ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Мiнiстерство транспорту України Державна митна служба України Державний комiтет у справах охорони державного кордону України

НАКАЗ
Київ

19.11.2001 р. N 801/751/696


Про проведення експерименту зi спрощеного митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв у державному мiжнародному аеропорту "Бориспiль"

     З метою опрацювання порядку спрощеного митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України повiтряними суднами,

     НАКАЗУЄМО:

     1. Провести в перiод з 01.12.2001 по 28.02.2002 у державному мiжнародному аеропорту "Бориспiль" та Бориспiльськiй митницi експеримент зi спрощеного митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митну територiю України авiацiйним транспортом.

     2. Затвердити Порядок проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митну територiю України авiацiйним транспортом, який додається.

     3. Координацiю дiяльностi з проведення експерименту покласти на Державний департамент авiацiйного транспорту України, Управлiння органiзацiї митного контролю Державної митної служби України та Управлiння прикордонного контролю Державного комiтету у справах охорони державного кордону України.

     4. За результатами експерименту Державному департаменту авiацiйного транспорту України (Шкатюк А.Г.), Управлiнню органiзацiї митного контролю Державної митної служби України (Терещенко С.С.) та Управлiнню прикордонного контролю Державного комiтету у справах охорони державного кордону України (Марченко Б.М.) пiдготувати до 01.04.2002 висновки для подання їх на розгляд Комiтету з питань спрощення формальностей при мiжнародних повiтряних перевезеннях.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Пашка П.В., заступника Державного секретаря Мiнiстерства транспорту України Демиденка А.Ф., першого заступника Голови Державного комiтету у справах охорони державного кордону України Шишолiна П.А.

Мiнiстр транспорту України Перший заступник Голови Державної митної служби України Голова Державного комiтету у справах охорони державного кордону України
В.ПУСТОВОЙТЕНКО О.ЄГОРОВ М.ЛИТВИН

Вих. N 2/09-5410-ЕП
21.11.2001р.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту України, Державної митної служби України, Державного комiтету у справах охорони державного кордону України
19.11.2001 N 801/751/696

Порядок
проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митну територiю України авiацiйним транспортом

1. Загальнi положення

     1.1. Порядок проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митну територiю України авiацiйним транспортом (далi - Порядок), визначає порядок i механiзм проведення експерименту зi спрощеного митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України повiтряними суднами через мiжнародний пункт пропуску для авiацiйного сполучення - державний мiжнародний аеропорт (далi - ДМА) "Бориспiль", за умови здiйснення авiакомпанiєю - резидентом України перевезення таких вантажiв на одному з етапiв перемiщення.

     1.2. Термiни, якi вживаються в цьому Порядку, розумiються в тому ж значеннi, що й у чинному законодавствi.

     1.3. Пiд час проведення експерименту вiдповiдно до умов цього Порядку здiйснюється митне оформлення товарiв та iнших предметiв (вантажiв), якi перемiщуються транзитом:

     без вивантаження з борту повiтряного судна;

     з вивантаженням з борту повiтряного судна (повним чи частковим) i подальшим завантаженням на борт iншого повiтряного судна.

     1.4. Повiтряне судно, яке перевозить транзитний вантаж вiдповiдно до умов цього Порядку, пiд час виконання транзитного рейсу, що починається та закiнчується за межами митної територiї України, має здiйснювати тiльки одну посадку на митнiй територiї України, а саме в ДМА "Бориспiль", та у виключних випадках - аеродромi "Озерне - Житомир" (запасному аеродромi), за умови погодження в кожному конкретному випадку мiж Бориспiльською та Житомирською митницями та створення на аеродромi "Озерне - Житомир" умов та виконання вимог, передбачених цим Порядком.

     1.5. Пiд час проведення експерименту вiдповiдно до умов цього Порядку здiйснюється митне оформлення будь-яких товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України, за винятком товарiв та iнших предметiв, на якi законодавством України встановлено акцизний збiр (крiм випадкiв транзиту без вивантаження з борту повiтряного судна) i транзит яких через митну територiю України заборонено.

