КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
Київ
вiд 16 лютого 2011 р. | N 107 |
---|
Про затвердження Технiчного регламенту
енергетичного маркування побутових
холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй
Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:
1. Затвердити Технiчний регламент енергетичного маркування побутових холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй та план заходiв з його застосування, що додаються.
2. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня опублiкування.
Прем'єр-мiнiстр України | М. АЗАРОВ |
Iнд. 70
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 лютого 2011 р. N 107 |
ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування побутових
холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй
Загальна частина
1. Цей Технiчний регламент визначає основнi вимоги щодо подання споживачам iнформацiї про рiвень ефективностi споживання енергiї побутовими холодильниками, шафами для зберiгання заморожених продуктiв, морозильниками та їх комбiнацiями (далi - холодильнi прилади), а також додаткової iнформацiї.
Цей Технiчний регламент розроблений з урахуванням Директиви Європейської Комiсiї вiд 21 сiчня 1994 р. N 94/2/ЄС про виконання Директиви Ради ЄС вiд 22 вересня 1992 р. N 92/75/ЄЕС щодо енергетичного маркування побутових холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй.
2. Дотримання вимог цього Технiчного регламенту обов'язкове для:
центральних органiв виконавчої влади, на якi покладено функцiї з технiчного регулювання та нагляду;
виробникiв холодильних приладiв.
3. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у значеннi, наведеному у Законi України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi", Технiчному регламентi енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 сiчня 2010 р. N 5 (Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 1, ст. 23).
4. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на новi холодильнi прилади вiтчизняного та iноземного виробництва, що живляться вiд мережi електричного струму.
Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на холодильнi прилади, що можуть використовувати iншi джерела енергiї, зокрема акумуляторнi батареї.
5. Iнформацiя, яка зазначається на енергетичнiй етикетцi та листiвцi вiдповiдно до цього Технiчного регламенту, отримується в результатi вимiрювань, виконаних згiдно з нацiональними стандартами енергетичного маркування та методiв вимiрювання характеристик побутових холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй.
Вимоги до енергетичної етикетки та листiвки визначенi у додатку.
Основнi вимоги щодо енергетичного маркування холодильних приладiв визначенi у Технiчному регламентi енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 сiчня 2010 р. N 5 (Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 1, ст. 23).
Технiчна документацiя
6. Технiчна документацiя повинна бути достатньою для оцiнювання точностi iнформацiї, зазначеної на енергетичнiй етикетцi, та давати можливiсть оцiнити її вiдповiднiсть вимогам цього Технiчного регламенту. Технiчна документацiя складається українською мовою.
Технiчна документацiя повинна включати:
iнформацiю про повне найменування та адресу виробника холодильного приладу;
загальний опис моделi холодильного приладу, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї;
iнформацiю (у тому числi рисунки) про основнi конструктивнi особливостi моделi холодильного приладу, зокрема тi, що iстотно впливають на рiвень енергоспоживання;
пiдтвердження вiдповiдностi стандартам (протоколи випробувань холодильного приладу);
iнструкцiю з експлуатацiї холодильного приладу.
Якщо iнформацiя, що стосується певної моделi холодильного приладу, отримана шляхом проведення розрахункiв, зокрема за методом екстраполяцiї, технiчна документацiя повинна включати данi (показники) таких розрахункiв та випробувань, виконаних з метою перевiрки їх точностi, математичну модель для визначення експлуатацiйних якостей та характеристик холодильного приладу.
7. За рiвнем споживання електроенергiї холодильнi прилади подiляються на такi категорiї:
перша - холодильники без низькотемпературного вiддiлення;
друга - холодильники з вiддiленнями, температура повiтря в яких становить +5 °C та/або +10 °C;
третя - холодильники з низькотемпературним вiддiленням, не позначенi зiрочкою;
четверта - холодильники з низькотемпературним вiддiленням, позначенi однiєю зiрочкою (*);
п'ята - холодильники з низькотемпературним вiддiленням, позначенi двома зiрочками (**);
шоста - холодильники з низькотемпературним вiддiленням, позначенi трьома зiрочками (***);
сьома - холодильники-морозильники з морозильним вiддiленням, позначенi чотирма зiрочками *(***);
восьма - морозильники-шафи;
дев'ята - морозильники-скринi;
десята - холодильники-морозильники з бiльш як двома дверцятами чи iншi прилади.
Низькотемпературним вiддiленням холодильного приладу є будь-яке вiддiлення, температура повiтря в якому становить -6 °C i нижче.
8. Холодильнi прилади вiтчизняного та iноземного виробництва повиннi мати енергетичну етикетку та листiвку, iнформацiя на яких зазначається українською мовою.
