ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
14.10.09 | N 11/4-10.29/9927-ЕП |
---|
Начальникам регiональних митниць, митниць |
Про класифiкацiю глiцерину сирого технiчного
рослинного походження, глiцерину сирого
До вiдома та використання у роботi, для забезпечення проведення iдентифiкацiї та правильної класифiкацiї "глiцерину сирого технiчного рослинного походження" та "глiцерину сирого" повiдомляємо наступне.
Класифiкацiя товарiв для цiлей митного оформлення здiйснюється згiдно Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД, вiдповiдно до вимог УКТЗЕД, яка є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про митний тариф України" вiд 05.04.2001 N 2371-III (iз змiнами та доповненнями) та з урахуванням Пояснень до УКТЗЕД, затверджених наказом Державної митної служби України вiд 31.01.2004 N 68.
За УКТЗЕД товар "глiцерин" класифiкується в залежностi вiд чистоти в товарнiй позицiї 1520 або 2905.
При цьому в Поясненнях до товарної позицiї 1520 (Пояснення до УКТЗЕД) зазначено, що сирий глiцерин є продукт з чистотою менше 95% (у перерахунку на суху речовину) та, вiдповiдно, в Поясненнях до товарної позицiї 2905 за пунктом (1), пiдпункту (II) роздiлу (С) зазначено, що для включення до товарної позицiї 2905 глiцерин повинен мати чистоту 95% та бiльше (у перерахунку на масу сухого продукту).
За результатами опрацювання нормативної бази встановлено, що показники якостi глiцерину сирого рослинного походження, який отримують з рослинних олiй та жирiв, глiцерину сирого, отриманого розщепленням або омиленням жирiв лугами, та глiцерину дистильованого (який отримують з глiцерину сирого або глiцеринової води), встановленi мiждержавними стандартами ГОСТ 6823-2000 "Глицерин натуральный сырой. Общие технические условия", ГОСТ 6823-77 "Глицерин сырой. Технические условия" та ГОСТ 6824-96 "Глицерин дистиллированный. Общие технические условия".
Зазначенi показники наведенi в порiвняльнiй таблицi (таблиця 1).
Таблиця 1
Показник | Сирий глiцерин, норми для сортiв | Дистильований глiцерин, норми для марок | ||||||
першого | другого | третього | Д-98 | ПК-94 | Т-94 | Т-88 | ||
динамитний | фармакопейний, харчовий, косметичний | технiчний | ||||||
марки 1 | марки 2 | |||||||
Колiр | Вiд свiтло-жовтого до свiтло-коричневого | Не темнiше коричневого | Не нормується | |||||
Безбарвний або майже безбарвний* | ||||||||
Прозорiсть | Прозорий, без пiни на поверхнi | Припускається слабка мутнiсть | Прозорий | |||||
Запах | Не нормується | Вiдсутнiй запах не притаманний глiцерину при нагрiваннi до 100оС | Вiдсутнiй запах не притаманний глiцерину при 15-20оС | |||||
Вiдносна густина d при 20оС до води, не менше11 | Не нормується | 1,2584 | 1,2481 | 1,2322 | ||||
Густина r при 20оС, г/см3, не менше | Не нормується | 1,255 | 1,244 | ---- | ||||
Масова частка чистого глiцерину, %, не менше | 86 | 82 | 78 | 98 | 94 | 78 | ||
Реакцiя глiцерину, см3 0,1моль/дм3 (0,1н) розчину HCl або KOH | 6,0 | 1,5 | ||||||
Масова частка золи, не бiльше | 0,35 | 1,80 | 3,0 | 9,50 | 0,14 | 0,01 | 0,02 | 0,25 |
Масова частка нелеткого органiчного залишку, %, не бiльше | 0,85 | 2,0 | 3,0 | 4,0 | Не нормується | |||
Жирнi кислоти та смоли | вiдсутнi | слiди | Не нормується | |||||
Сiрчанокислi сполуки (сульфати) | вiдсутнi | слiди | слiди | вiдсутнi | слiди | ---- | ||
Хлориди | Не нормуються | слiди | вiдсутнi | слiди | ---- |
______________
* - згiдно фармакопейних вимог
(Державна Фармакопея України, 1-ше вид.- Харкiв, 2001.-
531с.; Eur.Ph., 4th ed., 2002y.) та специфiкацiйних вимог
до харчового глiцерину iндексованого як Е422.
Також на даний час на територiї України дiє ДСТУ ISO 1614-2003 "Глiцерин технiчний. Вiдбiр проб i методи випробування. Загальнi вимоги (ISO 1614:1976, IDT)", в якому наведено узагальнений перелiк стандартiв якi використовуються при дослiдженнi товарiв на основi глiцерину.
