Документ скасований: Постанова КМУ № 832 від 31.08.2005

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 7 лютого 2003 р. N 164


Про здiйснення заставних операцiй iз зерном

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 липня 2004 року N 876,
вiд 17 листопада 2004 року N 1569

     На виконання Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок здiйснення заставних операцiй iз зерном;

     Методику формування заставних цiн на зерно та порядок їх затвердження;

     Порядок проведення розрахункiв за заставними операцiями iз зерном;

     Порядок проведення розрахункiв за зберiгання заставного зерна, що перейшло у власнiсть держави;

     Порядок залучення кредитiв банкiв для здiйснення заставних операцiй iз зерном;

     Порядок проведення конкурсу на визначення Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна.

     2. Доручити Мiнiстерству аграрної полiтики:

     утворити до 15 лютого 2003 р. комiсiю з конкурсного вiдбору Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна;

     вжити до 1 квiтня 2003 р. заходiв для органiзацiї та проведення конкурсу на визначення Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна;

     подати до 1 липня 2003 р. Кабiнетовi Мiнiстрiв України проект Порядку надання дозволу на реалiзацiю невитребуваного зерна.

     3. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 квiтня 2002 р. N 590 "Про визначення заставних цiн та фiнансове забезпечення заставних закупiвель зерна" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 18, ст. 940).

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Мiнiстерство аграрної полiтики.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 лютого 2003 р. N 164

ПОРЯДОК
здiйснення заставних операцiй iз зерном

     1. Заставнi операцiї iз зерном (заставна закупка зерна, вiдповiдальне зберiгання заставного зерна) здiйснюються Державним агентом та уповноваженими iз забезпечення заставних закупок зерна (далi - Державний агент, уповноваженi), зерновими складами з використанням коштiв державного бюджету та/або залучених кредитiв банкiв за заставними цiнами, якi щороку встановлюються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     2. Державний агент та уповноваженi до 1 липня поточного року повiдомляють у засобах масової iнформацiї чи спецiальних виданнях про заставнi цiни на зерно.

     3. Сiльськогосподарськi товаровиробники, якi виявили бажання укласти договiр на заставну закупку зерна, подають заявку Державному агенту та/або уповноваженим.

     Державний агент або уповноваженi протягом п'яти днiв пiсля отримання заявки iнформують сiльськогосподарського товаровиробника про її прийняття (iз зазначенням мiсцезнаходження зернового складу) або вiдхилення.

     Пiсля отримання повiдомлення сiльськогосподарський товаровиробник укладає з Державним агентом або уповноваженим та вiдповiдним зерновим складом договiр на заставну закупку зерна та вiдповiдальне зберiгання заставного зерна (далi - договiр) за зразком згiдно з додатком 1.

     4. Сiльськогосподарськi товаровиробники поставляють вiдповiдно до укладених договорiв заставне зерно на зерновi склади за свiй рахунок.

     Пiсля приймання заставного зерна згiдно з договором зерновi склади видають сiльськогосподарським товаровиробникам подвiйне складське свiдоцтво або просте складське свiдоцтво чи складську квитанцiю* (далi - складськi документи) на заставне зерно.

_______________
     * До введення в дiю подвiйного складського свiдоцтва або простого складського свiдоцтва чи складської квитанцiї оприбуткування зерна здiйснюється згiдно з формою ПК N 13.

     5. Зерновi склади, якi здiйснюють зберiгання заставного зерна, ведуть реєстри складських документiв згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 листопада 2004 р. N 1569 "Про забезпечення реалiзацiї деяких положень Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi.

(пункт 5 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.2004 р. N 1569)

     6. Державний агент забезпечує органiзацiю облiку заставного зерна, що надiйшло в рахунок заставних операцiй, окремо щодо кожної культури за встановленими цiнами, щодо кожного сiльськогосподарського товаровиробника та вiдповiдно до залучених джерел фiнансування.

     7. Сiльськогосподарський товаровиробник має право протягом восьми мiсяцiв вiд дня поставки зерновим складам заставного зерна, але не пiзнiше нiж 1 березня наступного року продати зерно за умови повернення Державному агенту коштiв, отриманих за заставне зерно та вiдшкодування зерновому складу фактичних витрат за його зберiгання.

