Документ скасований: Постанова КМУ № 796 від 23.08.2005

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
Київ

вiд 24 лютого 2003 р. N 247


Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, що видаються до отримання спирту етилового, який використовується на виготовлення окремих видiв товарiв

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, що видаються до отримання спирту етилового, який використовується на виготовлення окремих видiв товарiв, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинностi з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 лютого 2003 р. N 247

ПОРЯДОК
випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, що видаються до отримання спирту етилового, який використовується на виготовлення окремих видiв товарiв

Загальнi положення

     1. Цей Порядок установлює правила випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, що видаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi до отримання спирту етилового на митнiй територiї України, який використовується на виготовлення товарiв, зазначених у статтi 3 Закону України "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на спирт етиловий та алкогольнi напої".

     2. Термiни, що використовуються в цьому Порядку, мають таке значення:

     податковий вексель - простий вексель, авальований банком, що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi - виробником товарiв, визначених статтею 3 Закону України "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на спирт етиловий та алкогольнi напої", до отримання спирту етилового;

     векселедавець - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi - виробник, який отримує спирт етиловий для використання на цiлi, зазначенi у пунктi 4 цього Порядку;

     векселедержатель - орган державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї векселедавця;

     аваль - вексельне поручительство, згiдно з яким банк бере на себе вiдповiдальнiсть за оплату податкового векселя перед векселедержателем i яке оформляється шляхом проставлення гарантiйного напису банку на кожному примiрнику векселя.

Видача податкових векселiв

     3. Векселедавець зобов'язаний до моменту отримання спирту етилового видати векселедержателю податковий вексель.

     Бланк векселя придбавається в установi банку.

     4. Податковий вексель видається лише векселедавцем, який отримує спирт етиловий для виготовлення:

     вибухових речовин, парфумiв, нiтроцелюлози та напiвфабрикатiв - спиртованих сокiв, морсiв, настоїв, якi використовуються для промислової переробки i не пiдлягають реалiзацiї в роздрiбнiй торгiвлi;

     пектину, оцту спиртового, лiкарських засобiв (у тому числi компонентiв кровi i виготовлених з них препаратiв), крiм лiкарських засобiв у виглядi бальзамiв;

     виноградних, плодових та iнших виноматерiалiв i сусла;

     продукцiї з використанням спирту етилового денатурованого (спирту технiчного) за перелiком, який затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     5. Сума акцизного збору, яка зазначається у податковому векселi, обчислюється за такою формулою:

S=(C-2)хV,

     де S - сума акцизного збору;

     C - повна ставка акцизного збору за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту, встановлена статтею 1 Закону України "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на спирт етиловий та алкогольнi напої";

     2 - ставка акцизного збору за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту, встановлена статтею 3 Закону України "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на спирт етиловий та алкогольнi напої";

     V - обсяг спирту етилового, що отримується, у перерахунку на 100- вiдсотковий спирт, у лiтрах.

     6. Строк дiї податкового векселя не може перевищувати 90 календарних днiв з дати його авалювання банком.

     7. Податковий вексель складається у двох примiрниках:

     перший примiрник - оригiнал вексельного бланка, придбаного векселедавцем в установi банку;

     другий примiрник - ксерокопiя оригiналу вексельного бланка, який має однаковий з першим примiрником номер.

     Кожний примiрник податкового векселя заповнюється окремо. Записи повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя.

     Другий примiрник податкового векселя з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертається векселедавцю i пред'являється ним виробнику спирту етилового для отримання такого спирту.

     Використання неавальованих податкових векселiв забороняється.

     8. Вiдповiдальнiсть за оформлення податкового векселя несе векселедавець.

Погашення податкових векселiв

     9. Податковий вексель вважається погашеним у разi документального пiдтвердження факту використання спирту етилового на цiлi, зазначенi у пунктi 4 цього Порядку.

     Пiдставою для погашення векселедержателем податкового векселя є довiдка векселедавця про цiльове використання спирту етилового за формою, затвердженою центральним органом державної податкової служби.

     10. Погашення податкових векселiв проводиться шляхом проставлення на їх лицьовому боцi вiдбитка штампа з написом "ПОГАШЕНО", засвiдченим пiдписом керiвника (заступника керiвника) та печаткою векселедержателя.

     У разi коли останнiй день строку погашення векселя припадає на вихiдний, святковий або неробочий день, то останнiм днем строку погашення вважається наступний робочий день.

     11. Обов'язки з погашення податкового векселя не можуть передаватися iншим особам незалежно вiд їх взаємовiдносин з векселедавцем.

     12. У разi коли сума податкового векселя (її частина) не погашена у визначений у векселi строк, протест щодо неплатежу не здiйснюється, а зазначена у векселi сума (її частина) вважається податковим боргом i пiдлягає погашенню в установленому законодавством порядку.

     13. За користування податковим векселем не нараховуються вiдсотки або iншi види плати, передбаченi законодавством для iнших видiв векселiв.

Облiк податкових векселiв

     14. Податковий вексель є податковим звiтним документом i пiдлягає облiку та зберiганню згiдно з правилами i в строки, встановленi для первинних бухгалтерських документiв.

     15. Векселедержатель веде облiк податкових векселiв у журналi облiку погашення податкових векселiв за формою, затвердженою центральним органом державної податкової служби.

     На зворотному боцi першого i другого примiрникiв податкового векселя зазначається дата та облiковий номер i робиться напис "Взято на облiк", який засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) та печаткою векселедержателя.

     16. Пiдставою для взяття на облiк податкового векселя є довiдка векселедавця про прогнозований обсяг потреби спирту етилового для використання на цiлi, зазначенi у пунктi 4 цього Порядку. Форма довiдки визначається центральним органом державної податкової служби.

Вiдповiдальнiсть векселедавця

     17. У разi нецiльового використання векселедавцем спирту етилового або спирту етилового денатурованого (спирту технiчного) з нього справляється штраф. Розмiр штрафу визначається в порядку, передбаченому статтею 81 Закону України "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на спирт етиловий та алкогольнi напої".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.