ДЕРЖАВНА САНIТАРНО-ЕПIДЕМIОЛОГIЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
вiд 27 грудня 2012 року | N 36 |
---|
Про реалiзацiю статей 6, 44 та 46 Закону України
"Про безпечнiсть та якiсть харчових
продуктiв"
Керуючись статтею 40 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" та з метою виконання вимог статей 6, 44 та 46 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" постановляю:
1. Затвердити рекомендованi Нацiональною комiсiєю України з Кодексу Алiментарiус та погодженi Головним державним ветеринарним iнспектором України:
1.1. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей (додається);
1.2. Критерiї для складання програми вибiркового санiтарного контролю харчових продуктiв (додається);
2. Затвердити рекомендованi Нацiональною комiсiєю України з Кодексу Алiментарiус:
2.1. Спецiально визначений вiдсоток вантажiв, що представляють ризик для здоров'я людей i якi пiдлягають обов'язковому розширеному санiтарному контролю згiдно з програмою вибiркового, санiтарного контролю за харчовими продуктами, пiдконтрольними державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, що iмпортуються (додається);
2.2. Програму стандартного та вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв, пiдконтрольних державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, якi зазвичай представляють високий та низький ризик для здоров'я людей (додається);
3. Головному державному санiтарному лiкарю Автономної Республiки Крим, головним державним санiтарним лiкарям областей, мiст Києва та Севастополя, на водному, залiзничному, повiтряному транспортi, об'єктiв з особливим режимом роботи:
3.1. Забезпечити проведення державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду та контролю за харчовими продуктами вiдповiдно до законодавства та цiєї постанови.
3.2. Подати для узагальнення та аналiзу до Департаменту органiзацiї державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду Держсанепiдслужби України в строки до 05.07.2013 року та до 05.01.2014 року:
3.2.1. Звiт за програмою стандартного санiтарного контролю усiх вантажiв з харчовими продуктами, що iмпортуються в Україну, та було здiйснено в зонi митного контролю на митнiй територiї України, за схемою (додається);
3.2.2. Звiт за програмою стандартного санiтарного контролю харчових продуктiв, що виробляються та знаходяться в обiгу в Українi, що здiйснюється пiд час державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду, за схемою (додається);
3.2.3. Звiт за програмою вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв, за схемою (додається).
4. Директору Департаменту органiзацiї державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду Держсанепiдслужби України забезпечити узагальнення та аналiз Звiтiв за програмами стандартного та вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв i подати її Головi Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України в термiни до 15.07.2013 року та до 15.01.2014 року.
5. Департаменту органiзацiї державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду Держсанепiдслужби України дану постанову довести головному державному санiтарному лiкарю Автономної Республiки Крим, головним державним санiтарним лiкарям областей, мiст Києва та Севастополя, на водному, залiзничному, повiтряному транспортi, об'єктiв з особливим режимом роботи, до мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади в установленому порядку.
6. Постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2013 року.
7. Контроль за виконанням постанови покладаю на першого заступника Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України Кравчука О. П.
Головний державний санiтарний лiкар України | А. М. Пономаренко |
Додаток до пункту 1.1 постанови головного державного санiтарного лiкаря України 27.12.2012 N 36 |
Перелiк харчових продуктiв,
якi звичайно представляють високий та низький
ризик для здоров'я людей
1. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей
Молоко та молочнi продукти
М'ясо та м'яснi продукти
Яйця та продукцiя, вироблена з яєць
Риба, рибнi продукти та iншi продукти моря
Кулiнарнi вироби
Кондитерськi вироби з кремом
Пресерви
Продукти дитячого харчування
Продукцiя дитячих молочних кухонь
2. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей
Хлiб та хлiбобулочнi вироби
Борошно-круп'янi вироби
Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом
Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти
Дикорослi харчовi продукти
Жировi рослиннi продукти
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої)
Мед та продукти бджiльництва
Консерви
Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування)
Iншi харчовi продукти
Перший заступник Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України | О. П. Кравчук |
Додаток до пункту 1.2 постанови головного державного санiтарного лiкаря України 27.12.2012 N 36 |
Критерiї для складання програми вибiркового санiтарного контролю харчових продуктiв
1. Захворюванiсть населення на гострi кишковi iнфекцiї та харчовi отруєння, що пов'язанi з певним видом харчового продукту;
2. Спалахи гострих кишкових iнфекцiй та харчових отруєнь, що пов'язанi з певними видами харчових продуктiв.
