ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ У СПРАВАХ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 24 грудня 2001 року N 773


Про затвердження Iнструкцiї про порядок реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 сiчня 2002 р. за N 5/6293

     На виконання Указу Президента України вiд 15 червня 2001 р. N 435 "Про додатковi заходи щодо реалiзацiї права людини на свободу пересування i вiльний вибiр мiсця проживання" та вiдповiдно до пунктiв 18, 19, 24 - 26 Правил в'їзду iноземцiв в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 грудня 1995 р. N 1074 (iз змiнами та доповненнями), НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон (додається).

     2. Командувачам, штабам вiйськ напрямiв Прикордонних вiйськ України, начальникам органiв охорони державного кордону вжити комплекс органiзацiйних i практичних заходiв щодо введення в дiю та органiзацiї виконання Iнструкцiї про порядок реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на начальника управлiння прикордонного контролю - заступника начальника Головного штабу.

     4. Наказ довести до особового складу в частинi, що його стосується.

Голова Державного комiтету - Командувач Прикордонних вiйськ України генерал-полковник М. М. Литвин

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету у справах охорони державного кордону України
вiд 24 грудня 2001 р. N 773
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 сiчня 2002 р. за N 5/6293

IНСТРУКЦIЯ
про порядок реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя розроблена вiдповiдно до Законiв України "Про державний кордон України", "Про Прикордоннi вiйська України", "Про правовий статус iноземцiв", Указу Президента України вiд 15 червня 2001 р. N 435 "Про додатковi заходи щодо реалiзацiї права людини на свободу пересування i вiльний вибiр мiсця проживання", Програми посилення боротьби з незаконною мiграцiєю на 2001 - 2004 роки, затвердженої Указом Президента України вiд 18 сiчня 2001 р. N 22 "Про заходи щодо посилення боротьби з незаконною мiграцiєю".

     1.2. Iнструкцiя встановлює порядок реєстрацiї iноземцiв, якi в установленому порядку в'їжджають в Україну, та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон.

     1.3. Звiльняються вiд реєстрацiї паспортних документiв:

     глави держав i урядiв зарубiжних країн, члени парламентських та урядових делегацiй, технiчний персонал, який обслуговує цi делегацiї (цих осiб) i членiв їхнiх сiмей, якi прибули в Україну на запрошення Президента України, Верховної Ради України чи Кабiнету Мiнiстрiв України, Верховної Ради чи Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади;

     спiвробiтники та члени сiмей осiб, якi прибули в Україну за посвiдченнями ООН та органiзацiй її системи;

     iноземцi, якi не досягли 18-рiчного вiку;

     iноземнi туристи, якi здiйснюють круїз;

     члени екiпажiв iноземних вiйськових кораблiв (лiтакiв), якi прибули в Україну в установленому порядку;

     особи, якi входять до складу екiпажiв iноземних невiйськових суден;

     особи, якi входять до складу екiпажу цивiльних повiтряних суден мiжнародних авiалiнiй, бригад поїздiв мiжнародного сполучення, у разi перебування в аеропортах чи на вокзалах (станцiях), зазначених у розкладi руху.

     1.4. Iноземцi можуть звiльнятися вiд реєстрацiї паспортного документа на пiдставi вiдповiдного мiжнародного договору України на умовах взаємностi.

     1.5. Реєстрацiя iноземцiв, якi в установленому порядку в'їхали в Україну, та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон здiйснюється на термiни, визначенi пунктом 18 Правил в'їзду iноземцiв в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 грудня 1995 р. N 1074 (iз змiнами та доповненнями):

     iноземцiв з країн з вiзовим порядком в'їзду - на перiод дiї вiзи, але не бiльш як 6 мiсяцiв;

     iноземцiв з країн з безвiзовим порядком в'їзду - на 90 днiв, якщо iнший термiн не визначено в мiжнародних угодах.