Енергетична етикетка прикрiплюється на зовнiшньому боцi або кришцi холодильного приладу. Нiщо не повинно закривати або зменшувати її видимiсть.
9. Холодильнi прилади iноземного виробництва, що надходять на внутрiшнiй ринок, можуть мати енергетичнi етикетки, iнформацiя на яких зазначається українською мовою та мовою держави - виробника холодильного приладу.
Iнформацiя на листiвцi, що додається до холодильного приладу iноземного виробництва, може зазначатися мовою держави - виробника холодильного приладу.
10. У разi коли холодильний прилад пропонується для продажу, у прокат або прокат з подальшим викупом за письмовою пропозицiєю, поштовим замовленням, каталогом, через Iнтернет чи в iнший спосiб i споживач не має змоги побачити холодильний прилад, вiн гарантовано забезпечується iнформацiєю про:
клас енергетичної ефективностi;
рiчний обсяг енергоспоживання;
корисну мiсткiсть вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв;
корисну мiсткiсть вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв;
символи, нанесенi на найхолоднiшому вiддiленнi;
скоригований рiвень звукової потужностi.
Визначення класу енергетичної ефективностi холодильного приладу
11. Клас енергетичної ефективностi холодильного приладу визначається за iндексом енергетичної ефективностi шляхом спiввiдношення фактичного рiчного обсягу споживання електроенергiї холодильним приладом i рiчного обсягу споживання електроенергiї холодильним приладом даної категорiї.
Iндекс енергетичної ефективностi визначається за такою формулою:
I = | Wфакт ______ |
100, |
Wрiчн |
де I - iндекс енергетичної ефективностi, вiдсоткiв;
Wфакт - фактичний рiчний обсяг споживання електроенергiї холодильним приладом, кВт·г/рiк;
Wрiчн - рiчний обсяг споживання електроенергiї холодильним приладом даної категорiї, кВт·г/рiк.
12. У разi коли iндекс енергетичної ефективностi становить не бiльш як 42 вiдсотки, холодильнi прилади вiдносяться до таких класiв енергетичної ефективностi:
Клас енергетичної ефективностi | Iндекс енергетичної ефективностi |
А++ | I < 30 |
А+ | 30 Ј I < 42 |
Рiчний обсяг споживання електроенергiї холодильним приладом, що вiдноситься до зазначених класiв, визначається за такою формулою:
n | 25 - Tвi --------- 20 |
||||
Wрiчн = M x | S | (Vвi x | xFFxCCxBI) | + N + CH, | |
i=1 |
де Tвi - температура, встановлена для кожного вiддiлення холодильного приладу, °C;
Vвi - мiсткiсть кожного вiддiлення холодильного приладу, куб. дециметрiв;
n - кiлькiсть вiддiлень холодильного приладу;
M, N - коефiцiєнти, що визначаються залежно вiд категорiї холодильного приладу:
Категорiя холодильного приладу | Температура найхолоднiшого вiддiлення | M | N |
Перша | > -6 °C | 0,233 | 245 |
Друга | > -6 °C | 0,233 | 245 |
Третя | > -6 °C | 0,233 | 245 |
Четверта | Ј -6 °C * | 0,643 | 191 |
П'ята | Ј -12 °C ** | 0,45 | 245 |
Шоста | Ј -18 °C ***/*(***) | 0,777 | 303 |
Сьома | Ј -18 °C ***/*(***) | 0,777 | 303 |
Восьма | Ј -18 °C *(***) | 0,539 | 315 |
Дев'ята | Ј -18 °C *(***) | 0,472 | 286 |
Коефiцiєнти M i N для холодильних приладiв десятої категорiї визначаються залежно вiд температури найхолоднiшого вiддiлення холодильного приладу, позначеного вiдповiдними зiрочками;
FF, CC, BI, CH - поправковi коефiцiєнти, що визначаються залежно вiд типу холодильного приладу або його вiддiлення:
Поправковий коефiцiєнт | Значення | Тип холодильного приладу або його вiддiлення |
FF | 1,2 | вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв, якi вентилюються |
1 | iншi вiддiлення холодильного приладу | |
CC | 1,2 | холодильнi прилади тропiчного клiматичного класу |
1,1 | холодильнi прилади субтропiчного клiматичного класу | |
1 | холодильнi прилади iнших клiматичних класiв | |
BI | 1,2 | вбудованi холодильнi прилади1 завширшки до 58 сантиметрiв |
iншi холодильнi прилади | ||
CH | 50 кВт·г/рiк | холодильнi прилади з вiддiленням для швидкого заморожування мiсткiстю бiльш як 15 куб. дециметрiв |
0 | iншi холодильнi прилади |
____________
1 Холодильнi прилади є
вбудованими у разi, коли вони призначенi виключно
для встановлення в спецiальне заглиблення,
потребують кiнцевого оздоблення та проходять
вiдповiднi випробування.