Отже, згiдно чинної нормативно-технiчної документацiї як у сирому, так i у дистильованому глiцеринi визначається масова частка чистого глiцерину, а саме вмiст глiцерину у вiдсотках з урахування вмiсту води у продуктi, а для цiлей класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД - вмiст глiцерину у перерахунку на суху речовину. Визначення вмiсту води або вологiсть проби методом неводного титрування згiдно фармакопейних методiв, основаних на методi Карла Фiшера, та вмiсту глiцерину у перерахунку на суху речовину передбачено лише для глiцерину фармакопейної чистоти (вмiст глiцерину у перерахунку на суху речовину не менше 98% основної речовини). Також цi показники вiдсутнi в порiвняльнiй таблицi (таблиця 1), оскiльки вони не нормуються мiждержавними стандартами ГОСТ 6823-2000 "Глицерин натуральный сырой. Общие технические условия", ГОСТ 6823-77 "Глицерин сырой. Технические условия" та ГОСТ 6824-96 "Глицерин дистиллированный. Общие технические условия".
Метод неводного титрування, оснований на методi Карла Фiшера, зазначений лише в ДСТУ ISO 1614-2003 "Глiцерин технiчний. Вiдбiр проб i методи випробування. Загальнi вимоги (ISO 1614:1976, IDT)".
Вiдповiдно до Галузi акредитацiї на право вимiрювань, наявної методичної та технiчної бази експертними пiдроздiлами Держмитслужби України при проведеннi дослiджень глiцерину сирого визначають наступнi показники:
- органолептичнi показники ( колiр, прозорiсть, запах);
- масова частка золи (зольнiсть);
- iдентифiкацiя основної складової частини товару (глiцерин) методом IЧ-спектроскопiї.
На даний час в експертних пiдроздiлах Держмитслужби України вiдсутня можливiсть експериментального визначення вмiсту води або вологостi проби (методом неводного титрування згiдно фармакопейних методiв, основаних на методi Карла Фiшера) та кiлькiсного визначення вмiсту глiцерину у складi проби товару, оскiльки для цього необхiднi токсичнi (метанол тощо) та специфiчнi реактиви.
Таким чином, в умовах експертних пiдроздiлiв Держмитслужби України, неможливо точно експериментальними методами пiдтвердити та визначити показники, необхiднi для визначення вмiсту глiцерину (у перерахунку на суху речовину).
Зазначенi дослiдження можуть проводити випробувальнi лабораторiї, акредитованi на вiдповiднiсть вимогам ДСТУ ISO/ IЕС 17025, а саме Випробувальнi центри державних пiдприємств "Науково-виробничий центр стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї" Держспоживстандарту України, якi розташованi у кожному обласному центрi України.
Окрiм того, вмiст глiцерину (у перерахунку на суху речовину) можливо визначити пiдроздiлами митних органiв самостiйно за допомогою нижченаведеної формули та даних сертифiкату аналiзу та/або сертифiкату якостi товару, в яких повинно обов'язково бути зазначено процентний вмiст води та процентний вмiст глiцерину у складi товару.
А = (100 х Б) : (100 - С) , або А = Б х (100: (100 - С))
де А - процентний вмiст глiцерину (у перерахунку на суху речовину), мас.%; Б - процентний вмiст глiцерину, мас.%; С - процентний вмiст води (вологiсть), мас.%;
Наприклад, якщо згiдно даних сертифiкату аналiзу та/або сертифiкату якостi товару, що декларується як "Сирий глiцерин", вмiст глiцерину у складi товару становить 81,00 мас.%, а вмiст води (вологiсть) 10,00 мас.% - згiдно наведеної формули процентний вмiст глiцерину (у перерахунку на суху речовину) буде дорiвнювати (81% х 100%) : (100% - 10%), тобто становить 90 мас.%.
Виходячи з вищезазначеного, при проведеннi митного оформлення товару "глiцерин сирий технiчний рослинного походження" та "глiцерин сирий" керiвникам митних органiв пiд персональну вiдповiдальнiсть забезпечити надання суб'єктами ЗЕД достовiрної iнформацiї товаровиробника, а саме: сертифiкату аналiзу та/або сертифiкату якостi товару, в яких повинно обов'язково бути зазначено процентний вмiст води та процентний вмiст глiцерину у складi товару.
При необхiдностi перевiрки наданої iнформацiї, вимагати вiд суб'єкта ЗЕД висновок щодо проведених дослiджень вiд випробувальних центрiв Держспоживстандарту України.
Заступник Голови Служби | С. Д. Дериволков |