     1.6. Свiдченням про реєстрацiю iноземця в Українi є вiдмiтка Прикордонних вiйськ України "В'їзд" ("Виїзд") в паспортному документi iноземця. Вiдмiтка про реєстрацiю iноземця дiйсна на всiй територiї України.

     1.7. Iноземцi, яким на пiдставах, передбачених законами України, було вiдмовлено у в'їздi в Україну, не реєструються.

     1.8. Якщо при виїздi з України iноземець подав посадовiй особi пiдроздiлу прикордонного контролю документи, у яких вiдсутня вiдмiтка про його реєстрацiю в Українi, або виявлено iншi порушення перебування на територiї України, рiшення щодо його пропуску через державний кордон приймається в порядку, визначеному чинним законодавством України.

     1.9. Для здiйснення контролю за транзитом через територiю України автомобiльного транспорту в iммiграцiйну картку iноземця, у частинi "Прибуття", пiсля поля 12 i в частинi "Вибуття", пiсля поля 6 "Пiдпис пред'явника", посадовою особою пiдроздiлу прикордонного контролю записується марка автомобiля, державний номер та номер кузова.

2. Порядок реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон

     2.1. Реєстрацiя в пунктi пропуску через державний кордон включає в себе проставлення в паспортному документi iноземця вiдмiтки "В'їзд" ("Виїзд"), занесення вiдомостей про iноземця та його паспортних даних до вiдповiдного реєстру та заповнення iммiграцiйної картки у порядку, що визначається Держкомкордоном.

     2.2. Для реєстрацiї в пунктi пропуску через державний кордон iноземець подає посадовiй особi пiдроздiлу прикордонного контролю такi документи:

     паспортний документ або iнший документ, що посвiдчує особу, визначений мiжнародними договорами України;

     заповнену iммiграцiйну картку.

     2.3. Рiшення про реєстрацiю iноземця приймається посадовою особою пiдроздiлу прикордонного контролю пiсля перевiрки паспортного документа, правильностi заповнення iммiграцiйної картки та вiдповiдностi її змiсту даним паспортного документа.

     2.4. Якщо пiд час перевiрки документiв не встановлено пiдстав для вiдмови у в'їздi iноземця в Україну, посадова особа пiдроздiлу прикордонного контролю проставляє вiдповiднi вiдмiтки у паспортному документi та у правому верхньому кутi частин iммiграцiйної картки "Прибуття" та "Вибуття", вiдриває частину iммiграцiйної картки "Прибуття" для подальшого зберiгання в пiдроздiлi прикордонного контролю, а частину iммiграцiйної картки "Вибуття" повертає iноземцю разом з паспортним документом.

     2.5. При виїздi з України iноземець подає посадовiй особi пiдроздiлу прикордонного контролю паспортний документ з частиною iммiграцiйної картки "Вибуття".

     2.6. Пiсля перевiрки паспортного документа та звiрення вiдповiдностi даних частини "Вибуття" iммiграцiйної картки iноземця даним паспортного документа посадова особа пiдроздiлу прикордонного контролю проставляє вiдповiднi вiдмiтки у паспортний документ, повертає його iноземцю, а частину iммiграцiйної картки "Вибуття" залишає для подальшого зберiгання в пiдроздiлi прикордонного контролю.

3. Порядок занесення вiдомостей про iноземцiв, якi в'їжджають в Україну, та їх паспортних документiв до реєстру

     3.1. Вiдомостi про iноземцiв, зареєстрованих у пунктах пропуску через державний кордон, заносяться до реєстру iноземцiв автоматизованого робочого мiсця "РI-ПП" (далi - АРМ "РI-ПП"). У пунктах пропуску, не обладнаних АРМ "РI-ПП", данi заносяться до персональної електронно-обчислювальної машини (далi - ПЕОМ) або до журналу "Iноземцi, якi зареєстрованi при перетинаннi державного кордону" за формою, передбаченою вiдповiдно в частинах "Прибуття" та "Вибуття" iммiграцiйної картки.

