ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

вiд 03.07.2001 р. N 1-221/4115


     Державний комiтет України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва розглянув лист вiд 18.06.2001 р. N 53/112 i повiдомляє таке.

     Частиною 5 ст. 13 Закону України вiд 03.12.90 р. N 507-XII "Про цiни i цiноутворення" встановлено, що органи статистики забезпечують нагляд за динамiкою цiн i тарифiв в республiцi, розробляють iндекси їх змiни, обчислюють вплив змiни цiн i тарифiв на рiвень життя населення. В органiзацiї статистичного нагляду беруть участь органи, якi встановлюють цiни i тарифи, та фiнансовi органи.

     Згiдно зi ст. 13 Указу Президента України вiд 23.07.98 р. N 817/98 "Про деякi заходи з дерегулювання пiдприємницької дiяльностi" iндикативнi або звичайнi цiни на товари (роботи, послуги) для застосування їх у податкових або митних цiлях установлюються на пiдставi статистичної оцiнки рiвня цiн реалiзацiї таких товарiв (робiт, послуг) на внутрiшньому ринку України, яка проводиться уповноваженим державним органом у визначеному ним порядку. Iндикативнi або звичайнi цiни не можуть встановлюватися органами виконавчої влади, якi використовують їх для нарахування та стягнення податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та неподаткових платежiв, крiм випадкiв вiдсутностi статистичних даних про рiвень цiн на окремi види товарiв (робiт, послуг).

     Вiдповiдно до ст. 1 Закону України вiд 28.12.94 р. N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств" п. 1.20 звичайна цiна - цiна продажу товарiв (робiт, послуг) продавцем, включаючи суму нарахованих (сплачених) процентiв, вартiсть iноземної валюти, яка може бути отримана у разi їх продажу особам, якi не пов'язанi з продавцем за звичайних умов ведення господарської дiяльностi.

     У разi коли цiни пiдлягають державному регулюванню згiдно iз законодавством, звичайною вважається цiна, встановлена згiдно з принципами такого регулювання.

     У разi коли продаж (вiдчуження) товарiв (валютних цiнностей) здiйснюється у примусовому порядку згiдно iз законодавством, звичайною вважається цiна, фактично отримана при такому продажу.

     Звичайна процентна ставка за депозит - процентна ставка, що встановлюється залежно вiд строкiв та розмiру депозиту за рiшенням платника податку, яке має бути оприлюдненим та встановлювати однаковi правила щодо укладення депозитного договору з будь-якими категорiями осiб з урахуванням обмежень, установлених законом. Порядок оприлюднення iнформацiї щодо умов укладення депозитного договору визначається для банкiвських установ Нацiональним банком України, для небанкiвських фiнансових установ - державним органом, визначеним законом.

     Якщо податковi органи за результатами документальних перевiрок мають пiдстави для висновкiв щодо правомiрностi визначення рiвня звичайних цiн платником податку, цi органи мають право звернутися iз запитом, а платник податку зобов'язаний за таким запитом надати обґрунтування рiвня таких цiн.

Голова О. Кужель
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.