ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

24.07.2019 N 3434/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку оподаткування ПДВ операцiї з постачання товарiв нерезиденту за межами митної територiї та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Вiдповiдно до пункту 185.1 статтi 185 ПКУ об'єктом оподаткування є операцiї платникiв податку з постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 ПКУ, ввезення товарiв (супутнiх послуг) в митному режимi iмпорту або реiмпорту, вивезення товарiв (супутнiх послуг) у митному режимi експорту або реекспорту.

     Пунктом 186.1 статтi 186 ПКУ визначено, що мiсцем постачання товарiв є фактичне мiсцезнаходження товарiв на момент їх постачання.

     Згiдно зi статтею 74 Митного кодексу України (далi - МКУ), iмпорт - митний режим, вiдповiдно до якого товари ввозяться на митну територiю України для вiльного обiгу без обмеження строку їх перебування на цiй територiї та можуть використовуватися без будь-яких митних обмежень.

     Вiдповiдно до статтi 82 МКУ експорт (остаточне вивезення) - це митний режим, вiдповiдно до якого українськi товари випускаються для вiльного обiгу за межами митної територiї України без зобов'язань щодо їх зворотного ввезення.

     Виходячи з вищевикладеного, оскiльки операцiї з постачання товарiв нерезиденту здiйснюються за межами митної територiї України, а самi товари фактично не ввозяться на митну територiю України та не вивозяться, то за даними операцiями у резидента не виникає об'єкта оподаткування ПДВ.

     Разом з цим повiдомляємо, що iнформацiї, викладеної у зверненнi, недостатньо для надання вичерпної iндивiдуальної податкової консультацiї з порушеного питання, а тому у разi необхiдностi пропонуємо повторно звернутися до контролюючого органу iз наданням детального опису здiйснюваних операцiй та копiй документiв (у тому числi вiдповiдних цивiльно-правових договорiв), що стосуються таких операцiй.

     Вiдповiдно до пункту 52.2 статтi 52 роздiлу II ПКУ податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.