     1.6. У разi виявлення на борту повiтряного судна (далi - ПС), яке виконує транзитний рейс чи здiйснило технiчну посадку, товарiв та iнших предметiв, транзит яких через митну територiю України заборонено чи обмежено й на якi не поширюється чиннiсть цього Порядку, митний контроль i митне оформлення їх здiйснюються на загальних пiдставах згiдно з чинним законодавством.

     1.7. Учасниками експерименту зi спрощеного митного контролю й митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв є:

     ДМА "Бориспiль";

     авiацiйна компанiя "Аерочартер";

     авiацiйна компанiя "Мiжнароднi авiалiнiї України";

     авiацiйна компанiя "АероСвiт";

     авiацiйна компанiя "Ярославь";

     авiацiйна компанiя " Українсько - Середземноморськi авiалiнiї";

     акцiонерне товариство закритого типу "Транс Сервiс";

     товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Карго Сервiс Центр".

2. Митний контроль i митне оформлення при транзитi товарiв та iнших предметiв без вивантаження їх з борту повiтряного судна

     2.1. Повiтряне судно, що здiйснило посадку пiд час виконання транзитного рейсу чи технiчну посадку в ДМА "Бориспiль", перебуває пiд митним контролем з моменту його посадки й до вибуття за межi митної територiї України.

     2.2. Пiд час виконання транзитного рейсу чи технiчної посадки без вивантаження товарiв та iнших предметiв з борту повiтряного судна митний контроль i митне оформлення здiйснюються шляхом вiзуального контролю та перевiрки вiдповiдних документiв на ПС i на товари та iншi предмети (мiжнародних авiацiйних накладних (Airwaybill - AWB), вантажних описiв (Cargo Manifest - CM)), що перевозяться ним, та за наявностi товаросупровiдних документiв, у яких зазначено характеристики перемiщуваних товарiв та iнших предметiв, необхiднi для митного оформлення останнiх.

     З метою органiзацiї облiку товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом без вивантаження з борту ПС, рекомендується в одному з таких документiв зазначати їх коди за Гармонiзованою системою опису та кодування товарiв.

     2.3. У разi потреби тривалої стоянки ПС i неможливостi забезпечити силами посадових осiб митницi митний контроль за ПС, товарами та iншими предметами, що перебувають на його борту, на люки й дверi цього ПС накладається посадовою особою митного органу митне забезпечення. Пiсля цього за погодженням з митницею ПС з товарами та iншими предметами передається авiацiйним перевiзником пiд охорону вповноваженiй адмiнiстрацiєю ДМА "Бориспiль" службi охорони. При цьому складається акт довiльної форми в трьох примiрниках про прийняття- передання ПС з товарами та iншими предметами на зберiгання пiд митним контролем. Один примiрник акта передається авiаперевiзнику, другий - уповноваженiй адмiнiстрацiєю ДМА "Бориспiль" службi охорони, третiй - залишається в справах митницi.

     2.4. Вiдправлення ПС, що виконує транзитний рейс або технiчну посадку без вивантаження вантажу з борту повiтряного судна, допускається тiльки з дозволу митницi.

3. Митний контроль i митне оформлення при транзитi товарiв та iнших предметiв з вивантаженням їх з борту повiтряного судна

     3.1. При виконаннi транзитного рейсу з повним чи частковим вивантаженням товарiв та iнших предметiв з борту повiтряного судна товари та iншi предмети, що перемiщуються в режимi транзиту, пiд контролем митних органiв вивантажуються з борту ПС та розмiщуються на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi), який розташовано на територiї ДМА "Бориспiль" i на територiї якого Бориспiльською митницею встановлюється зона митного контролю.

     Митний контроль товарiв та iнших предметiв, якi залишаються на борту ПС, здiйснюється вiдповiдно до пунктiв 2.1 - 2.4 цього Порядку.