13. У разi коли iндекс енергетичної ефективностi становить бiльш як 42 вiдсотки, холодильнi прилади вiдносяться до таких класiв енергетичної ефективностi:
Клас енергетичної ефективностi | Iндекс енергетичної ефективностi |
A | I < 55 |
B | 55 Ј I < 75 |
C | 75 Ј I < 90 |
D | 90 Ј I < 100 |
E | 100 Ј I < 110 |
F | 110 Ј I < 125 |
G | 125 Ј I |
Рiчний обсяг споживання електроенергiї холодильним приладом визначається за такою формулою:
Wрiчн = M х Vскор + N,
де Vскор - скоригована мiсткiсть холодильного приладу, що визначається за такою формулою:
Vскор = V1 + Q х V2,
де V1 - мiсткiсть вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв, куб. дециметрiв;
V2 - мiсткiсть вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв, куб. дециметрiв;
Q - коефiцiєнт, що визначається залежно вiд категорiї холодильного приладу:
Категорiя холодильного приладу | Q | M | N |
Перша | 0,233 | 245 | |
Друга | 0,75 | 0,233 | 245 |
Третя | 1,25 | 0,233 | 245 |
Четверта | 1,55 | 0,643 | 191 |
П'ята | 1,85 | 0,45 | 245 |
Шоста | 2,15 | 0,657 | 235 |
Сьома | 2,15 | 0,777 | 303 |
Восьма | 2,15 | 0,472 | 286 |
Дев'ята | 2,15 | 0,446 | 181 |
У разi наявностi у холодильному приладi восьмої i дев'ятої категорiї вiддiлень, що не обмерзають (no frost), коефiцiєнт Q збiльшується у 1,2 раза та становить 2,58.
Для холодильникiв з бiльш як двома дверцятами або iнших холодильних приладiв скоригована мiсткiсть холодильного приладу сьомої i десятої категорiї визначається за такою формулою:
n | 25 - Tвi --------- 20 |
|||
Vскор = | S | ( | xVвixKвi), | |
i=1 |
де Tвi - температура, встановлена для кожного вiддiлення холодильного приладу, °C;
Vвi - мiсткiсть кожного вiддiлення холодильного приладу, куб. дециметрiв;
Kвi - коефiцiєнт, що становить 1,2 для вiддiлень, що не обмерзають (no frost), i 1 для iнших вiддiлень холодильного приладу;
n - кiлькiсть вiддiлень холодильного приладу.
Для холодильних приладiв десятої категорiї коефiцiєнти M i N визначаються залежно вiд температури найхолоднiшого вiддiлення холодильного приладу, позначеного вiдповiдними зiрочками:
Температура найхолоднiшого вiддiлення | M | N |
> -6 °C | 0,233 | 245 |
Ј -6 °C * | 0,643 | 191 |
Ј -12 °C ** | 0,45 | 245 |
Ј -18 °C *** | 0,657 | 235 |
Ј -18 °C *(***) | 0,777 | 303 |
14. Контроль за дотриманням вiдповiдностi енергетичного маркування холодильних приладiв вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється в установленому законом порядку.
Додаток до Технiчного регламенту |
ВИМОГИ
до енергетичної етикетки та листiвки
Вимоги до енергетичної етикетки
1. Енергетична етикетка оформляється за таким зразком:
2. На енергетичнiй етикетцi зазначається така iнформацiя:
найменування та товарний знак виробника холодильного приладу;
модель холодильного приладу;
клас енергетичної ефективностi. Лiтера, що означає клас енергетичної ефективностi, розмiщується на тому самому рiвнi, що i вiдповiдна стрiлка;
рiчний обсяг енергоспоживання;
корисна мiсткiсть вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв, куб. дециметрiв;
корисна мiсткiсть вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв, куб. дециметрiв;
символи, нанесенi на найхолоднiшому вiддiленнi;
скоригований рiвень звукової потужностi, дБА.
3. Лiтери, що означають класи енергетичної ефективностi А+ i А++, повиннi мати вигляд вiдповiдно до рисунка та розмiщуватися на тому самому рiвнi, що i iндикатор А.
4. Для друкування кольорової енергетичної етикетки слiд використовувати блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний кольори.
Колiр будь-якого елемента енергетичної етикетки складається сполученням зазначених основних кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.
Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр), якi означають вiдсотковий склад кольорiв у такiй послiдовностi: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.
Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "07X0" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.
