiйно-телекомунiкацiйними засобами з використанням засобiв технiчного та криптографiчного захисту iнформацiї вiдповiдно до вимог законодавства з питань захисту iнформацiї.

     Структура та формати даних, що передаються та приймаються в порядку iнформацiйної взаємодiї у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi, зазначаються в окремому протоколi обмiну iнформацiєю мiж ДПС та Казначейством.

     Обмiн iнформацiєю в порядку iнформацiйної взаємодiї здiйснюється ДПС та Казначейством з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     У разi виникнення обставин, якi унеможливлюють виконання положень цього Порядку, суб'єкти iнформацiйного обмiну зобов'язанi невiдкладно iнформувати про це один одного.

     ДПС та Казначейство для здiйснення iнформацiйного обмiну використовують виключно захищенi носiї особистих ключiв.

     Iнформацiя з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, має оброблятися в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах ДПС та Казначейства iз застосуванням комплексної системи захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю.

     2. У рамках iнформацiйної взаємодiї щодня до 17:00 (крiм вихiдних, святкових та неробочих днiв) ДПС направляє до Казначейства електроннi висновки та/або електроннi повiдомлення.

(абзац перший пункту 2 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Електроннi висновки про повернення з єдиного рахунка помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань та пенi надсилаються ДПС до Казначейства у межах залишку коштiв на єдиному рахунку.

(пункт 2 роздiлу VI доповнено новим абзацом другим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127, у зв'язку з цим абзаци другий - шостий вважати вiдповiдно абзацами третiм - сьомим)

     Електроннi висновки та/або електроннi повiдомлення направляються до Казначейства у форматi XML. Блок даних кожного висновку та/або повiдомлення представляється увиглядi окремого XML-документа версiї 1.0 з кодуванням utf8.

     На кожний електронний висновок, який ДПС направляє до Казначейства, накладаються:

     два квалiфiкованi електроннi пiдписи посадових (уповноважених) осiб та квалiфiкована електронна печатка вiдповiдного територiального органу ДПС у разi повернення платежiв, належних державному бюджету, платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним i мiсцевими бюджетами та сплаченi у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй, та/або акцизного податку з виробленого в Українi та ввезеного на митну територiю України пального;

(абзац п'ятий пункту 2 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     два квалiфiкованi електроннi пiдписи посадових (уповноважених) осiб та квалiфiкована електронна печатка вiдповiдного територiального органу ДПС, один квалiфiкований електронний пiдпис посадової (уповноваженої) особи та квалiфiкована електронна печатка мiсцевого фiнансового органу у разi повернення платежiв, належних мiсцевим бюджетам, та платежiв, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами (крiм платежiв, сплачених платниками податкiв у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй, акцизного податку з виробленого в Українi та ввезеного на митну територiю України пального).

(абзац п'ятий пункту 2 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Абзац сьомий пункту 2 роздiлу VI виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     На кожне електронне повiдомлення, яке направляється ДПС до Казначейства, накладаються:

(пункт 2 роздiлу VI доповнено абзацом восьмим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     два квалiфiкованi електроннi пiдписи посадових (уповноважених) осiб та квалiфiкована електронна печатка вiдповiдного територiального органу ДПС;

(пункт 2 роздiлу VI доповнено абзацом дев'ятим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     один квалiфiкований електронний пiдпис посадової (уповноваженої) особи та квалiфiкована електронна печатка мiсцевого фiнансового органу у разi повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО (крiм сум ПДФО, сплачених платниками у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй);

(пункт 2 роздiлу VI доповнено абзацом десятим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     два квалiфiкованi електроннi пiдписи посадових (уповноважених) осiб та квалiфiкована електронна печатка вiдповiдного територiального органу ДПС у разi повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО у 2016 роцi до мiсцевих бюджетiв непiдконтрольних територiй.

(пункт 2 роздiлу VI доповнено абзацом одинадцятим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     Для здiйснення повернення помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань, пенi вiдповiдно до бюджетного законодавства Казначейству разом з висновком направляється iнформацiя про реквiзити платiжного документа, згiдно з яким сплачено такi грошовi зобов'язання, пеню.

(пункт 2 роздiлу VI доповнено абзацом дванадцятим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     3. Казначейство до 12:00 робочого дня, наступного за днем отримання електронних висновкiв та/або електронних повiдомлень, забезпечує їх автоматичну обробку пiсля перевiрки таких висновкiв та/або електронних повiдомлень засобами антивiрусного захисту iнформацiї.

     Пiд час автоматичної обробки Казначейство здiйснює перевiрку квалiфiкованих електронних пiдписiв посадових (уповноважених) осiб, квалiфiкованої електронної печатки вiдповiдного територiального органу ДПС та повноти платiжних реквiзитiв електронних висновкiв та/або електронних повiдомлень.

