Документ скасований: Постанова НБУ № 486 від 14.10.2004

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

вiд 17.10.2001 N 434


Про затвердження Змiн до Правил здiйснення переказiв iноземної валюти за межi України за дорученням фiзичних осiб та одержання фiзичними особами в Українi переказаної їм iз-за кордону iноземної валюти

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 листопада 2001 р. за N 930/6121


     Вiдповiдно до вимог статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", а також статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 8, 12, 18, 31 Закону України "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi" та з метою подальшого полiпшення обслуговування фiзичних осiб (резидентiв i нерезидентiв) при здiйсненнi ними переказiв власних коштiв за межi України та одержаннi в Українi переказiв iз-за кордону Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до Правил здiйснення переказiв iноземної валюти за межi України за дорученням фiзичних осiб та одержання фiзичними особами в Українi переказаної їм iз-за кордону iноземної валюти, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.01.2001 N 18 та зареєстрованих в Мiнiстерствi юстицiї України 02.02.2001 за N 99/5290, (додаються).

     2. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) довести змiст цiєї постанови до територiальних управлiнь Нацiонального банку України для керiвництва та використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Департамент валютного контролю та лiцензування (С.О.Брагiн).

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В.С.Стельмах

 

Затверджено
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
17.01.2001 N 434
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 листопада 2001 р. за N 930/6121

Змiни до Правил здiйснення переказiв iноземної валюти за межi України за дорученням фiзичних осiб та одержання фiзичними особами в Українi переказаної їм iз-за кордону iноземної валюти

     1. У роздiлi I:

     1.1. Абзац четвертий пiдпункту "в" пункту 2 доповнити реченням такого змiсту: "Не потребують перекладу на українську мову документи, що складенi росiйською мовою".

     1.2. Пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Уповноважений працiвник банку, установи на оригiналах документiв, якi є пiдставою для здiйснення переказу, робить вiдмiтку про перерахування коштiв за межi України (вiдмiтка не робиться на документах, що засвiдчують особу i пiдтверджують родиннi стосунки). Копiї цих документiв iз зазначеною вiдмiткою зберiгаються в документах дня банку, установи".

     1.3. Пункт 4 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Банк, установа зобов'язанi виконати доручення фiзичної особи з переказу iноземної валюти за межi України, що надiйшло протягом операцiйного часу банку, в день його надходження. У разi надходження доручення пiсля операцiйного часу банк зобов'язаний виконати його не пiзнiше наступного робочого дня".

     1.4. Пункти 6 i 7 викласти в такiй редакцiї:

     "6. Грошовi кошти, переказанi в Україну iз-за кордону на користь фiзичних осiб, можуть бути виплаченi їм:

     а) в iноземнiй валютi;

     у разi вiдсутностi в касi банку iноземної валюти 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют Нацiонального банку (далi - Класифiкатор), в якiй надiйшов переказ, виплата коштiв фiзичнiй особi за її згодою здiйснюється в iншiй iноземнiй валютi цiєї ж групи Класифiкатора, а в разi вiдсутностi iноземної валюти 2-ї групи Класифiкатора - у гривнях;

     б) у гривнях за бажанням фiзичної особи та на пiдставi її заяви (купiвля iноземної валюти здiйснюється за курсом банку, що дiє на день здiйснення операцiї)".

     7. Виплата фiзичним особам коштiв за соцiально значущими неторговельними платежами, що переказанi державами - учасницями СНД вiдповiдно до положень мiжурядової "Угоди про порядок переказу грошових коштiв громадянам за соцiально значущими неторговельними платежами" (м. Москва, 09.09.94), здiйснюється:

     а) у гривнях (купiвля iноземної валюти здiйснюється за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день здiйснення операцiї);

     б) за бажанням фiзичної особи i на пiдставi її заяви у валютi переказу за умови наявностi цiєї валюти в касi банку.

     Виплата коштiв за неторговельними платежами, що не належать до перелiку соцiально значущих неторговельних платежiв, переказаних з цих держав, здiйснюється фiзичним особам вiдповiдно до умов пункту 6 роздiлу I цих Правил".

     2. У роздiлi II:

     2.1. Пiдпункт "а" пункту 1 глави 2 пiсля слiв "або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi" доповнити словами "за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день здiйснення операцiї (далi - або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi)".

