ДЕРЖАВНА СЛУЖБА З ОХОРОНИ ПРАВ НА СОРТИ РОСЛИН

Н А К А З

12.03.2003 N 3-2/139-43


Про затвердження Порядку поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 березня 2003 р. за N 241/7562


     На виконання статтi 38 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника, що додається.

     2. Вiддiлу правового та органiзацiйного забезпечення (Курочка Ю.Є.) подати наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та опублiкувати його в Офiцiйному бюлетенi Державної служби з охорони прав на сорти рослин "Охорона прав на сорти рослин".

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника голови Бочкарьова А.М.

Голова В.Волкодав

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної служби з охорони прав на сорти рослин
12.03.2003 N 3-2/139-43
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 березня 2003 р. за N 241/7562

ПОРЯДОК
поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника

     Цей Порядок розроблений вiдповiдно до Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" i визначає процедуру надання Державною службою з охорони прав на сорти рослин (далi - Держсортслужба) будь-якiй особi права на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника, за умови пiдтримування нею господарського обiгу сорту.

1. Загальнi положення

     1.1. Право на поширення сорту в Українi виникає з дати прийняття рiшення про занесення його до Реєстру сортiв рослин України.

     1.2. Пiдтримування господарського обiгу сорту, на який не розповсюджується виключне право власника, полягає у тому, що особа, яка бере на себе це зобов'язання (далi - пiдтримувач сорту), при поширеннi сорту повинна забезпечувати збереження сорту або його вихiдних компонентiв протягом усього строку чинностi державної реєстрацiї сорту.

     1.3. Забезпечення збереження сорту або його вихiдних компонентiв складається з:

     ведення первинного насiнництва (розсадництва) сорту;

     проведення сертифiкацiї насiння (садивного матерiалу) сорту;

     збереження офiцiйного зразка сорту;

     сплати збору за пiдтримання сорту в Реєстрi сортiв рослин України.

     1.4. Пiдтримувачем сорту, на який не розповсюджується виключне право власника, може бути зареєстрована будь-яка особа (фiзична або юридична), яка забезпечує його збереження шляхом пiдтримування ознак сорту, породжених певним генотипом або комбiнацiєю генотипiв вiдповiдно до прояву ознак, що були зафiксованi при державнiй реєстрацiї сорту.

     1.5. Надання Держсортслужбою права на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника, та контроль за його реалiзацiєю складається з:

     реєстрацiї пiдтримувача сорту;

     перевiрки господарського обiгу сорту;

     припинення чинностi права на поширення сорту в Українi.

2. Реєстрацiя пiдтримувача сорту

     2.1. Держсортслужба надає право на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника, реєструючи пiдтримувача цього сорту шляхом унесення вiдомостей до Реєстру сортiв рослин України.

     2.2. Будь-яка особа (фiзична або юридична), яка намагається одержати право на поширення в України сорту, на який не розповсюджується право власника (далi - кандидат у пiдтримувачi сорту), подає до Держсортслужби заяву встановленого зразка (додаток 1). В тому разi, коли кандидат у пiдтримувачi сорту не є заявником сорту, до заяви додається погодження особи, яка є заявником сорту, в якому вона зобов'язується надавати кандидату в пiдтримувачi сорту насiння (садивний матерiал) для ведення первинного насiнництва (розсадництва) (додаток 2).

     2.3. Держсортслужба розглядає заяву i робить висновок про реєстрацiю пiдтримувача сорту або про вiдмову в реєстрацiї пiдтримувача сорту. У процесi розгляду заяви, у разi потреби, Держсортслужба має право провести огляд господарства кандидата у пiдтримувачi сорту з метою уточнення можливостей належного ведення первинного насiнництва (розсадництва) сорту.

     2.4. Про результат розгляду заяви Держсортслужба в мiсячний строк повiдомляє кандидата у пiдтримувачi сорту (додаток 3).

     2.5. У разi позитивного висновку Держсортслужба проводить реєстрацiю кандидата у пiдтримувачi сорту як пiдтримувача сорту шляхом унесення вiдповiдного запису до Реєстру сортiв рослин України.

