ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 26.12.2000 р. N 7120/6/16-1220-14


     ДПА України розглянула лист ТОВ щодо вiдшкодування ПДВ за операцiями з продажу за межами митної територiї України товарiв, якi були виготовленi iз сировини, яка як давальницька була вивезена з метою її переробки, i повiдомляє таке.

     Порядок оподаткування ПДВ давальницької сировини та готової продукцiї, яка виготовлена з давальницької сировини, регулюється п. 11.9 ст. 11 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть".

     Зокрема, за операцiями iз ввезення давальницької сировини на митну територiю України, а також коли готова продукцiя, вироблена з давальницької сировини резидента, повертається (ввозиться) на митну територiю України, за умови, що за договорами з переробки сировини були проведенi фактичнi витрати до 01.10.97 р., або якщо така давальницька сировина повнiстю або частково була вивезена за межi митної територiї України до 01.10.97 р., сплата ПДВ здiйснюється у порядку, встановленому Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Таким чином, якщо давальницька сировина повнiстю або частково була вивезена ТОВ за межi митної територiї України до 01.10.97 р., або за договорами з переробки сировини були проведенi фактичнi витрати до 1 жовтня, то вiдповiдно до ст. 5 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" ПДВ, що сплачений або пiдлягає сплатi за придбанi матерiальнi ресурси, якi як давальницька сировина у подальшому були вивезенi (експортованi) з метою їх переробки за межами митної територiї України, українському замовнику не вiдшкодовується.

     Водночас Законом окремо не регулюється порядок оподаткування ПДВ давальницької сировини резидента, яка вивозиться за межi митної територiї України за договорами, укладеними пiсля 01.10.97 р., та така сировина там переробляється, i результат переробки (готова продукцiя) не повертається на митну територiю України, а реалiзується також за її межами. А тому слiд розумiти, що для таких операцiй необхiдно застосовувати порядок оподаткування ПДВ, аналогiчний оподаткуванню для операцiй у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi (продаж товарiв, що були вивезенi (експортованi) за межi митної територiї України, та ввезення (пересилання) товарiв на митну територiю України), який передбачено Законом України "Про податок на додану вартiсть".

     Вiдповiдно до пп. 6.2.1 ст. 6 Закону товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України у разi, коли їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою ВМД. За вiдсутностi у суб'єктiв господарювання такої ВМД, яка б пiдтверджувала факт вивезення (експортування) товарiв за межi митної територiї України та подання якої до податкового органу вiдповiдно до ст. 8 Закону є обов'язковим,

     у податкового органу немає пiдстави надати право на експортне вiдшкодування. Однак такий суб'єкт господарювання має законодавче право на податковий кредит вiдповiдно до п. 7.4 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть", який бере участь у розрахунку для отримання позитивного або вiд'ємного значення суми ПДВ, яка належить до сплати в бюджет або поверненню з бюджету в термiни, передбаченi законодавством. При цьому якщо iз давальницької сировини, яка резидентом вивезена для переробки за межi митної територiї України, частина такої давальницької сировини чи готова продукцiя залишається нерезиденту як оплата послуги з її переробки, або готова продукцiя, виготовлена iз давальницької сировини, реалiзується за межами митної територiї України в порядку товарообмiнних (бартерних) операцiй, то ПДВ, що сплачений або належить до сплати постачальнику у зв'язку з придбанням такої сировини, згiдно з п. 11.6 ст. 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть", не вiдноситься на збiльшення податкового кредиту, а включається до складу валових витрат.

Заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.