     У разi коли сiльськогосподарський товаровиробник не витребував заставне зерно до закiнчення строку дiї договору, воно переходить у власнiсть держави, а виданi складськi документи втрачають чиннiсть.

     8. Оперативний контроль за ходом укладення i виконання договорiв здiйснює Державний агент.

Додаток 1
до Порядку здiйснення заставних операцiй iз зерном
Зразок
 

ДОГОВIР N
на заставну закупку зерна та вiдповiдальне зберiгання заставного зерна

м. _____________ "__"_______200__ р.
 
(юридична особа, прiзвище, iм'я, по батьковi пiдприємця)
(далi - Товаровиробник) в особi   ,
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi)
який дiє на пiдставi  
(статут, положення, номер i дата довiреностi,
  одного боку,
номер свiдоцтва державної реєстрацiї)
та Державний агент iз забезпечення заставних закупок зерна (або уповноважений)
 
(юридична особа, прiзвище, iм'я,
  (далi - Державний агент) в особi  
по батьковi пiдприємця) (посада,
 
прiзвище, iм'я, по батьковi пiдприємця)
який дiє на пiдставi  
(статут, положення, номер i дата довiреностi,
  , з другого боку,
номер свiдоцтва державної реєстрацiї)
а також зерновий склад  
(юридична особа,
 
прiзвище, iм'я, по батьковi пiдприємця)
(далi - Виконавець) в особi  
(посада,
 
прiзвище, iм'я, по батьковi)
який дiє на пiдставi  
(статут, положення, номер i дата довiреностi,
 
номер свiдоцтва державної реєстрацiї)
з iншого боку, уклали цей Договiр про наступне.

1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

     1.1. Товаровиробник зобов'язується передати зерно (далi - товар), а Виконавець зобов'язується прийняти його на вiдповiдальне зберiгання в асортиментi, кiлькостi, за заставною цiною та на умовах, визначених цим Договором.

     1.2. Державний агент зобов'язується сплатити товаровиробниковi вартiсть товару, прийнятого Виконавцем, протягом трьох днiв з моменту прийняття товару Виконавцем.

     1.3. 1.3. Асортимент, обсяг, заставна цiна та заставна вартiсть товару:

N
п/п
Найменування товару Кiлькiсть товару, тонн Заставна цiна 1 тонни, гривень Заставна вартiсть товару, гривень
1 2 3 4 5

     1.4. Загальна заставна вартiсть товару становить _____ гривень

     1.5. Вартiсть зберiгання 1 тонни зерна становить _________ гривень за мiсяць з ПДВ.

2. ВИМОГИ ДО ЯКОСТI ТОВАРУ

     2.1. Якiсть товару повинна вiдповiдати державним стандартам та пiдтверджуватися посвiдченням про якiсть, яке видається Виконавцем.

     2.2. У разi виникнення спорiв щодо якостi товару мiж Товаровиробником i Виконавцем Товаровиробник має право провести незалежний аналiз якостi товару.

     2.3. У разi невiдповiдностi якiсних показникiв товару нормам дiючих стандартiв Виконавець здiйснює за згодою Товаровиробника та за його рахунок доробку зерна до вiдповiдних показникiв якостi.

3. ОБОВ'ЯЗКИ СТОРIН

     3.1. Товаровиробник здiйснює доставку товару Виконавцю за свiй рахунок протягом 7 днiв з моменту пiдписання цього договору.

     3.2. Товаровиробник передає товар обумовленої якостi за товарно-транспортною накладною (форма N 1-СГ), в якiй робить позначку "у рахунок заставних операцiй iз зерном".

    Виконавець приймає товар за залiковою вагою, але не вище фiзичної, i видає такi складськi документи з позначкою "у рахунок заставних операцiй iз зерном":

 
 
(складська квитанцiя, просте складське свiдоцтво або подвiйне складське свiдоцтво)


    3.3. Платежi за послуги iз зберiгання зерна

 
(назва послуги)

здiйснює Товаровиробник.

     3.4. Виконавець зобов'язаний вжити необхiдних заходiв для забезпечення зберiгання товару.

     3.5. Державний агент протягом трьох банкiвських днiв оплачує Товаровиробнику вартiсть товару за обумовленими цим договором цiнами, яка становить

  гривень.
(сума словами)

     3.6. Кiлькiсть i якiсть товару, що зберiгається Товаровиробником у Виконавця, уточнюється щомiсяця, про що складається акт звiряння, який є невiд'ємною частиною цього Договору.