3. Перевiрка господарського обiгу сорту

     3.1. Пiдтримувач сорту повинен зберiгати сорт, пiдтримуючи у незмiнному виглядi ознаки, якi були зафiксованi при державнiй реєстрацiї сорту.

     3.2. Держсортслужба органiзовує перевiрку збереженостi сорту рослин його пiдтримувачем. Перевiрка може бути як плановою (пiсляреєстрацiйний контроль), так i позаплановою (пiсляреєстрацiйний нагляд).

     3.3. Пiсляреєстрацiйний контроль здiйснюється за планом, затвердженим Держсортслужбою, на сортодослiдних станцiях Держсортслужби шляхом висiву (садiння) зразка насiння (садивного матерiалу) сорту та наступного опису рослин сорту за методиками, якi застосовуються при його державнiй реєстрацiї. План доводиться до вiдома пiдтримувача сорту.

     Для проведення пiсляреєстрацiйного контролю пiдтримувач сорту постачає зразки насiння (садивного матерiалу) сорту на визначенi Держсортслужбою сортодослiднi станцiї в термiни та у кiлькостi, що визначенi рознарядкою на постачання. Зразки насiння (садивного матерiалу) надаються на безоплатнiй основi.

     За результатами пiсляреєстрацiйного контролю Держсортслужба робить висновок щодо збереженостi сорту. У разi невiдповiдностi прояву ознак сорту ознакам, якi зафiксованi при його державнiй реєстрацiї, або виявленнi неоднорiдностi сорту Держсортслужба надсилає пiдтримувачу сорту повiдомлення (додаток 4) про це та вимоги щодо їх усунення. Для усунення невiдповiдностей, якi були виявленi, Держсортслужба приймає рiшення про повторну перевiрку. Одночасно Держсортслужбою може бути прийняте рiшення про позапланову перевiрку збереженостi сорту пiдтримувачем.

     3.4. Пiсляреєстрацiйний нагляд здiйснюється посадовими особами Держсортслужби на пiдставi отримання iнформацiї про порушення щодо збереженостi сорту, судового рiшення, перевiрки усунення виявлених ранiше порушень за спецiальним рiшенням про його проведення як безпосередньо у пiдтримувача, так i у будь-якому насiнницькому господарствi, яке розмножує цей сорт, використовуючи насiння (садивний матерiал) сорту, надане пiдтримувачем сорту.

     При проведеннi пiсляреєстрацiйного нагляду посадова особа перевiряє вiдповiднiсть ознак сорту ознакам, якi були зафiксованi при державнiй реєстрацiї сорту, та однорiднiсть прояву ознак сорту. У разi необхiдностi вона може вимагати вiд виробника насiння (садивного матерiалу) документи, якi пояснюють джерело, з якого цей матерiал було отримано.

     За результатами пiсляреєстрацiйного нагляду Держсортслужба робить висновок щодо збереженостi сорту. У разi невiдповiдностi прояву ознак сорту ознакам, якi зафiксованi при його державнiй реєстрацiї, або виявлення неоднорiдностi сорту Держсортслужба надсилає пiдтримувачу сорту повiдомлення (додаток 4) про невiдповiдностi, що були виявленi при проведеннi пiсляреєстрацiйного нагляду, та вимоги щодо їх усунення.

4. Припинення чинностi права на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника

     4.1. При виявленнi порушень господарського обiгу сорту пiдтримувачем сорту з причин незабезпечення збереженостi сорту i неусуненнi їх в установлений строк Держсортслужба приймає рiшення про припинення чинностi права на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника, i реєстрацiї пiдтримувача сорту, який здiйснює це право.

     4.2. Припинення чинностi права пiдтримувача сорту на поширення сорту в Українi може статися також за:

     умови несплати ним збору за пiдтримання сорту в Реєстрi сортiв рослин України;

     власним бажанням пiдтримувача сорту, про що вiн повiдомляє Держсортслужбу заявою (додаток 5).

     4.3. Припинення чинностi права пiдтримувача сорту на поширення сорту в Українi внаслiдок припинення роботи з його збереженню, припинення виробництва насiння (садивного матерiалу) у первинному насiнництвi (розсадництвi) або несплати збору за пiдтримання у Реєстрi сортiв рослин України є пiдставою для виключення сорту з Реєстру сортiв рослин України.