3. Загроза для здоров'я населення, що становить харчовий продукт або його упаковка;
4. Вiрогiднiсть недотримання санiтарних заходiв;
5. Ступiнь та характер переробки харчового продукту;
6. Наявнiсть системи контролю та пiдтвердження безпеки харчового продукту, в тому числi в країнi-iмпортерi;
7. Наявнiсть угод про еквiвалентнiсть та взаємне визнання;
8. Наявнiсть торговельних угод мiж країнами;
9. Дотримання санiтарних заходiв в минулому виробниками, продавцями та постачальниками;
10. Епiзоотична ситуацiя;
11. Результати монiторингу безпечностi харчових продуктiв та кормiв;
12. Результати соцiально-гiгiєнiчного монiторингу;
13. Виявлення очевидних порушень санiтарних заходiв при здiйсненнi стандартного прикордонного контролю вантажiв iз харчовими продуктами;
14. Виявлення фактiв неправильно маркованих вантажiв з харчовими продуктами;
15. Данi поточного державного нагляду на потужностях з виробництва та обiгу харчових продуктiв;
16. Обсяги виробництва та поставок харчових продуктiв;
17. Рiвнi споживання харчових продуктiв;
18. Цiльова категорiя споживачiв;
19. Повiдомлення за Системою термiнового попередження по харчових продуктах та кормах (повiдомлення RASFF).
20. Повiдомлення щодо епiдемiчних ускладнень, пов'язаних з певними видами харчових продуктiв, якi мiстять патогени та токсини, що надходять по системi мiжнародного термiнового сповiщення.
Перший заступник Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України | О. П. Кравчук |
Додаток до пункту 2.1 постанови головного державного санiтарного лiкаря України 27.12.2012 N 36 |
Спецiально визначений вiдсоток вантажiв, що представляють ризик для здоров'я людей i якi пiдлягають обов'язковому розширеному санiтарному контролю згiдно з програмою вибiркового санiтарного контролю за харчовими продуктами, пiдконтрольними державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, що iмпортуються
N з/п | Назва продукцiї | Вiдсоток пiдконтрольних вантажiв не повинен перевищувати |
1. | Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей | |
Молочнi продукти, масло, сметана | 20 | |
М'яснi продукти | 20 | |
Продукцiя, вироблена з яєць | 20 | |
Рибнi продукти та iншi продукти моря | 20 | |
Кулiнарнi вироби | 20 | |
Кондитерськi вироби з кремом | 20 | |
Пресерви | 20 | |
Продукти дитячого харчування | 20 | |
Продукцiя дитячих молочних кухонь, в т. ч. продукцiя дитячих молочних кухонь | 20 | |
2. | Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей | |
Хлiб та хлiбобулочнi вироби | 5 | |
Борошно-круп'янi вироби | 5 | |
Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом | 5 | |
Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти | 5 | |
Дикорослi харчовi продукти | 5 | |
Жировi рослиннi продукти | 5 | |
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої) | 5 | |
Мед та продукти бджiльництва | 5 | |
Консерви | 5 | |
Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування) | 5 | |
Iншi харчовi продукти | 5 |
Перший заступник Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України |
О. П. Кравчук |
Додаток до пункту 2.2 постанови головного державного санiтарного лiкаря України 27.12.2012 N 36 |
Програма стандартного та вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв, пiдконтрольних державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, якi зазвичай представляють високий та низький ризик для здоров'я людей, на 2012 рiк
1. Програма стандартного контролю
Стандартний санiтарний контроль харчових продуктiв передбачає перевiрку документiв та вiзуальну iнспекцiю.
Стандартному санiтарному контролю пiдлягають:
1. Усi вантажi з харчовими продуктами, що iмпортуються в Україну;
2. Харчовi продукти, що виробляються в Українi;
3. Харчовi продукти, що знаходяться в обiгу.
Стандартний санiтарний контроль усiх вантажiв з харчовими продуктами, що iмпортуються в Україну, здiйснюється на призначених прикордонних iнспекцiйних постах.
Стандартний санiтарний контроль харчових продуктiв, що виробляються та знаходяться в обiгу в Українi, здiйснюється в межах проведення державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду.