     3.2. З метою забезпечення повної схоронностi й недоторканностi товарiв та iнших предметiв, якi перебувають пiд митним контролем, забезпечення зберiгання транзитних товарiв та iнших предметiв (як i товарiв та iнших предметiв, помилково надiсланих до ДМА "Бориспiль") окремо вiд iнших вантажiв, а також для унiфiкацiї процедури декларування й ведення бази даних статистичного облiку товарiв та iнших предметiв спецiалiзований транзитний склад (термiнал) у частинi його технiчного обладнання повинен вiдповiдати вимогам пункту 2.2, абзацiв 1, 2, 3, 4 пункту 2.4, пункту 2.6 Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 N 5/1809, а в частинi процедури декларування - вимогам, викладеним у вiдповiдних пунктах цього ж Положення, якi стосуються функцiонування митних лiцензiйних складiв закритого типу.

     Зберiгання товарiв та iнших предметiв на цьому спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi) здiйснюється пiд митним контролем з накладенням митного забезпечення.

     3.3. Транзитнi товари та iншi предмети, розмiщенi на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi), можуть перебувати на ньому строком до 45 дiб. При цьому, товари та iншi предмети будь-що повиннi бути вивезенi зi транзитного складу (термiналу) не пiзнiше дати завершення експерименту.

     3.4. Бориспiльська митниця (далi - митниця) здiйснює контроль за облiком руху товарiв та iнших предметiв, що розмiщуються на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi), та контроль за ними протягом усього часу їх перебування пiд митним контролем.

     3.5. Учасник експерименту, на якого покладено функцiї зi зберiгання та декларування товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом з частковим або повним вивантаженням з борту повiтряного судна, згiдно з установленими правилами та за формою, погодженою з митницею, забезпечує ведення облiку руху товарiв та iнших предметiв, розмiщених на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi), i на вимогу митницi надає їй для звiрення оперативнi та зведенi статистичнi данi про цi товари та iншi предмети.

     3.6. ВМД на товари та iншi предмети, що перемiщуються в режимi транзиту, може бути оформлена попередньо на пiдставi вiдповiдних товаросупровiдних i товаротранспортних документiв до фактичного надходження товарiв та iнших предметiв на митну територiю України та розмiщення їх на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi).

     3.7. ВМД на товари та iншi предмети, що перемiщуються в режимi транзиту, оформлюється на пiдставi вiдповiдних товаросупровiдних i товаротранспортних документiв, за якими здiйснено випуск цих товарiв та iнших предметiв з метою вивезення за межi митної територiї України пiд письмове зобов'язання декларанта - учасника експерименту про наступне декларування товарiв та iнших предметiв протягом трьох календарних днiв.

     3.8. Рiшення про можливiсть проведення митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються в режимi транзиту, з використанням механiзму попереднього декларування за товаросупровiдними й товаротранспортними документами, а також випуску таких товарiв за товаросупровiдними й товаротранспортними документами пiд письмове зобов'язання декларанта - учасника експерименту про наступне декларування протягом трьох календарних днiв приймається начальником митницi або посадовою особою митницi, уповноваженою на це наказом митницi.

     3.9. Форма письмового зобов'язання декларанта - учасника експерименту про наступне декларування товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом, визначається митницею за погодженням з декларантом - учасником експерименту.

     3.10. У виняткових випадках за наявностi об'єктивних обставин митниця може дати дозвiл на проведення митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом з частковим або повним вивантаженням з борту ПС, без їх розмiщення на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi).

     3.11. Рiшення про можливiсть проведення митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом з частковим або повним вивантаженням з борту ПС, без їх розмiщення на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi), розташованому на територiї ДМА "Бориспiль", приймається в кожному окремому випадку начальником митницi або посадовою особою митницi, уповноваженою на це наказом митницi, на пiдставi письмового звернення декларанта - учасника експерименту iз зазначенням об'єктивних причин неможливостi (недоцiльностi) розмiщення товарiв та iнших предметiв на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi).

     Форма звернення визначається митницею за погодженням з декларантом - учасником експерименту.