     Держсортслужба в своєму офiцiйному виданнi публiкує iнформацiю про наступне виключення сорту iз Реєстру сортiв рослин України за вищезгаданими обставинами. Протягом 6 мiсяцiв з дня опублiкування будь-яка фiзична або юридична особа, що має можливостi для пiдтримання сорту, може подати до Держсортслужби заяву у згiдно з пунктом 2.2 цього Порядку. Якщо пiсля закiнчення цього строку Держсортслужба не отримає жодної заяви на одержання права на поширення сорту в Українi, сорт виключається iз Реєстру сортiв рослин України. Вiдновлення сорту в Реєстрi сортiв рослин України може бути здiйснено Держсортслужбою в разi надходження до неї заяви вiдповiдно до пункту 2.2 цього Порядку.

Начальник вiддiлу забезпечення прав на сорти рослин С.М.Луночкiн

 

Додаток 1
до пункту 2.2 Порядку поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника
 

ЗАЯВА
про одержання права на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника

    Прошу надати право на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника як пiдтримувача сорту:

 
(назва сорту, назва таксону українською та латинською мовами)

    Для пiдтримання сорту маю погодження заявника сорту, насiння (садивний матерiал) для ведення первинного насiнництва (розсадництва), примiщення, технiку, обладнання, персонал.
    Зобов'язуюсь пiдтримувати господарський обiг сорту, надавати необхiднi документи за вимогою Держсортслужби, зразки насiння (садивного матерiалу) сорту на безоплатнiй основi для перевiрки збереженостi сорту i своєчасно сплачувати збiр за пiдтримку сорту в Реєстрi сортiв рослин України.
    Додаток: копiя погодження заявника сорту (при потребi, якщо кандидат у пiдтримувачi не є заявником сорту).

   
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
М.П.
(для юридичних осiб)

"__" ________________ 200_ р.

 

Додаток 2
до пункту 2.2 Порядку поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника
 

ПОГОДЖЕННЯ

 
(прiзвище, iм'я, по батьковi або назва юридичної особи)
погоджується з наданням  
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi або назва юридичної особи)
права на поширення в Українi сорту  
(назва сорту,
  , свiдоцтво про
ботанiчний таксон українською та латинською мовами)
державну реєстрацiю сорту рослин N___.

    Зобов'язуюсь надавати вищезазначенiй особi насiння (садивний матерiал) для ведення первинного насiнництва (розсадництва) сорту на умовах, визначених укладеною угодою.

   
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
М.П.
(для юридичних осiб)

"__" ________________ 200_ р.

 

Додаток 3
до пункту 2.4 Порядку поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника

Бланк Держсортслужби
 

ПОВIДОМЛЕННЯ

    Розглянувши заяву щодо надання права на поширення в Українi

сорту рослин   ,
(назва сорту, ботанiчний таксон українською та латинською мовами)
свiдоцтво про державну реєстрацiю сорту рослин N   ,
Держсортслужба прийняла рiшення  
(зареєструвати або вiдмовити в реєстрацiї)
  як пiдтримувача сорту
(П.I.Б. або назва особи)
(копiя рiшення додається).
Голова    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 4
до пунктiв 3.3, 3.4 Порядку поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника

Бланк Держсортслужби
 

ПОВIДОМЛЕННЯ

    У результатi пiсляреєстрацiйного  
(контроль, нагляд)
сорту   ,
(назва сорту, ботанiчний таксон українською та латинською мовами)

свiдоцтво про державну реєстрацiю сорту рослин N___, виявлено такi невiдповiдностi:

 
 
 
 
 
 
 
 

    Пропонуємо в _____________ строк усунути зазначенi невiдповiдностi i повiдомити про це Держсортслужбу для органiзацiї повторної перевiрки.

Голова    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 5
до пункту 4.2 Порядку поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника
 

ЗАЯВА
про припинення чинностi права на поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника

    Прошу припинити чиннiсть наданого права пiдтримувача сорту на поширення

в Українi сорту  
(назва сорту, назва ботанiчного таксону українською та латинською мовами)

з "__" ___________ 200_ р.

   
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
М.П.
(для юридичних осiб)

"__" ________________ 200_ р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.