ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
08.05.2008 р. | N 29/5-11.2/3449 |
---|
Про класифiкацiю товару згiдно з УКТЗЕД
У Центральному митному управлiннi лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - Управлiння) розглянуто лист <...> щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД десертних фруктових соусiв (соус полуничний 8В арт. 04008, соус з вишень 8В арт. 04988, соус малиновий арт. 01103) виробництва "Schwartauer Werke GmbH & Co KGaA", Нiмеччина (далi - товари, продукти). У вiдповiдь повiдомляємо наступне.
Класифiкацiя товарiв для цiлей митного оформлення здiйснюється згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД), яка побудована на основi Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв (ГС) та Комбiнованої номенклатури Європейського Союзу (КН ЄС). Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД) є товарною номенклатурою митного тарифу України, який затверджений Законом України вiд 05.04.2001 N 2371-III "Про митний тариф України" (iз змiнами та доповненнями).
Класифiкацiя товарiв згiдно з УКТЗЕД проводиться з урахуванням визначальних характеристик товару, Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв (ОПI) та "Пояснень до УКТЗЕД", якi затвердженi наказом вiд 28.11.2007 N 1006 i є офiцiйним виданням Держмитслужби України (далi - пояснення).
Згiдно з наданою <...> iнформацiєю та результатами лабораторного дослiдження зразкiв товарiв (висновок вiд 27.03.2008 N 13.1-214) зазначенi товари мають наступнi характеристики:
· виготовляються з заморожених плодiв з доданням рiзних видiв цукру, крохмальної патоки, лимонної кислоти, пектину;
· технологiя виробництва товарiв передбачає теплову обробку сумiшi плодiв з перелiченими компонентами при 70°С, короткочасну пастеризацiю при 85°С. Процеси варки або кип'ятiння не використовуються;
· товари до митного оформлення подаються у споживчiй упаковцi - склянi пляшки по 125 мл з гвинтовою закруткою (соуси полуничний 8В арт. 04008 та з вишень 8В арт. 04988), пластикова пляшка нетто 2 кг (соус малиновий арт. 01103). Етикетки на упаковках мiстять iнформацiю про вiдповiдну назву продуктiв (соуси), їх склад, споживчу цiннiсть, умови та термiн зберiгання, кiнцеву дату споживання, назву виробника та iн.;
· товари являють собою фруктовi маси напiврiдкої консистенцiї з включеннями подрiбненої рослинної сировини (частин ягiд полуницi, вишнi, ягiд та кiсточок малини), солодкий смак та аромат вiдповiдного плоду;
· вмiст цукру у товарах складає: 52,4% (соус полуничний), 49,5% (соус з вишень), 61,3% (соус малиновий);
· прохiд iнгредiєнтiв крiзь сито з металевої сiтки з вiчком 5 мм пiсля промивання водою при 20°С становить: 80,8% (соус полуничний), 100% (соус з вишень), 99,7% (соус малиновий).
Товари за своїми характеристиками не є кондитерськими виробами товарної позицiї 1704.
За технологiєю виробництва товари вiдрiзняються вiд продуктiв товарної позицiї 2007 "Варення, джеми, плодовi желе, мармелад, плодовi або горiховi пюре, плодовi або горiховi пасти, одержанi шляхом теплової обробки, з доданням або без додання цукру чи iнших пiдсолоджувальних речовин:", оскiльки у процесi приготування товарiв не використовуються такi процеси теплової обробки як варiння чи кип'ятiння (див. пояснення до товарної позицiї 2007).
За призначенням товари є готовими до використання десертними соусами, що пiдтверджується формою їх упаковки та вiдповiдним маркуванням на етикетках. Показник "вмiст iнгредiєнтiв, якi пройшли крiзь сито сiтки з вiчком 5 мм пiсля промивання водою при температурi 20°С" для всiх товарiв бiльше 80%, тобто продукти вiдповiдають термiну "соуси" товарних пiдкатегорiй 2103 20 00 00 i 2103 90 90 00, у розумiннi додаткової примiтки 1 до товарної групи 21.
На пiдставi вищевикладеного, правила 1 ОПI товари "Соус полуничний 8В арт. 04008", "Соус з вишень 8В арт. 04988", "Соус малиновий арт. 01103" виробництва "Schwartauer Werke GmbH & Co KGaA" можуть розглядатись як готовi соуси i класифiкуватись у межах товарної позицiї 2103 згiдно з УКТЗЕД.
Заступник начальника Управлiння | В.Г.Вечер |