ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
11.07.2008 р. | N 29/1-11.1/5093-ЕП |
---|
Про класифiкацiю холодильного обладнання
Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи розглянуто листи <...> стосовно класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД холодильного обладнання та визначення термiна "мiсткiсть" холодильного обладнання.
Iз зазначеного питання повiдомляємо наступне.
Холодильне та морозильне обладнання за принципом розморожування подiляються на обладнання iз краплинним розморожуванням, розморожуванням у ручному режимi та iз системою "No Frost", яка вiдрiзняється вiд iнших систем примусовою циркуляцiєю повiтря та наявнiстю необхiдних для здiйснення процесу видалення льоду додаткових пристосувань.
Виробники холодильно-морозильної технiки зазвичай використовують кiлька позначок мiсткостi холодильних агрегатiв, наприклад:
1. Об'єм загальний (брутто) - це внутрiшнiй об'єм холодильного агрегата в лiтрах, який вимiрюється без вiднiмання всiх зазорiв та заглиблень на внутрiшнiй поверхнi шафи i на внутрiшнiй панелi дверей, що не придатнi для зберiгання продуктiв та вираховується за об'ємом рiдини, залитої у камеру холодильного агрегату, за умови, що дверi зачиненi, а всi приналежностi, що знiмаються (полки, пристосування) вийнятi.
2. Об'єм корисний (нетто) - це внутрiшнiй об'єм холодильного агрегату в лiтрах, який вимiрюється з вiднiманням всiх зазорiв та заглиблень на внутрiшнiй поверхнi шафи i на внутрiшнiй панелi дверей, що не придатнi для зберiгання продуктiв, фактично об'єм, доступний для користування.
В холодильному та морозильному обладнаннi з однаковими габаритними розмiрами та рiзною системою розморожування корисний об'єм (нетто) може вiдрiзнятися на 10-15%, тобто не є постiйною величиною. Зменшення корисного об'єму може бути обумовлено також наявнiстю додатково встановлених вентиляторiв для полiпшення циркуляцiї повiтря та швидкого i рiвномiрного охолодження камер холодильного агрегату та iншого до додаткового обладнання. У холодильних агрегатiв, якi не мають морозильного вiддiлення, об'єм загальний та об'єм корисний вiдрiзняються незначно, наприклад на об'єм наявних полиць. Виробники холодильно-морозильного обладнання постiйно працюють над удосконаленням конструкцiї обладнання з метою збiльшення корисного об'єму (нетто) iз збереженням iнших технiчних характеристик.
Згiдно з вимогами УКТЗЕД класифiкацiя холодильно-морозильного обладнання здiйснюється в залежностi вiд мiсткостi (англ. - capacity).
За результатами аналiзу пiдходiв митних адмiнiстрацiй рiзних країн до класифiкацiї холодильно-морозильного обладнання та iнших документiв, якi мiстять пояснення щодо трактування рiзних характеристик об'єму холодильно-морозильного обладнання, з'ясовано, що термiн "capacity" трактується як внутрiшнiй об'єм холодильного агрегату в лiтрах, який вимiрюється без вiднiмання всiх зазорiв та заглиблень на внутрiшнiй поверхнi шафи i на внутрiшнiй панелi дверей, що не придатнi для зберiгання продуктiв, тобто вiдповiдає об'єму загальному (брутто). Це пов'язано з тим, що пiд час роботи холодильного агрегату, охолодженню пiдлягає весь внутрiшнiй простiр камери, включаючи полицi, ящики, додатковi пристосування (вентилятори), зазори i заглиблення, в основу розрахункiв технiчних характеристик встановлюваних компресора, конденсатора, випарника, енергоспоживання покладається загальний об'єм (брутто)
Враховуючи вищезазначене, а також те, що об'єм загальний (брутто) сталий та завжди вказується у технiчному паспортi на обладнання, для класифiкацiї морозильного та холодильного обладнання згiдно з УКТЗЕД слiд використовувати об'єм загальний (брутто), а саме його бiльший технiчний параметр.
Начальник Управлiння | I.П.Рамусь |