     3.7. Товаровиробник щомiсяця пiсля уточнення кiлькостi та якостi товару, що зберiгається у Виконавця, вносить плату за зберiгання, яка становить

  гривень.
(сума словами)

     3.8. Виконавець зобов'язаний на вимогу Товаровиробника видати окремi складськi документи на зерно, що стосуються будь-яких частин зданого на зберiгання зерна.

     Новi складськi документи на зерно видаються в обмiн на ранiше виданi.

     3.9. Товаровиробник має право витребувати заставне зерно навiть до закiнчення передбаченого цим договором строку. У такому разi Товаровиробник зобов'язаний повернути Державному агенту отриманi за товар кошти та вiдшкодувати зерновому складу витрати iз зберiгання заставного зерна за час його фактичного перебування в заставi.

     3.10. Державний агент або уповноважений зобов'язаний письмово повiдомити Виконавця про отримання вiд Товаровиробника коштiв за витребуваний товар.

     3.11. Видача товару Товаровиробнику здiйснюється Виконавцем в обмiн на виписанi на даний товар складськi документи з обов'язковим оформленням товаросупровiдних документiв вiдповiдно до вимог законодавства.

     3.12. Кожна iз сторiн має право пiд час повернення товару вимагати його огляду та перевiрки кiлькостi i якостi. Витрати на перевiрку несе сторона, яка її вимагала.

     3.13. Виконавець страхує заставне зерно вiд ризику випадкової загибелi або ушкодження протягом 5 днiв з моменту його прийняття за рахунок Товаровиробника. Вибiр страхової компанiї, а також розмiр страхових тарифiв повинен узгоджуватися з Товаровиробником.

     3.14. У разi коли Товаровиробник не витребував товар до закiнчення строку дiї договору, вiн переходить у власнiсть держави, а виданi складськi документи втрачають чиннiсть.

4. ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ СТОРIН

     У разi невиконання або неналежного виконання умов Договору сторони несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законом.

5. IНШI УМОВИ

     5.1. Договiр набирає чинностi з моменту його укладення i дiє до _________.

     5.2. Договiр укладено в трьох примiрниках, що мають однакову юридичну силу, по одному примiрнику для кожної сторони.

     5.3. Змiни до Договору можуть бути внесенi лише за згодою всiх сторiн.

     5.4. Договiр може бути змiнений або припинений згiдно iз законодавством.

6. ЮРИДИЧНI АДРЕСИ I РЕКВIЗИТИ СТОРIН

Товаровиробник _______
______________________
______________________
Пiдпис _______________
Державний агент _______
______________________
______________________
Пiдпис _______________
Виконавець ____________
______________________
______________________
Пiдпис _______________
М. П. М. П. М. П.

_______________
     Примiтка. Договiр може мiстити iншi умови, що не суперечать законодавству.

(додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.07.2004 р. N 876)

 

Додаток 2
до Порядку здiйснення заставних операцiй iз зерном
Зразок
Код
     
 
 
 
 
 
Дата (рiк, мiсяць, число)
Пiдприємство ________________________ Згiдно з ЄДРПОУ
Територiя (область, район) _____________ КОАТУУ
Орган державного управлiння __________ СПОДУ
Галузь ______________________________ ЗКГНГ
Вид економiчної дiяльностi ____________ КВЕД
Форма N РЗ-2
Найменування пiдприємства ______________________ Код згiдно з ДКУД __________________
Найменування зернового складу (елеватора), N ______
Завiдуючий складом
(пiдпис)
Адреса зернового складу (елеватора) _______________

РЕЄСТР N ______
ЗАСТАВНОГО ЗЕРНА, ПРИЙНЯТОГО НА ЗБЕРIГАННЯ

Порядковий номер складського документа згiдно з реєстром Дата видачi складського документа Вид складського документа Номер бланка виданого складського документа Найменування зернової культури Обсяг зерна, що надiйшло згiдно iз складським документом Вартiсть зерна, що надiйшло, гривень Обсяг зерна, виданого згiдно з актом-розрахунком Вартiсть виданого зерна, гривень Залишок зерна на складi Вартiсть зерна, що залишилося, гривень Примiтка
маса, кiлограмiв якiсть зерна номер акта-
розрахунка
маса, кiлограмiв якiсть зерна маса, кiлограмiв якiсть зерна
згiдно з ДСТУ клас
згiдно з ДСТУ клас згiдно з ДСТУ клас
Керiвник пiдприємства _______
(пiдпис)
Головний бухгалтер _______
(пiдпис)
Начальник виробничо-технологiчної лабораторiї _______
(пiдпис)
Особа, що веде реєстр _______
(пiдпис)
"___" ____________ 200_ р.
М. П.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 лютого 2003 р. N 164

