ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 27.12.99 р. N 7423/6/116-1314


     ДПА України розглянула запит фiрми щодо оподаткування ПДВ операцiй з надання послуг нерезиденту з переробки його давальницької сировини на митнiй територiї України i повiдомляє таке.

     Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" визначено, що операцiєю з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах є операцiя з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини незалежно вiд кiлькостi замовникiв та виконавцiв, а також етапiв операцiй з переробки цiєї сировини, ввезеної на митну територiю України (чи закупленої iноземним замовником за iноземну валюту в Українi) з метою отримання готової продукцiї за вiдповiдну плату. При цьому право власностi на ввезену давальницьку сировину та вироблену з неї готову продукцiю належить iноземному замовнику, а українському виконавцю оплачується тiльки вартiсть його послуги з переробки цiєї сировини в готову продукцiю, яка пiсля переробки буде вивезена за межi митних кордонiв України.

     Оскiльки згiдно iз пп. 6.2.2 ст. 6 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" операцiї з надання робiт (послуг), призначених для використання та споживання за межами митної територiї України, оподатковуються за нульовою ставкою, послуги, наданi фiрмою безпосередньо нерезиденту України (власнику сировини), з переробки давальницької сировини пiдлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 0 %. Пiдставою для застосування нульової ставки є наявнiсть договору з нерезидентом на переробку давальницької сировини, а також обов'язкове оформлення ВМД на готову продукцiю та вивезення її за межi митних кордонiв України.

     Вiдшкодуванню з бюджету згiдно з пп. 7.7.3 ст. 7 Закону пiдлягає вiд'ємне значення рiзницi мiж загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли у зв'язку з продажем послуг з переробки давальницької сировини протягом звiтного перiоду, та сумою податкового кредиту звiтного перiоду. При цьому до податкового кредиту звiтного перiоду фiрми включаються тiльки суми податку на додану вартiсть, сплаченi (нарахованi) у звiтному перiодi у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), вартiсть яких вiдноситься до складу валових витрат виробництва (обiгу) та основних фондiв чи нематерiальних активiв, що пiдлягають амортизацiї. Порядок включення вартостi придбаних товарiв (робiт, послуг) до складу валових витрат виробництва регулюється Законом України "Про оподаткування прибутку пiдприємств".

     У разi проведення нерезидентом розрахункiв за наданi йому послуги з переробки давальницької сировини не коштами, а сировиною, готовою продукцiєю чи iншими товарами (роботами, послугами), тобто шляхом бартерних (товарообмiнних) операцiй, суми ПДВ, сплаченi у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), вартiсть яких вiдноситься до складу валових витрат, на збiльшення податкового кредиту не вiдносяться, а включаються до цих валових витрат.

Заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.