     У таких випадках охорона та супроводження товарiв та iнших предметiв здiйснюються iз залученням пiдроздiлу митної варти.

     3.12. ВМД заповнюється на товари та iншi предмети, митна вартiсть яких становить в еквiвалентi 100 i бiльше доларiв США.

     3.13. ВМД заповнюється окремо на товари та iншi предмети за кожною AWB.

     3.14. Декларування товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом з частковим або повним вивантаженням з борту повiтряного судна на спецiалiзований транзитний склад (у термiнал), проводиться шляхом оформлення вантажної митної декларацiї iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 та формулярiвспецифiкацiй форми МД-8, заповнених згiдно з iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 i зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247, з урахуванням особливостей, наведених у додатках 1, 2 до цього Порядку.

     3.15. При митному оформленнi товарiв та iнших предметiв, що є об'єктами експерименту, митнi збори та платежi справляються в установленому законодавством порядку.

     3.16. Статистична iнформацiя про перемiщенi в ходi експерименту транзитнi вантажi за формою, установленою Держмитслужбою України, надається митницi декларантом - учасником експерименту з установленою митницею перiодичнiстю для опрацювання та узагальнення.

     3.17. Пiд час перебування транзитних вантажiв на спецiалiзованому транзитному складi (у термiналi) з ними можуть здiйснюватися тi ж операцiї, що й на митному лiцензiйному складi.

     3.18. Вивезення товарiв та iнших предметiв зi спецiалiзованого транзитного складу (термiналу) для навантаження на борт ПС i вiдправлення за межi митної територiї України здiйснюється виключно з дозволу митницi вiдповiдно до пунктiв 3.2.3 - 3.2.5 Порядку здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України з використанням повiтряних суден, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 29.08.2001 N 579 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 07.09.2001 за N 790/5981.

Начальник Управлiння розвитку та сертифiкацiї аеропортiв Укравiатрансу Начальник Управлiння органiзацiї митного контролю Держмитслужби України
________________ В.Шило _______________ С.Терещенко

 

Додаток 1
до п. 3.14 Порядку проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митну територiю України авiацiйним транспортом

Особливостi заповнення ВМД при перемiщеннi товарiв та iнших предметiв пiд час проведення експерименту зi спрощеного митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України авiацiйним транспортом

     1. Пiд час проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України авiацiйним транспортом, декларантом заповнюються такi графи ВМД: А, В, 1, 2, 4, 5, 6, 8, 14, 15, 15а, 17, 17а, 18, 19, 21, 25, 26, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 44, 47, 49, 51, 52, 53, 54.

     Графи 7, С i D заповнюються iнспектором митницi.

     2. Графи ВМД заповнюються вiдповiдно до iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247, з урахуванням таких особливостей заповнення окремих граф:

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "ТР", у другому - код митного режиму "80", у третьому пiдроздiлi - символ "АВ".

     Графа 27 "Мiсце завантаження/розвантаження"

     У графi зазначається прийнята при повiтряних перевезеннях скорочена назва аеропорту, звiдки згiдно з товаросупровiдними документами вiдправлено вантаж, i через похилу риску - скорочена назва аеропорту призначення.

     Графа 33 "Код товару"

     У першому пiдроздiлi зазначається чотиризначний код товару (група та товарна позицiя) згiдно з УКТЗЕД. Структурно код записується без пропускiв та iнших розподiлювальних знакiв.

 

Додаток 2
до п.3.14 Порядку проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення транзитних товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митну територiю України авiацiйним транспортом

Особливостi заповнення формулярiв-специфiкацiй форми МД-8 пiд час пiд час проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України авiацiйним транспортом

     Пiд час проведення експерименту зi спрощеного митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України авiацiйним транспортом, заповнюються такi графи формулярiв-специфiкацiй форми МД-8: А, 1, 3, 5, 14, 15, 15а, 17, 17а, 31, 33, 37, 44, 54.

     Графи С i D заповнюються iнспектором митницi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.