МЕТОДИКА
формування заставних цiн на зерно та порядок їх затвердження

     1. Цi методика i порядок застосовуються для щорiчного визначення заставних цiн на основнi зерновi культури.

     2. Заставнi цiни на зерно використовуються Державним агентом та/або уповноваженими iз забезпечення заставних закупок зерна пiд час розрахункiв за продукцiю сiльськогосподарських товаровиробникiв грошима.

     3. Заставна цiна зерна (цiна пiдтримки) - гарантована державою цiна зерна, що вiдшкодовує середньогалузевi нормативнi витрати на виробництво зерна та забезпечує мiнiмальний прибуток, достатнiй для вiдтворення виробництва.

     4. Середньогалузевi нормативнi витрати - розрахункова величина, що визначається на пiдставi технологiчних карт виробництва вiдповiдної зернової культури з урахуванням поточних цiн, тарифiв на матерiальнi ресурси (за даними Держкомстату) та прогнозованого рiвня урожайностi. Розрахунки загальногалузевих нормативних витрат проводяться Українською академiєю аграрних наук та затверджуються Мiнагрополiтики.

     5. Розрахунок заставної цiни на зерно вiдповiдної культури здiйснюється за формулою:

Цзас = Сн х (1 + Рмiн ) ,
100

     де Цзас - заставна цiна 1 тонни зерна;

     Сн - нормативна собiвартiсть 1 тонни зерна, розрахована виходячи з середньогалузевих нормативiв витрат у цiлому по державi, визначених Мiнагрополiтики;

     Рмiн - науково обгрунтований показник мiнiмальної рентабельностi, який щороку визначається Українською академiєю аграрних наук.

     6. У процесi визначення заставних цiн на зерно враховується фактична i прогнозна кон'юнктура внутрiшнього та свiтового зернового ринку.

     7. Заставнi цiни на зерно затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України до 31 березня поточного року за поданням Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна, погодженим з Мiнагрополiтики, Мiнфiном, Мiнекономiки, i оголошуються в засобах масової iнформацiї.

     У разi коливання бiржових цiн на зерно заставнi цiни можуть бути переглянутi та до 15 червня затвердженi Кабiнетом Мiнiстрiв України.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 лютого 2003 р. N 164

ПОРЯДОК
проведення розрахункiв за заставними операцiями iз зерном

     1. Цей Порядок визначає механiзм проведення розрахункiв iз здiйснення заставних операцiй iз зерном.

     2. Заставнi операцiї iз зерном здiйснюються Державним агентом iз забезпеченням заставних закупок зерна (далi - Державний агент) за рахунок коштiв державного бюджету та залучених кредитiв банкiв на умовах договору на заставну закупку зерна та вiдповiдальне зберiгання заставного зерна (далi - договiр).

     3. Державний агент доводить обсяги заставних операцiй iз зерном до уповноважених у межах передбачених у державному бюджетi коштiв виходячи iз заставних цiн, що є пiдставою для укладення договорiв iз сiльськогосподарськими товаровиробниками.

     4. Обсяг коштiв, необхiдних для проведення розрахункiв за заставними операцiями iз зерном, визначається уповноваженими iз забезпечення заставних закупок зерна (далi - уповноваженi) на пiдставi укладених договорiв та реєстрiв складських документiв на зерно.

     Для отримання цих коштiв уповноваженi подають Державному агенту довiдку-розрахунок суми, необхiдної для здiйснення заставних операцiй iз зерном.

     5. Мiнагрополiтики на пiдставi наданого Державним агентом зведеного реєстру сум, необхiдних для здiйснення заставних операцiй iз зерном, подає Державному казначейству розподiл коштiв вiдповiдно до Порядку касового виконання державного бюджету за видатками для перерахування їх на реєстрацiйнi рахунки Державного агента та/або уповноважених, вiдкритi в територiальних органах Державного казначейства.