5. Кольори стрiлок, якими позначаються класи енергетичної ефективностi холодильних приладiв:
A - X0X0: | 100 вiдсоткiв - блакитний, 0 - пурпуровий, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний; |
B - 70X0: | 70 вiдсоткiв - блакитний, 0 - пурпуровий, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний; |
C - 30X0: | 30 вiдсоткiв - блакитний, 0 - пурпуровий, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний; |
D - 00X0: | 0 вiдсоткiв - блакитний, 0 - пурпуровий, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний; |
E - 03X0: | 0 вiдсоткiв - блакитний, 30 - пурпуровий, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний; |
F - 07X0: | 0 вiдсоткiв - блакитний, 70 - пурпуровий, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний; |
G - 0XX0: | 0 вiдсоткiв - блакитний, 100 - пурпуровий, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний. |
Колiр тексту - чорний. Фон - бiлий.
Колiр лiтери, що означає клас енергетичної ефективностi, - бiлий.
Вимоги до листiвки
6. У листiвцi зазначається така iнформацiя:
найменування або товарний знак виробника холодильного приладу;
модель холодильного приладу;
категорiя холодильного приладу;
клас енергетичної ефективностi;
рiчний обсяг енергоспоживання;
корисна мiсткiсть вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв, крiм холодильних приладiв восьмої та дев'ятої категорiї;
корисна мiсткiсть вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв, крiм холодильних приладiв першої та другої категорiї, для холодильного приладу третьої категорiї - корисна мiсткiсть морозильника, для другої та десятої категорiї - корисна мiсткiсть кожного вiддiлення;
символи, нанесенi на найхолоднiшому вiддiленнi, зокрема на вiддiленнi, що не обмерзає (no frost);
вiдомостi щодо захисту холодильного приладу вiд перепаду напруги;
швидкiсть заморожування;
скоригований рiвень звукової потужностi;
модель вбудованого холодильного приладу.
7. У разi коли холодильний прилад має додатковi вiддiлення, крiм вiддiлень для зберiгання свiжих та заморожених продуктiв, iнформацiя про такi вiддiлення зазначається окремо.
Якщо температура низькотемпературного вiддiлення холодильного приладу не вiдповiдає символам, нанесеним на даному вiддiленнi, а температура вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв - стандартнiй температурi (+5 °C), слiд зазначити таку температуру.
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 лютого 2011 р. N 107 |
ПЛАН ЗАХОДIВ
iз застосування Технiчного регламенту
енергетичного маркування побутових
холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй
Найменування заходу | Вiдповiдальнi за виконання | Строк виконання |
1. Утворення консультацiйно-методичного центру з питань застосування Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй (далi - Технiчний регламент) | Державне агентство з енергоефективностi та енергозбереження | 2011 рiк |
2. Приведення власних нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть з Технiчним регламентом (у разi потреби) | Державне агентство з управлiння державними
корпоративними правами та майном Державна служба технiчного регулювання Державне агентство з енергоефективностi та енергозбереження |
- " - |
3. Формування, публiкування та актуалiзацiя перелiку нацiональних стандартiв енергетичного маркування та методiв вимiрювання характеристик холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй, гармонiзованих з мiжнародними стандартами | Державне агентство з енергоефективностi та
енергозбереження Державна служба технiчного регулювання |
щороку |
4. Популяризацiя застосування Технiчного регламенту за допомогою засобiв масової iнформацiї, а також шляхом проведення семiнарiв, конференцiй тощо | Державне агентство з енергоефективностi та
енергозбереження Державне агентство з управлiння державними корпоративними правами та майном Державна служба технiчного регулювання |
2011 - 2012 роки |
5. Здiйснення заходiв щодо пiдготовки пiдприємств до застосування Технiчного регламенту | Державне агентство з енергоефективностi та
енергозбереження Державне агентство з управлiння державними корпоративними правами та майном Державна служба технiчного регулювання |
2011 - 2013 роки |
6. Сприяння добровiльному застосуванню пiдприємствами Технiчного регламенту | Державне агентство з управлiння державними
корпоративними правами та майном Державне агентство з енергоефективностi та енергозбереження |
2012 рiк |
7. Пiдготовка пропозицiй щодо внесення (у разi потреби) змiн до Технiчного регламенту за результатами його добровiльного застосування | Державне агентство з енергоефективностi та
енергозбереження Державна служба технiчного регулювання |
2013 рiк |
8. Здiйснення контролю за обов'язковим застосуванням Технiчного регламенту | Державне агентство з енергоефективностi та
енергозбереження Державне агентство з управлiння державними корпоративними правами та майном |
починаючи з 2014 року |