2. Програма вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв
Обробленi харчовi продукти, що iмпортуються, виробляються та знаходяться в обiгу на територiї України | |||
Iмпортнi | Вiтчизняного виробництва | ||
продукти низького ступеню ризику | продукти високого ступеню ризику | продукти низького ступеню ризику | продукти високого ступеню ризику |
Хлiб та хлiбобулочнi вироби Борошно-круп'янi вироби Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти Дикорослi харчовi продукти Жировi рослиннi продукти Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої) Мед та продукти бджiльництва Консерви Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування) Iншi харчовi продукти |
Молочнi продукти М'яснi продукти Яйця* та продукцiя, вироблена з яєць Рибнi продукти та iншi продукти моря Кулiнарнi вироби Кондитерськi вироби з кремом Пресерви Продукти дитячого харчування, в т. ч. продукцiя дитячих молочних кухонь |
Хлiб та хлiбобулочнi вироби Борошно-круп'янi вироби Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти Дикорослi харчовi продукти Жировi рослиннi продукти Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої) Мед та продукти бджiльництва Консерви Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування) Iншi харчовi продукти |
Молочнi продукти М'яснi продукти Яйця* та продукцiя, вироблена з яєць Рибнi продукти та iншi продукти моря Кулiнарнi вироби Кондитерськi вироби з кремом Пресерви Продукти дитячого харчування, в т. ч. продукцiя дитячих молочних кухонь |
____________
* Якщо яйця реалiзуються у
торговельнiй мережi.
Пiсля визначення конкретного виду харчового продукту здiйснюються дослiдження за наступними показниками вiдповiдно до встановлених санiтарними законодавством нормативiв:
мiнiмальнi специфiкацiї якостi** (органолептичнi, фiзико-хiмiчнi характеристики, тощо)
санiтарно-хiмiчнi показники безпеки (рiвнi вмiсту: свинцю, кадмiю, миш'яку, ртутi, мiдi, цинку, мiкотоксинiв, пестицидiв, гiстамiну, N-нiтрозамiнiв, харчових добавок)
мiкробiологiчнi показники безпеки (МАФАМ, БГКП, Кишкова паличка, Стафiлокок, Дрiжджi, Плiснява, Б.цереус, Сульфiтредукуючi клостридiї, Лiстерiя моноцитогенес, Патогеннi мiкроорганiзми, Синьогнiйна паличка)
радiологiчнi показники безпеки (Цезiй 137, Стронцiй 90)
____________
** Дослiдження здiйснюються
вiдповiдно до нормативного документа, що
встановлює цi показники.
Для продукцiї, що виробляється та знаходиться в обiгу на територiї країни, встановлюється така перiодичнiсть.
Орiєнтовна перiодичнiсть (кратнiсть) дослiджень харчових продуктiв, якi звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей, здiйснюється один раз на рiк.
Орiєнтовна перiодичнiсть (кратнiсть) дослiджень харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей здiйснюється один раз на мiсяць, один раз на квартал або один раз на пiвроку в залежностi вiд епiдзначимостi об'єкта, де вiдбираються проби.
Перiодичнiсть (кратнiсть) дослiджень харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей, що виконуються в рамках програми розширеного контролю, може бути змiнена головним державним санiтарним лiкарем вiдповiдної територiї з обов'язковим вiдповiдним обґрунтуванням на пiдставi критерiїв для складання програми розширеного контролю.
Для вантажiв з харчовими продуктами, що iмпортуються, розширений санiтарний контроль здiйснюється на митницях за мiсцем призначення вантажу та є обов'язковим, якщо:
1) вантаж призначається для такого контролю згiдно з програмою вибiркового санiтарного контролю;
2) харчовий продукт принаймнi в одному з останнiх п'яти вантажiв певного харчового продукту з певних потужностей (об'єктiв) походження був визнаний небезпечним, непридатним до споживання, неправильно маркованим або iншим чином не вiдповiдає технiчним регламентам та санiтарним заходам;
3) вiзуальне iнспектування пiд час стандартного санiтарного прикордонного контролю виявило очевидне порушення вiдповiдних санiтарних заходiв;
4) харчовий продукт ввозиться на митну територiю України виробником чи постачальником вперше та не має декларацiї виробника, виданої даному постачальнику.