     Державний агент та/або уповноваженi на пiдставi укладених договорiв та реєстрiв складських документiв на зерно перераховують кошти на поточнi рахунки сiльськогосподарських товаровиробникiв.

     6. Розрахунки iз сiльськогосподарськими товаровиробниками за заставне зерно проводяться Державним агентом або уповноваженими протягом трьох банкiвських днiв з моменту поставки зерна на зерновi склади за заставними цiнами виходячи iз залiкової ваги, але не вище фiзичної.

     7. Контроль за рухом коштiв, видiлених з державного бюджету для заставних операцiй iз зерном, здiйснює Державний агент.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 лютого 2003 р. N 164

ПОРЯДОК
проведення розрахункiв за зберiгання заставного зерна, що перейшло у власнiсть держави

     1. Цей Порядок визначає механiзм нарахування i виплати коштiв державного бюджету, що спрямовуються на вiдшкодування витрат, понесених Державним агентом та/або уповноваженими iз забезпечення заставних закупок зерна (далi - Державний агент, уповноваженi) за зберiгання заставного зерна, що перейшло у власнiсть держави.

     2. Кошти в межах обсягiв, визначених у державному бюджетi на зазначену мету, спрямовуються на вiдшкодування витрат, понесених Державним агентом та/або уповноваженими за зберiгання заставного зерна, що перейшло у власнiсть держави. Тариф за зберiгання заставного зерна протягом мiсяця не повинен перевищувати 1,5 вiдсотка його вартостi.

     3. Пiсля закiнчення строку дiї договорiв заставних операцiй iз зерном уповноваженi обраховують невитребуване зерно, що перейшло у власнiсть держави, та подають Державному агенту заявку щодо вiдшкодування витрат на його зберiгання на зернових складах.

     Для оформлення заявки на отримання вiдшкодування витрат, понесених за зберiгання заставного зерна, що перейшло у власнiсть держави, уповноваженi подають Державному агенту до 7 квiтня поточного року нотарiально посвiдченi копiї укладених договорiв на заставнi операцiї iз зерном сiльськогосподарських товаровиробникiв та розрахунки витрат за зберiгання заставного зерна, що перейшло у власнiсть держави, за вiдповiдний перiод з визначенням суми, що вiдшкодовується за рахунок коштiв державного бюджету.

     Державний агент на пiдставi поданих документiв складає зведений реєстр сум вiдшкодувань у розрiзi уповноважених i протягом 5 днiв подає його Мiнагрополiтики разом з довiдкою про обсяги зерна, що перейшло у власнiсть держави.

     4. Мiнагрополiтики на пiдставi складеного Державним агентом реєстру вiдшкодування витрат за зберiгання зерновими складами зерна, що перейшло у власнiсть держави, подає Державному казначейству вiдповiдно до Порядку касового виконання державного бюджету розподiл видаткiв на вiдшкодування цих витрат Державному агенту та/або уповноваженим.

     Державний агент та/або уповноваженi на пiдставi розрахункiв витрат за зберiгання заставного зерна та довiдки про обсяги та вартiсть зерна, що перейшло у власнiсть держави, перераховують кошти на поточнi рахунки зернових складiв.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 лютого 2003 р. N 164

ПОРЯДОК
залучення кредитiв банкiв для здiйснення заставних операцiй iз зерном

     1. Цей Порядок визначає умови залучення кредитiв банкiв для здiйснення заставних операцiй iз зерном.

     2. Державний агент на конкурсних засадах укладає з банком кредитнi угоди, згiдно з якими залучаються кошти для здiйснення заставних операцiй iз зерном.

     Визначаючи критерiї для залучення на конкурсних засадах кредитiв банкiв, Державний агент iз забезпечення заставних закупок зерна, (далi - Державний агент) повинен враховувати всi переваги, запропонованi цими банками, а саме: рiвень вiдсоткової ставки, строки та умови розрахункiв тощо.

     3. Виплата вiдсоткiв за користування кредитами банкiв, залученими Державним агентом для здiйснення заставних операцiй iз зерном (далi - компенсацiї), провадиться у нацiональнiй валютi за рахунок бюджетних коштiв у розмiрi 100 вiдсоткiв витрат за користування такими кредитами, але не бiльше нiж 15 вiдсоткiв рiчних.

