ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
вiд 17.04.2006 р. | N 29/1-11.1/2659-ЕП |
---|
Київськiй регiональнiй митницi |
Про класифiкацiю згiдно з УКТЗЕД риби пряного
солiння
У Центральному митному управлiннi лабораторних дослiджень та експертної роботи розглянуто лист Київської регiональної митницi щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД риби пряного солiння, розфасованої у пластиковi вiдра або жерстянi банки.
З зазначеного питання повiдомляємо про наступне.
Солiння риби - це послiдовний технологiчний процес консервування сiллю, сутнiсть якого полягає в насиченнi води, яка знаходиться в рибi, сiллю.
Згiдно товарознавчої класифiкацiї розрiзняють наступнi види солiння риби: просте солiння, спецiальне солiння, пряне солiння.
Риба солона або у розсолi (простого солiння), тобто, консервацiя якої забезпечується достатньою кiлькiстю солi, згiдно УКТЗЕД класифiкується у товарнiй позицiї 0305. Згiдно до Пояснень до УКТЗЕД, затверджених наказом Держмитслужби вiд 31.01.2004 N 68, у процесi приготування риби солоної або риби у розсолi можуть застосовуватись такi консерванти, як: нiтрит або нiтрат натрiю (Е250 та Е251).
Вiдповiдно до товарознавчої класифiкацiї спецiальне солiння риби передбачає застосування як харчової солi, так i цукру. У вiдповiдностi iз Поясненнями до УКТЗЕД додання незначної кiлькостi цукру пiд час приготування солоної риби не впливає на включення такої риби у товарну позицiю 0305.
Пряним солiнням називають процес обробки риби сумiшшю сухої солi, цукру i прянощiв з доданням оцтової кислоти, або без додання останньої. В тканини риби в процесi такого солiння проникає деяка кiлькiсть цукру i прянощiв, якi надають продукту специфiчний гострий смак та приємний аромат. Кiлькiсть солi при пряному солiннi невелика, тому внаслiдок її слабкої консервуючої дiї, до пряної риби добавляють консервант - як правило, бензоат натрiю (Е211).
Враховуючи той факт, що згiдно з вимогами УКТЗЕД риба та її частини, приготовленi способами, не передбаченими в товарних позицiях 0302 - 0305, включається у товарну групу 16, риба пряного солiння оброблена сумiшшю солi, цукру, прянощiв, з доданням оцту, класифiкується у товарнiй позицiї 1604.
Начальник Управлiння | I. П. Рамусь |