Перший заступник Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України | О. П. Кравчук |
Додаток до пункту 3.2.1 постанови головного державного санiтарного лiкаря України 27.12.2012 N 36 |
Звiт за програмою стандартного санiтарного контролю усiх вантажiв з харчовими продуктами, що iмпортуються в Україну, та було здiйснено в зонi митного контролю на митнiй територiї України
1. Кiлькiсть перевiрених вантажiв з харчовими продуктами | 1.1. Обсяг перевiрених (у т) | 2. Кiлькiсть порушень (всього) |
2.1. вiдсутнi документи | 2.2. наявнiсть неправильно маркованих | 2.3. дефекти та/або забруднення упаковок | |
Харчовi продукти високого ступеню ризику | ||||||
Молочнi продукти | ||||||
М'яснi продукти | ||||||
Яйця* та продукцiя, вироблена з яєць | ||||||
Рибнi продукти та iншi продукти моря | ||||||
Кулiнарнi вироби | ||||||
Кондитерськi вироби з кремом | ||||||
Пресерви | ||||||
Продукти дитячого харчування | ||||||
Харчовi продукти низького ступеню ризику | ||||||
Хлiб та хлiбобулочнi вироби | ||||||
Борошно-круп'янi вироби | ||||||
Цукор та кондитерськi вироби, за викл. кондитерських виробiв з кремом | ||||||
Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти | ||||||
Дикорослi харчовi продукти | ||||||
Жировi рослиннi продукти | ||||||
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої) | ||||||
Мед та продукти бджiльництва | ||||||
Консерви | ||||||
Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування) | ||||||
Iншi харчовi продукти |
Перший заступник Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України |
О. П. Кравчук |
Додаток до пункту 3.2.2 постанови головного державного санiтарного лiкаря України 27.12.2012 N 36 |
Звiт за програмою стандартного санiтарного контролю харчових продуктiв, що виробляються та знаходяться в обiгу в Українi, що здiйснюється пiд час державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду
1. Кiлькiсть перевiрок харчових продуктiв | 1.1. Обсяг перевiрених (у т) |
2. Кiлькiсть порушень (всього) |
2.1. вiдсутнi документи | 2.2. неправильно маркованi | 2.3. дефекти та/або забруднення упаковок | |
Харчовi продукти високого ступеню ризику | ||||||
Молочнi продукти | ||||||
М'яснi продукти | ||||||
Яйця* та продукцiя, вироблена з яєць | ||||||
Рибнi продукти та iншi продукти моря | ||||||
Кулiнарнi вироби | ||||||
Кондитерськi вироби з кремом | ||||||
Пресерви | ||||||
Продукти дитячого харчування | ||||||
Харчовi продукти низького ступеню ризику | ||||||
Хлiб та хлiбобулочнi вироби | ||||||
Борошно-круп'янi вироби | ||||||
Цукор та кондитерськi вироби, за викл. кондитерських виробiв з кремом | ||||||
Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти | ||||||
Дикорослi харчовi продукти | ||||||
Жировi рослиннi продукти | ||||||
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої) | ||||||
Мед та продукти бджiльництва | ||||||
Консерви | ||||||
Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування) | ||||||
Iншi харчовi продукти |
Перший заступник Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України |
О. П. Кравчук |
Додаток до пункту 3.2.3 постанови головного державного санiтарного лiкаря України 27.12.2012 N 36 |
Звiт за програмою вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв
Дослiджено проб за мiнiмальними специфiкацiями якостi | Дослiджено проб за санiтарно-хiмiчними показниками | Дослiджено проб за мiкробiологiчними показниками | Дослiджено проб за радiологiчними показниками | |||||||||
Всього | Iз них не вiдповiдають нормативам | Питома вага, % | Всього | Iз них не вiдповiдають нормативам | Питома вага, % | Всього | Iз них не вiдповiдають нормативам | Питома вага, % | Всього | Iз них не вiдповiдають нормативам | Питома вага, % | |
Харчовi продукти високого ступеню ризику | ||||||||||||
Молочнi продукти | ||||||||||||
- iмпортного вир. | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
М'яснi продукти | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Яйця та продукцiя, вироблена з яєць | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Рибнi продукти та iншi продукти моря | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Кулiнарнi вироби | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Кондитерськi вироби з кремом | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Пресерви | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Продукти дитячого харчування | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Харчовi продукти низького ступеню ризику | ||||||||||||
Хлiб та хлiбобулочнi вироби | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Борошно-круп'янi вироби | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Цукор та кондитерськi вироби, за викл. кондитерських виробiв з кремом | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Дикорослi харчовi продукти | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Жировi рослиннi продукти | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi, слабоалк, алкогольнiї) | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Мед та продукти бджiльництва | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Консерви | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дит. харчування) | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. | ||||||||||||
Iншi харчовi продукти | ||||||||||||
- iмпортного вир-ва | ||||||||||||
- вiтчизняного вир. |
Перший заступник Голови Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України |
О. П. Кравчук |