     Розмiр виплати вiдсоткiв за кредити, отриманi для заставних операцiй iз зерном, переглядається Кабiнетом Мiнiстрiв України щороку до 31 березня залежно вiд коливання рiвня облiкової ставки Нацiонального банку.

     4. Банки вiдкривають Державному агенту окремi рахунки для коштiв, що спрямовуватимуться на заставнi операцiї iз зерном.

     5. Вiдповiдальнiсть за цiльове використання коштiв державного бюджету, що спрямовуються на виплату банкам вiдсоткiв за користування кредитами, покладається на Державного агента.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 лютого 2003 р. N 164

ПОРЯДОК
проведення конкурсу на визначення Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна

     1. Цей Порядок визначає процедуру та критерiї конкурсного вiдбору Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна (далi - конкурс).

     2. Завданням конкурсу є визначення пiдприємства, яке забезпечить найкращi умови для здiйснення заставних операцiй iз зерном вiдповiдно до вимог Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi".

Органiзацiя та проведення конкурсу

     3. Рiшення про проведення конкурсу приймає Кабiнет Мiнiстрiв України.

     4. Пiдготовку i проведення конкурсу здiйснює Мiнагрополiтики, для чого створює комiсiю з конкурсного вiдбору Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна (далi - комiсiя) у кiлькостi 7 чоловiк та затверджує її персональний склад, у тому числi голову комiсiї, вiдповiдального секретаря, а також здiйснює матерiально-технiчне забезпечення дiяльностi комiсiї.

     5. До складу комiсiї обов'язково включаються фахiвцi Мiнагрополiтики, а також за поданням мiнiстерств i громадських органiзацiй представники Мiнфiну, Мiнекономiки, Всеукраїнського союзу сiльськогосподарських пiдприємств, Асоцiацiї фермерiв та приватних землевласникiв.

     6. Повiдомлення про проведення конкурсу публiкується у друкованих засобах масової iнформацiї у 10-денний строк пiсля затвердження персонального складу комiсiї.

     7. Тривалiсть конкурсу не може перевищувати 45 календарних днiв з дня його початку.

     8. Комiсiя розробляє вимоги до претендента на участь у конкурсi та подає їх на затвердження Мiнагрополiтики, забезпечує публiкацiю iнформацiйних повiдомлень про початок та пiдсумки конкурсу, зберiгання переданих їй документiв пiсля завершення конкурсу, здiйснює iншi повноваження вiдповiдно до цього Порядку.

     9. Повiдомлення про проведення конкурсу повинно мiстити дату проведення конкурсу, вимоги до претендента, кiнцевий строк подання заяв та iнших документiв, адресу, за якою приймаються документи, телефон для довiдок.

Умови участi та порядок пiдготовки конкурсу

     10. До участi у конкурсi допускаються пiдприємства, частка держави в статутному фондi яких становить не менше нiж 75 вiдсоткiв.

     11. Для участi у конкурсi претендент подає до комiсiї заявку на участь у конкурсi за зразком згiдно з додатком.

     До заявки додаються такi документи:

     нотарiально засвiдченi копiї установчих документiв та свiдоцтво про державну реєстрацiю;

     фiнансова звiтнiсть за останнiй рiк та останнiй звiтний перiод за затвердженою формою;

     довiдка про фiнансово-господарську дiяльнiсть за 3 попереднi роки;

     документи, що пiдтверджують наявнiсть розгалуженої мережi елеваторно-складських мiсткостей iз зберiгання зерна загальним обсягом не менше нiж 3 млн. тонн (договори оренди, угоди про спiльну дiяльнiсть, протоколи про намiри, гарантiйнi листи тощо);

     конкурсна пропозицiя з пояснювальною запискою та обгрунтуваннями щодо здатностi здiйснення заставних операцiй iз зерном, в якiй повиннi бути наведенi умови щодо приймання та зберiгання зерна (якостi, тарифiв, страхування заставного зерна), можливi обсяги залучення заставного зерна на зерновi склади та кредитiв банкiв.

     12. Конкурсна пропозицiя та iншi документи пiдписуються претендентом i подаються в запечатаному конвертi.

     13. Комiсiя розпочинає приймання заявок на участь у конкурсi та документiв, що додаються до них, з дня публiкацiї iнформацiйного повiдомлення, а закiнчує за 7 днiв до початку розгляду заявок.

