ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та пального" щодо лiбералiзацiї дiяльностi у сферi виробництва i обiгу спирту етилового

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та пального" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 46, ст. 345 iз наступними змiнами) такi змiни:

     1. В абзацi тридцять другому статтi 1 слова "уповноваженим Кабiнетом Мiнiстрiв України" замiнити словами "що реалiзує державну податкову полiтику".

     2. У статтi 2:

     частину першу викласти в такiй редакцiї:

     "Виробництво спирту етилового (у тому числi як лiкарського засобу), спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового, зернового дистиляту, бiоетанолу здiйснюється суб'єктами господарювання незалежно вiд форми власностi, якi мають вiдповiдну лiцензiю";

     пiсля частини першої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "Лiцензiя на виробництво спирту видається пiдприємствам, що мають встановленi цiлодобовi системи вiдеоспостереження за виробництвом та вiдпуском продукцiї. Вiдключення цiлодобових систем вiдеоспостереження є пiдставою для вiдмови у лiцензiї або вiдкликання лiцензiї".

     У зв'язку з цим частини другу - двадцять першу вважати вiдповiдно частинами третьою - двадцять другою;

     у частинi сьомiй слова "за умови одержання лiцензiї" замiнити словами "за наявностi вiдповiдної лiцензiї";

     частину восьму виключити;

     у другому реченнi частини дев'ятої слова "державному пiдприємствi, яке" замiнити словами "територiї суб'єкта господарювання, який".

     3. У статтi 8:

     у частинi сьомiй слова "уповноваженим Кабiнетом Мiнiстрiв України" замiнити словами "що реалiзує державну податкову полiтику";

     у частинi восьмiй слова "уповноваженим Кабiнетом Мiнiстрiв України" замiнити словами "що забезпечує формування та реалiзує державну податкову полiтику".

     4. У статтi 14:

     частину першу викласти в такiй редакцiї:

     "Експорт спирту етилового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового здiйснюється суб'єктами господарювання, якi отримали лiцензiю на виробництво. Iмпорт та оптова торгiвля на територiї України спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифiкованим виноградним, спиртом етиловим ректифiкованим плодовим здiйснюються за наявностi лiцензiї на право оптової торгiвлi. Оптова торгiвля спиртом етиловим на медичнi та ветеринарнi цiлi може здiйснюватися за наявностi лiцензiї на право оптової торгiвлi закладами охорони здоров'я та суб'єктами господарювання (органiзацiями) зооветеринарного постачання незалежно вiд форми власностi. Порядок ведення реєстру зазначених закладiв охорони здоров'я та суб'єктiв господарювання (органiзацiй) зооветеринарного постачання встановлює Кабiнет Мiнiстрiв України";

     пiсля частини третьої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "Суб'єкт господарювання, який є одночасно виробником спирту етилового та алкогольних напоїв та отримав лiцензiю на виробництво спирту етилового, лiцензiї на виробництво алкогольних напоїв i лiцензiю на оптову торгiвлю алкогольними напоями, має право реалiзувати спирт власного виробництва для виробництва зазначених алкогольних напоїв на пiдставi лiцензiї на виробництво спирту".

     У зв'язку з цим частини четверту - п'ятнадцяту вважати вiдповiдно частинами п'ятою - шiстнадцятою;

     у частинi п'ятiй слова "якi одержали лiцензiю" замiнити словами "якi мають лiцензiю";

     частину шосту викласти в такiй редакцiї:

     "Рiчнi обсяги спирту етилового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового, що iмпортуються суб'єктами господарювання - виробниками спирту етилового, не можуть перевищувати 10 вiдсоткiв вiд рiчного обсягу вироблених спирту етилового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового такими суб'єктами господарювання - виробниками спирту етилового";

     у частинi одинадцятiй слова "через державнi пiдприємства (органiзацiї), спецiально уповноваженi на це Кабiнетом Мiнiстрiв України" замiнити словами "за наявностi лiцензiї на виробництво спирту етилового";

