ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Кримiнального процесуального кодексу України щодо запровадження iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи досудового розслiдування

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Кримiнального процесуального кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., NN 9 - 13, ст. 88) такi змiни:

     1. Доповнити статтею 1061 такого змiсту:

     "Стаття 1061. Iнформацiйно-телекомунiкацiйна система досудового розслiдування

     1. Iнформацiйно-телекомунiкацiйна система досудового розслiдування - це система, яка забезпечує створення, збирання, зберiгання, пошук, оброблення i передачу матерiалiв та iнформацiї (вiдомостей) у кримiнальному провадженнi.

     Порядок функцiонування iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи досудового розслiдування визначається положенням, яке затверджується спiльно Офiсом Генерального прокурора, органом, у складi якого функцiонує орган досудового розслiдування, а також органом, що затверджує положення про систему, яка функцiонує в судi вiдповiдно до статтi 35 цього Кодексу.

     Iнформацiйно-телекомунiкацiйна система досудового розслiдування взаємодiє з Єдиним реєстром досудових розслiдувань та системою, яка функцiонує в судi вiдповiдно до статтi 35 цього Кодексу, а також може взаємодiяти з iншими iнформацiйними, iнформацiйно-телекомунiкацiйними системами у випадках, передбачених законом.

     2. Слiдчий, дiзнавач, прокурор, слiдчий суддя, суд, а також захисник (за його згодою) використовують, а iншi учасники кримiнального провадження можуть використовувати iнформацiйно-телекомунiкацiйну систему досудового розслiдування пiд час реалiзацiї своїх повноважень, прав та iнтересiв, передбачених цим Кодексом, за умов та в порядку, що визначенi положенням про таку систему.

     У разi використання зазначеної у цiй статтi системи дослiдження матерiалiв досудового розслiдування, наявних у такiй системi, може здiйснюватися з використанням доступу до них через цю систему.

     3. Матерiали досудового розслiдування, що мiстяться в iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi досудового розслiдування, передаються, їх копiї чи примiрники надаються в електроннiй формi, а за рiшенням слiдчого, дiзнавача, прокурора, слiдчого суддi, суду, якi їх передають чи надають, - у паперовiй формi.

     4. Документи, пiдписанi, погодженi в iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi досудового розслiдування з використанням квалiфiкованого електронного пiдпису, їх примiрники в електроннiй та паперовiй формах визнаються оригiналами документiв.

     5. Обiг електронних документiв у кримiнальному провадженнi в частинi, не врегульованiй цим Кодексом, регулюється iншими законами щодо електронних документiв та електронного документообiгу.

     6. Iнформацiйно-телекомунiкацiйна система досудового розслiдування пiдлягає захисту iз застосуванням комплексної системи захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю.

     7. Несанкцiоноване втручання в роботу iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи досудового розслiдування тягне за собою вiдповiдальнiсть, передбачену законом".

     2. Статтю 221 доповнити частиною третьою такого змiсту:

     "3. Ознайомлення з матерiалами досудового розслiдування, що мiстяться в iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi досудового розслiдування, здiйснюється шляхом надання доступу до них або надання електронних копiй чи примiрникiв таких матерiалiв".

     3. Частину третю статтi 290 доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Вiдкриття матерiалiв досудового розслiдування, що мiстяться в iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi досудового розслiдування, здiйснюється шляхом надання доступу до них або надання електронних копiй таких матерiалiв, засвiдчених в установленому порядку".

     4. Роздiл XI "Перехiднi положення" доповнити пунктом 206 такого змiсту:

     "206. У разi вiдсутностi iнтеграцiї системи, яка функцiонує в судi вiдповiдно до статтi 35 цього Кодексу, з iнформацiйно-телекомунiкацiйною системою досудового розслiдування слiдчий, дiзнавач, прокурор подає до суду матерiали в паперовiй формi та в електроннiй формi з використанням квалiфiкованого електронного пiдпису".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, та вводиться в дiю через шiсть мiсяцiв iз дня його опублiкування.

     2. У пунктi 14 частини першої статтi 17 Закону України "Про Нацiональне антикорупцiйне бюро України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2014 р., N 47, ст. 2051) слова "iнформацiйнi системи" замiнити словами "iнформацiйнi, iнформацiйно-телекомунiкацiйнi системи".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     4. Органам, зазначеним в абзацi четвертому пункту 1 роздiлу I цього Закону, забезпечити у шестимiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом розроблення та затвердження положення про iнформацiйно-телекомунiкацiйну систему досудового розслiдування.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
1 червня 2021 року
N 1498-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.