     2.2. У пiдпунктi "г" пункту 1 глави 2 пiсля слiв "пiдтвердних документiв цих юридичних осiб-нерезидентiв" слова в дужках "(нормативно-правовий акт iноземної країни, лист-розрахунок вiдповiдного повноважного органу iноземної країни, в якому має зазначатися сума до сплати, нормативний акт, на пiдставi якого вона визначається)" замiнити словами "(лист-розрахунок вiдповiдного повноважного органу, в якому зазначається сума до сплати або посилання на нормативно-правовий акт, на пiдставi якого вона визначається)".

     2.3. Абзац перший пiдпункту "д" пункту 1 глави 2 пiсля слiв "копiї наказу Мiнiстерства охорони здоров'я України про направлення громадянина на лiкування за кордон вiдповiдно до Положення про порядок направлення громадян на лiкування за кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.12.95 N 991" доповнити словами "або копiї з протоколу засiдання комiсiї Мiнiстерства охорони здоров'я України з питань направлення громадян України на лiкування за кордон або виписки з цього протоколу".

     2.4. Доповнити пункт 1 глави 2 пiдпунктами "i" та "ї" такого змiсту:

     "i) на оплату зборiв (мита) за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi, включаючи оплату послуг патентних повiрених за кордоном - на рахунки фiзичних осiб-нерезидентiв - патентних повiрених та вiдповiдних органiв iноземних країн - суму не бiльше нiж 5000 доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за наявностi пiдтвердних документiв (лист-розрахунок вiдповiдного повноважного органу iноземної країни або патентного повiреного-нерезидента, в якому зазначається сума до сплати);

     ї) на власнi рахунки, вiдкритi в закордонних банках, iнших кредитних установах, фiлiях українських банкiв за межами України, якi використовуються вiдповiдно до чинного законодавства України, - суму не бiльше нiж 9000 доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi на мiсяць за наявностi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку на вiдкриття рахункiв за межами України та розмiщення на них валютних цiнностей".

     2.5. Пункт 1 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "1. У разi потреби здiйснити переказ у сумi, що перевищує встановленi в пунктi 1 глави 2 роздiлу II цих Правил норми, а також на цiлi, що не передбаченi Правилами, переказ здiйснюється на пiдставi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку, яку видає:

     а) на суму, що перевищує встановлену норму, та на цiлi, що не передбаченi Правилами, але не бiльше нiж 25000 доларiв США, - територiальне управлiння Нацiонального банку;

     б) на цiлi, передбаченi в пунктi 1 глави 2 роздiлу II цих Правил, та на цiлi, не передбаченi Правилами, якщо сума переказу перевищує 25000 доларiв США, - Департамент валютного контролю та лiцензування Нацiонального банку (далi - Департамент валютного контролю та лiцензування)".

     2.6. Пункт 3 глави 4 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Лiцензiю на суму, що перевищує встановлену норму, та на цiлi, що не передбаченi Правилами, але не бiльше нiж 25000 доларiв США або на еквiвалентну суму в iншiй iноземнiй валютi видає територiальне управлiння Нацiонального банку за мiсцем проживання фiзичної особи; на цiлi, передбаченi в пунктi 1 глави 2 роздiлу II цих Правил, та на цiлi, не передбаченi Правилами, якщо сума переказу перевищує 25000 доларiв США, - Департамент валютного контролю та лiцензування Нацiонального банку".

     2.7. Пiдпункт "в" пункту 4 глави 4 викласти в такiй редакцiї:

     "в) копiї вiдповiдних пiдтвердних документiв, що пiдтверджують наявнiсть у фiзичної особи пiдстав для здiйснення переказу коштiв в iноземнiй валютi".

     3. У роздiлi III:

     3.1. Пiдпункт "б" пункту 1 глави 1 викласти в такiй редакцiї:

     "б) зняту з власного поточного (вкладного) рахунку в iноземнiй валютi в банку, а також зняту за допомогою банкiвських платiжних карток, емiтованих за кордоном".

     3.2. Пункт 7 глави 3 доповнити абзацами такого змiсту:

     "Можливе ведення журналiв у електронному виглядi з щоденним роздрукуванням сторiнок. Роздрукованi сторiнки складаються за датами та формуються в брошури (брошури прошнуровуються, засвiдчуються пiдписами керiвника та головного бухгалтера, печаткою банку (установи). На першiй сторiнцi брошури зазначаються кiлькiсть сторiнок, якi мiстить брошура, початкова та остання дати.

     Строк зберiгання журналiв - 5 рокiв".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.