     На кожний отриманий електронний висновок та/або електронне повiдомлення у строк, визначений в абзацi першому цього пункту, Казначейство формує та надає ДПС квитанцiю про отримання та результати обробки такого електронного висновку та/або електронного повiдомлення з накладанням квалiфiкованого електронного пiдпису посадової (уповноваженої) особи.

     4. Електроннi висновки та/або електроннi повiдомлення, якi не пройшли перевiрку квалiфiкованих електронних пiдписiв посадових (уповноважених) осiб, квалiфiкованої електронної печатки вiдповiдного територiального органу ДПС та/або повноти платiжних реквiзитiв, до виконання Казначейством не приймаються. Казначейство iнформує ДПС про вiдмову у прийняттi електронних висновкiв та/або електронних повiдомлень та про причини такої вiдмови шляхом надсилання вiдповiдної квитанцiї.

     Територiальний орган ДПС за результатами опрацювання електронних висновкiв та/або електронних повiдомлень, якi не пройшли здiйснену Казначейством перевiрку квалiфiкованих електронних пiдписiв посадових (уповноважених) осiб та квалiфiкованої електронної печатки вiдповiдного територiального органу ДПС, на наступний робочий день пiсля отримання квитанцiї з вiдмовою накладає справжнi та дiйснi квалiфiкованi електроннi пiдписи, квалiфiкованi електроннi печатки та надсилає такi електроннi висновки та/або електроннi повiдомлення повторно.

     Територiальний орган ДПС за результатами опрацювання електронних висновкiв та/або електронних повiдомлень, якi не пройшли здiйснену Казначейством перевiрку повноти платiжних реквiзитiв, на наступний робочий день пiсля отримання квитанцiї з вiдмовою формує електронний висновок та/або електронне повiдомлення з повними платiжними реквiзитами, необхiдними для перерахування помилково та/або надмiру сплачених сум.

     Такий повторно сформований електронний висновок та/або електронне повiдомлення пiдлягають направленню до Казначейства з урахуванням вимог цього роздiлу та роздiлiв III - V цього Порядку.

(абзац четвертий пункту 4 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

     У разi, якщо за результатами опрацювання електронних висновкiв та/або електронних повiдомлень, якi не пройшли здiйснену Казначейством перевiрку повноти платiжних реквiзитiв, неможливо встановити вiдповiднi платiжнi реквiзити, пiдроздiл територiального органу ДПС, що виконує функцiї з формування електронних висновкiв та/або адмiнiстрування ПДФО в частинi електронних повiдомлень, готує та направляє платнику письмове повiдомлення з вiдмовою у поверненнi коштiв iз зазначенням причини такої вiдмови.

     5. Електроннi висновки та/або електроннi повiдомлення, якi пройшли перевiрку квалiфiкованих електронних пiдписiв посадових (уповноважених) осiб, квалiфiкованої електронної печатки вiдповiдного територiального органу ДПС та повноти платiжних реквiзитiв, приймаються Казначейством до виконання.

     Про прийняття електронного висновку та/або електронного повiдомлення до виконання Казначейство iнформує ДПС шляхом надсилання вiдповiдної квитанцiї.

     Повернення помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань, пенi та надмiру утриманої (сплаченої) суми ПДФО здiйснюється територiальними органами Казначейства протягом п'яти робочих днiв, наступних за днем прийняття електронного висновку та/або електронного повiдомлення територiального органу ДПС.

     Про повернення помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань, пенi та надмiру утриманої (сплаченої) суми ПДФО на пiдставi прийнятого до виконання електронного висновку та/або електронного повiдомлення Казначейство iнформує ДПС шляхом надсилання вiдповiдної квитанцiї не пiзнiше 11:00 робочого дня, наступного за днем виконання такого висновку та/або електронного повiдомлення.

     6. Повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi готiвкою фiзичним особам, якi не мають рахункiв у банках, здiйснюється територiальними органами Казначейства:

     з вiдповiдних рахункiв, вiдкритих територiальними органами Казначейства в банках, уповноважених згiдно з укладеними договорами здiйснювати виплату готiвки, на пiдставi чека територiального органу Казначейства, виписаного на iм'я фiзичної особи на пiдставi електронного висновку;

     поштовим переказом через пiдприємства поштового зв'язку (у разi повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО, якi розраховуються територiальним органом ДПС на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї) на адресу, зазначену в електронному повiдомленнi.

     Оплата послуг пiдприємств поштового зв'язку при поверненнi платникам податкiв готiвкою надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО здiйснюється за рахунок коштiв бюджету, з якого повертається цей податок.

     7. У разi повернення банком або територiальним органом Казначейства перерахованої суми згiдно з електронним висновком або електронним повiдомленням у зв'язку iз зазначенням некоректних платiжних реквiзитiв Казначейство наступного операцiйного дня надсилає ДПС електронне повiдомлення про їх некоректнiсть для подальшого уточнення платiжних реквiзитiв.

