ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.12.2002 р. N 11/7-15-11949-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо митного оформлення вантажiв, що ввозяться на територiї спецiальних економiчних зон вiдповiдно до договорiв фiнансового лiзингу

     У зв'язку iз запитами митниць стосовно митного оформлення вантажiв, що ввозяться на територiї спецiальних економiчних зон вiдповiдно до договорiв фiнансового лiзингу, повiдомляємо.

     У вiдповiдностi з положеннями законiв України з питань створення та функцiонування спецiальних економiчних зон (СЕЗ) суб'єкти таких СЕЗ, що ввозять на їх територiю устаткування, обладнання та комплектуючi вироби до них (крiм пiдакцизних товарiв) для потреб власного виробництва, пов'язаного з реалiзацiєю iнвестицiйних проектiв, затверджених органами управлiння цими зонами, звiльняються вiд сплати ввiзного мита та податку на додану вартiсть.

     Пiд термiном устаткування (обладнання) слiд розумiти машини (крiм транспортних засобiв), механiзми, прилади, пристрої, призначенi для використання у технологiчному процесi, що здiйснюється пiд час реалiзацiї iнвестицiйного проекту.

     Пiд термiном комплектуючi деталi до устаткування (обладнання) слiд розумiти частини, виготовленi згiдно iз самостiйним комплектом документiв i призначенi для застосування у складi цього устаткування (обладнання).

     Згiдно Порядку затвердження та реєстрацiї iнвестицiйних проектiв, що реалiзуються на територiях спецiальних економiчних зон, затвердженого вiдповiдними постановами Кабiнету Мiнiстрiв України, у разi затвердження iнвестицiйного проекту органи управлiння спецiальною економiчною зоною реєструють його та видають заявнику свiдоцтво про реалiзацiю iнвестицiйного проекту за встановленою формою.

     Свiдоцтво є пiдставою для укладання органами управлiння спецiальними економiчними зонами договору (контракту) iз заявником, його реєстрацiї як суб'єкта вiдповiдної СЕЗ та укладання ним з органом господарського розвитку спецiальної економiчної зони вiдповiдних договорiв.

     Типовим договором (контрактом) на реалiзацiю iнвестицiйного проекту на територiї прiоритетного розвитку, в спецiальнiй (вiльнiй) економiчнiй зонi, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.07.99 N 1199, передбачається внесення у договiр вiдомостей щодо iмпорту продукцiї, що здiйснюється пiд час реалiзацiї iнвестицiйного проекту. Цим типовим договором також передбачено, що iнвестор забезпечує вкладення iнвестицiй в обсягах та у формi, необхiдних для реалiзацiї iнвестицiйного проекту.

     Згiдно з Законом України вiд 28.12.94 N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств" iнвестицiя - це господарська операцiя, яка передбачає придбання основних фондiв, нематерiальних активiв, корпоративних прав та цiнних паперiв в обмiн на кошти або майно, тобто передбачається передача права власностi на їх користування.

     Вiдповiдно до статтi 4 Закону України вiд 16.12.97 N 723/97-ВР "Про лiзинг" фiнансовий лiзинг - це договiр лiзингу, в результатi укладання якого лiзингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування вiд лiзингодавця об'єкт лiзингу на строк, не менший строку, за який амортизується 60 вiдсоткiв вартостi об'єкта лiзингу, визначеної на день укладання договору.

     Застосування податкових пiльг можливе тiльки по вiдношенню до того устаткування, обладнання та комплектуючих виробiв до них, що переходять у власнiсть суб'єкта, який реалiзує вiдповiдний iнвестицiйний проект вiдповiдно до договору (контракту) купiвлiпродажу.

Заступник Голови Служби О.Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.