     14. У книзi реєстрацiї, яка ведеться комiсiєю, реєструється заявка на участь у конкурсi та зазначається така iнформацiя:

     реєстрацiйний номер заявки претендента;

     найменування та мiсцезнаходження претендента;

     дата та час реєстрацiї документiв;

     прiзвище, iм'я та по батьковi особи, яка здiйснила реєстрацiю.

     15. Пiд час вивчення поданих на конкурс документiв комiсiя вправi проводити перевiрку достовiрностi наданої iнформацiї. У разi виявлення недостовiрної iнформацiї комiсiя приймає вмотивоване рiшення про вiдхилення заявки претендента на участь у конкурсi, про що повiдомляє його у письмовiй формi.

     16. Книга реєстрацiї, конверти з документами претендентiв зберiгаються в установленому порядку.

     17. Заявки на участь у конкурсi, отриманi комiсiєю пiсля закiнчення строку подачi, не розглядаються i повертаються адресатам.

     18. Претендент не може бути зареєстрований як учасник конкурсу, якщо поданi документи не вiдповiдають вимогам, передбаченим у пунктах 10-12 цього Порядку.

Проведення конкурсу

     19. Конкурс проводиться у два етапи:

     на першому етапi розглядаються заявки на участь у конкурсi i комiсiєю приймається рiшення про вiдповiднiсть поданих документiв умовам конкурсу та реєстрацiю претендента як учасника конкурсу або про вiдмову в реєстрацiї у разi невiдповiдностi документiв;

     на другому етапi розглядаються безпосередньо конкурснi пропозицiї учасникiв i визначається переможець конкурсу.

     20. Датою початку розгляду заявок на участь у конкурсi є дата засiдання комiсiї, на якому здiйснюється їх розгляд.

     21. Розпечатування конвертiв з поданими на конкурс пропозицiями та iншими документами проводиться комiсiєю одночасно у визначений строк i оформляється вiдповiдним протоколом.

Визначення переможця конкурсу

     22. Критерiями визначення переможця конкурсу є фiнансово-економiчнi показники конкурсної пропозицiї, якi мають бути досягнутi шляхом реалiзацiї запропонованої претендентом програми здiйснення заставних операцiй iз зерном, зокрема, найкращi якiснi та тарифнi умови приймання, зберiгання, страхування, обсяги залучення заставного зерна на зерновi склади та кредитiв банкiв.

     23. Комiсiя визначає переможцем конкурсу того претендента, який запропонує найкращi i найобгрунтованiшi пропозицiї щодо здiйснення заставних операцiй iз зерном.

     24. Комiсiя протягом 3 днiв пiсля засiдання, на якому було визначено переможця конкурсу, складає протокол i передає його на затвердження Мiнагрополiтики.

     Комiсiя в 7-денний строк з дня прийняття рiшення надсилає переможцю повiдомлення про результати конкурсу.

     25. Мiнагрополiтики протягом 7 робочих днiв з дня одержання протоколу затверджує пiдсумки конкурсу i готує проект рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України про визначення Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна.

     26. Переможець конкурсу забезпечує органiзацiю та виконання заставних операцiй iз зерном у строки та на умовах, визначених Законом України "Про зерно та ринок зерна в Українi" i нормативно-правовими актами, що випливають iз цього Закону.

 

Додаток
до Порядку проведення конкурсу на визначення Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна
Зразок
 

ЗАЯВКА
на участь у конкурсi на визначення Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна

    Прошу допустити до участi в конкурсi на визначення Державного агента iз забезпечення заставних закупок зерна.
    Вiдомостi про юридичну особу:

    Повна назва  
    Скорочена назва  
    Мiсцезнаходження  
    Телефон   факс  
    Телетайп   E-mail  
    Форма власностi  
    Види дiяльностi  
    Iдентифiкацiйний код  
    Банкiвськi реквiзити  
    Дата i номер державної реєстрацiї  
    Повна назва органу державної реєстрацiї  
    Орган управлiння майном  

    З вимогами порядку проведення конкурсу ознайомленi та зобов'язуємося їх виконувати.
    Керiвник (пiдпис, iнiцiали та прiзвище)
    Головний бухгалтер (пiдпис, iнiцiали та прiзвище)

    МП
Реєстрацiйний N__________
"___"____________200__ р.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.