     3.2. Iнформацiя про зареєстрованих iноземцiв та їх паспортних документiв передається до бази даних центрального сховища даних Держкомкордону (далi - БД ЦСД) у вiдповiдному файловому форматi за допомогою спецiального програмного забезпечення "Кордон-IК":

     у пунктах пропуску, обладнаних комплексом автоматизацiї прикордонного контролю "Гарт-1/П" (далi - КАПК "Гарт-1/П") або АРМ "РI-ПП", якi мають канал зв'язку з Держкомкордоном, - в автоматичному режимi до БД ЦСД;

     у пунктах пропуску, обладнаних КАПК "Гарт-1/П" або АРМ "РI-ПП", якi не мають каналу зв'язку з Держкомкордоном, але мають канал зв'язку в ланцi пункт пропуску - прикордонний загiн (окремий контрольно-пропускний пункт), - в автоматичному режимi до пiдроздiлу реєстрацiйної роботи та облiку штабу прикордонного загону (окремого контрольно-пропускного пункту) у кiнцi роботи кожної змiни прикордонних нарядiв;

     у пунктах пропуску, не обладнаних КАПК "Гарт-1/П" або АРМ "РI-ПП", але в яких встановлено ПЕОМ i облiк ведеться в журналi, - до пiдроздiлу реєстрацiйної роботи та облiку штабу прикордонного загону (окремого контрольно-пропускного пункту) файлом на магнiтних носiях у порядку та термiни, що визначенi штабом прикордонного загону (окремого контрольно-пропускного пункту).

     3.3. Пiдроздiл реєстрацiйної роботи та облiку штабу прикордонного загону (окремого контрольно-пропускного пункту) iнформацiю щодо зареєстрованих iноземцiв та їх паспортних документiв, отриману з пунктiв пропуску через державний кордон, узагальнює та надсилає до БД ЦСД щопонедiлка.

4. Контроль за здiйсненням реєстрацiї iноземцiв у пунктах пропуску

     4.1. Контроль за органiзацiєю та здiйсненням реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв здiйснюється:

     старшим змiни прикордонних нарядiв - постiйно в перiод несення служби;

     командиром пiдроздiлу прикордонного контролю - не рiдше одного разу на тиждень;

     штабом прикордонного загону (окремого контрольно-пропускного пункту) - не рiдше одного разу на квартал;

     штабом напряму Прикордонних вiйськ України - не рiдше одного разу на пiвроку;

     Держкомкордоном - не рiдше одного разу на рiк.

     4.2. Результати контролю за органiзацiєю i здiйсненням реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв вiдображаються:

     старшим змiни прикордонних нарядiв - у рапортi про результати служби;

     командиром пiдроздiлу прикордонного контролю - у книзi прикордонного контролю;

     штабом прикордонного загону (окремого контрольно-пропускного пункту), штабом напряму Прикордонних вiйськ України, Держкомкордоном - у довiдцi про результати роботи.

     4.3. За органiзацiю та здiйснення реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв у пунктах пропуску через державний кордон вiдповiдають:

     у Держкомкордонi - начальник управлiння прикордонного контролю - заступник начальника Головного штабу;

     у напрямi Прикордонних вiйськ України - начальник штабу - заступник командувача вiйськ напряму Прикордонних вiйськ України (в Кримському напрямi - заступник командувача вiйськ напряму Прикордонних вiйськ України);

     у прикордонному загонi (окремому контрольно-пропускному пунктi)

     - начальник штабу прикордонного загону (окремого контрольно-пропускного пункту).

5. Прикiнцевi положення

     5.1. Iноземцi, якi порушили правила реєстрацiї, притягаються до вiдповiдальностi в порядку, визначеному ст. 30 Закону України "Про правовий статус iноземцiв".

     5.2. Користування посадовими особами Прикордонних вiйськ iнформацiєю щодо реєстрацiї iноземцiв та їх паспортних документiв, облiк, зберiгання та знищення iммiграцiйних карток здiйснюються в порядку, визначеному Держкомкордоном.

Начальник управлiння прикордонного контролю генерал-майор Б. М. Марченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.