     За результатами опрацювання електронних повiдомлень Казначейства про некоректнi платiжнi реквiзити, зазначенi в електронних висновках та/або електронних повiдомленнях, пiдроздiл територiального органу ДПС, що виконує функцiї з формування електронних висновкiв та/або адмiнiстрування ПДФО в частинi електронних повiдомлень, готує та направляє платнику письмове повiдомлення з вiдмовою у поверненнi коштiв iз зазначенням причини такої вiдмови.

     8. У разi змiни реквiзитiв рахунку за надходженнями вiдповiдно до законодавства Казначейство у день такої змiни надсилає ДПС електронне повiдомлення про необхiднiсть уточнення реквiзитiв рахунку в електронному висновку та/або електронному повiдомленнi, що знаходиться на виконаннi в Казначействi, у порядку, визначеному абзацом третiм пункту 1 цього роздiлу.

     ДПС не пiзнiше наступного робочого дня пiсля отримання електронного повiдомлення надсилає Казначейству електронне повiдомлення про уточненi реквiзити рахунку до електронного висновку та/або електронного повiдомлення, що знаходиться на виконаннi в Казначействi, у порядку, визначеному абзацом третiм пункту 1 цього роздiлу.

(роздiл VI доповнено пунктом 8 згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)
 
Директор Департаменту монiторингу баз даних та верифiкацiї виплат
Д. Серебрянський

 

Додаток 1
до Порядку iнформацiйної взаємодiї Державної податкової служби України, її територiальних органiв, Державної казначейської служби України, її територiальних органiв, мiсцевих фiнансових органiв у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi
(пункт 7 роздiлу III)

Форма електронного висновку про повернення помилково та/або надмiру сплачених грошових зобов'язань та пенi

N Реквiзит
1 Код регiону
2 Код району
3 Податковий номер або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган ДПС i мають вiдмiтку у паспортi) платника податкiв, що подав заяву
4 Найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) (для фiзичних осiб) платника податкiв, що подав заяву
5 Дата висновку
6 Номер висновку
7 Вид бюджету, з якого повертаються кошти*
8 Код класифiкацiї доходiв бюджету, з якого повертаються кошти*
9 Назва коду класифiкацiї доходiв бюджету, з якого повертаються кошти*
10 Рахунок, з якого повертаються кошти
11 Код ЄДРПОУ територiального органу Казначейства, на iм'я якого вiдкрито рахунок, з якого повертаються кошти*
12 Код виду сплати для рахунку, з якого повертаються кошти*
13 Сума, що повертається (грн, коп.)
14 Напрям повернення
15 Вид бюджету, на який повертаються кошти*
16 Код класифiкацiї доходiв бюджету, на який повертаються кошти*
17 Назва коду класифiкацiї доходiв бюджету, на який повертаються кошти*
18 Рахунок, на який повертаються кошти
19 Код ЄДРПОУ територiального органу Казначейства / платника, на iм'я якого вiдкрито рахунок, на який повертаються кошти*
20 Код виду сплати для рахунку, на який повертаються кошти*

____________
     * У разi повернення помилково та/або надмiру сплачених коштiв з єдиного рахунка iнформацiя не заповнюється.

(додаток 1 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)

 

Додаток 2
до Порядку iнформацiйної взаємодiї Державної податкової служби України, її територiальних органiв, Державної казначейської служби України, її територiальних органiв, мiсцевих фiнансових органiв у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та пенi
(пункт 4 роздiлу IV)

Форма електронного повiдомлення про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум ПДФО на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї

N Реквiзит
1 Код регiону
2 Код району
3 Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган ДПС i мають вiдмiтку у паспортi) платника податкiв, що подав декларацiю
4 Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) платника податкiв, що подав декларацiю
5 Дата повiдомлення
6 Номер повiдомлення
7 Вид бюджету, з якого повертаються кошти
8 Код класифiкацiї доходiв бюджету, з якого повертаються кошти
9 Назва коду класифiкацiї доходiв бюджету, з якого повертаються кошти
10 Рахунок, з якого повертаються кошти
11 Код ЄДРПОУ територiального органу Казначейства, на iм'я якого вiдкрито рахунок, з якого повертаються кошти
12 Код виду сплати для рахунку, з якого повертаються кошти
13 Сума, що повертається (грн, коп.)
14 Напрям повернення
15 Рахунок, на який повертаються кошти
16 Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган ДПС i мають вiдмiтку у паспортi) платника податкiв, на iм'я якого вiдкрито рахунок, на який повертаються кошти
17 Адреса отримувача коштiв (iндекс, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку, корпус, номер квартири)
 
(додаток 2 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 01.03.2021р. N 127)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.