ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Л И С Т

вiд 07.11.2001 N 15055/7/16-1217-12


     ДПА України розглянула лист АТ з питання щодо порядку оподаткування ПДВ товарiв, якi ввозяться з метою гарантiйної замiни, i повiдомляє, що вiдповiдно до п.10.2 ст.10 Закону України "Про податок на додану вартiсть" контроль за справлянням i перерахуванням ПДВ до бюджету пiд час ввезення товарiв на митну територiю України здiйснюють митнi органи, якi наряду з податковою службою також є контролюючим органом вiдповiдно до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами".

     Що стосується пропозицiй про надання спiльних роз'яснень податкової та митної служб з питань оподаткування товарiв, якi ввозяться на митну територiю України, то слiд зазначити, що спiльним наказом ДПАУ та ДМСУ вiд 16.03.2001 р. N 109/188, який зареєстровано в Мiнюстi України 22.03.2001 р. N 261/5452, затверджено Порядок здiйснення митними органами контролю за сплатою платниками податкiв ПДВ при ввезеннi товарiв на митну територiю України.

     Одночасно з цим слiд зазначити, що Законом України "Про податок на додану вартiсть" окремого порядку оподаткування ПДВ операцiй з ввезення на митну територiю України товарiв (робiт, послуг) або їх придбання на територiї України з метою виконання гарантiйних зобов'язань не передбачено, за винятком випадкiв, коли пiсля продажу товарiв здiйснюється перегляд цiн по товарах, якi пiдлягають гарантiйному обслуговуванню.

     Щодо питання наявностi права на податковий кредит по товарах, якi ввозяться на митну територiю України, то слiд наголосити, що не кожний платник може скористатися таким правом, все залежить вiд напрямку використання придбаних ресурсiв в оподатковуваних чи звiльнених операцiях або таких, якi не є об'єктом оподаткування, та вiднесення до складу валових витрат чи наявностi амортизацiї. При цьому пiдставою для податкового кредиту є податкова накладна або/та ВМД.

     Що стосується оподаткування ПДВ операцiй з вивезення (пересилання) товарiв за межi митної територiї України, то цi питання регулюються ст.8 Закону України "Про податок на додану вартiсть", а при вивезеннi (експортi) товарiв (робiт, послуг) шляхом бартерних операцiй слiд керуватися положеннями ст. 11 Закону України "Про Державний бюджет України на 2001 рiк".

Заступник Голови Г.Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.