     частину дванадцяту викласти в такiй редакцiї:

     "Суб'єкти господарювання - виробники спирту етилового здiйснюють його реалiзацiю вiтчизняним споживачам за наявностi лiцензiї на право оптової торгiвлi спиртом етиловим";

     доповнити частинами сiмнадцятою i вiсiмнадцятою такого змiсту:

     "Забороняються зберiгання i транспортування бiоетанолу без його денатурацiї вiд 1 - 10 вiдсоткiв бензину, а у разi використання бiоетанолу на виготовлення етил-трет-бутилового етеру (ЕТБЕ) - без денатурацiї ЕТБЕ, вмiст якого вiдповiдає вимогам нормативних документiв.

     Вимоги до денатурацiї бiоетанолу, який експортується, визначаються умовами укладених зовнiшньоекономiчних договорiв".

     5. У статтi 15:

     перше та друге речення частини першої викласти в такiй редакцiї:

     "Iмпорт i оптова торгiвля алкогольними напоями здiйснюються суб'єктами господарювання всiх форм власностi за наявностi лiцензiї на оптову торгiвлю. Експорт алкогольних напоїв здiйснюється суб'єктами господарювання всiх форм власностi на пiдставi лiцензiї на виробництво або лiцензiї на оптову торгiвлю";

     у частинi тридцять другiй слово "одержати" замiнити словом "отримати".

     6. Статтю 18 доповнити новими частинами такого змiсту:

     "До 1 сiчня 2024 року iмпорт спирту етилового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового здiйснюється лише державними пiдприємствами (органiзацiями), спецiально уповноваженими на це Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацiю та надання дозволiв на будiвництво нових пiдприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового.

     Особи, якi придбали майно Державного пiдприємства спиртової та лiкеро-горiлчаної промисловостi (Державне пiдприємство "Укрспирт"), а також пiдприємства концерну "Укрспирт" або уклали договiр у рамках державно-приватного партнерства щодо такого майна, мають взяти на себе зобов'язання щодо збереження видiв дiяльностi та не менш нiж 70 вiдсоткiв штатних одиниць, задiяних у виробництвi станом на 1 сiчня 2020 року, до 1 липня 2021 року.

     До 1 сiчня 2024 року виробництво алкогольних напоїв для реалiзацiї на територiї України здiйснюється з використанням спирту етилового ректифiкованого, коньячного i плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового та виноградного дистиляту спиртового, що мають статус українських товарiв вiдповiдно до Митного кодексу України.

     Забороняється участь у приватизацiї, орендi державних пiдприємств - виробникiв спирту етилового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового резидентiв iноземної держави, визнаної державою-окупантом згiдно iз законом України та/або визнаної державою-агресором по вiдношенню до України згiдно iз законодавством, та осiб, якi прямо чи опосередковано контролюються резидентами такої iноземної держави або дiють в їх iнтересах".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, та вводиться в дiю з 1 липня 2020 року.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом трьох мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     пiдготувати i подати на розгляд Верховної Ради України Програму реформування та розвитку спиртової галузi, яка повинна мiстити такi складовi:

     проведення iнвентаризацiї наявних активiв концерну "Укрспирт" та ДП "Укрспирт";

     передачу проiнвентаризованих активiв в управлiння Фонду державного майна України для проведення необхiдних передприватизацiйних заходiв, у тому числi групування наявних активiв, оцiнки їх ринкової вартостi, корпоратизацiю частини пiдприємств;

     здiйснення приватизацiї наявних активiв у розрiзi сформованих груп активiв - з подальшою модернiзацiєю iнвесторами наявних виробничих потужностей та вирiшенням соцiальної складової вiдповiдного iнвестицiйного зобов'язання.

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України через один рiк з дня набрання чинностi цим Законом подати Верховнiй Радi України звiт про стан реалiзацiї цього Закону.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
3 грудня 2019 року
N 318-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.