ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.04.2003р. N 11/4-19-5557-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про надання iнформацiї

     З метою попередження негативних наслiдкiв щодо порядку застосування норм Закону України вiд 07.02.00 N 2134-III "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо регулювання ринку автомобiлiв в Українi", зi змiнами i доповненнями, зокрема, щодо правомiрностi перевiрки митними органами наявностi на легковi автомобiлi пристрою для нейтралiзацiї ядучих фракцiй вихлопних газiв (каталiзаторiв), Державна митна служба України повiдомляє.

     Статтею 22 Митного кодексу України визначено, що митний контроль здiйснюється службовими особами митницi шляхом перевiрки документiв, необхiдних для такого контролю, митного огляду, переогляду, облiку предметiв, якi перемiщуються через митний кордон України.

     За наявною в Держмитслужбi iнформацiєю, у реєстрацiйних документах на легковi автомобiлi (технiчних паспортах, технiчних талонах, сервiсних книжках, реєстрацiйних свiдоцтвах та iнших документах на транспортнi засоби, виданих уповноваженими органами країни придбання) на цей час вiдсутня графа, у якiй зазначають вiдомостi про наявнiсть згаданого пристрою на легковому автомобiлi.

     Крiм цього, зазначаємо, що згiдно зi статтею 21 Митного кодексу України товари та iншi предмети перемiщуються через митний кордон України пiд митним контролем. Статтею 15 Митного кодексу України визначено, що пiд "товарами" розумiється будь-яка перемiщувана через митний кордон України продукцiя, що є об'єктом купiвлi-продажу або обмiну, а пiд "предметами" - будь-якi предмети (товари, транспортнi засоби, валюта, цiнностi, речi тощо), перемiщуються через митний кордон України.

     Пунктом 3 роздiлу II "Прикiнцевих положень" Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо регулювання ринку автомобiлiв в Українi", зi змiнами й доповненнями, установлено, що " з метою недопущення забруднення навколишнього середовища, полiпшення екологiчної ситуацiї в Українi заборонити з 1 сiчня 2003 року реалiзацiю на внутрiшньому ринку України та ввезення на митну територiю України легкових автомобiлiв, не обладнаних пристроєм для нейтралiзацiї ядучих фракцiй вихлопних газiв (каталiзаторiв)".

     Цим же пунктом Закону не визначено контрольнi служби, що повиннi проводити такий контроль як у пунктах пропуску через митний кордон України, так i на внутрiшньому ринку України. Перелiк таких контрольних служб установлює Кабiнет Мiнiстрiв України, якому вiдповiдно до пункту 4 роздiлу II вищезазначеного Закону доручено в мiсячний термiн з дня набрання чинностi Законом привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть до норм Закону.

     Держмитслужба України направила лист до Кабiнету Мiнiстрiв України з проханням надати роз'яснення з питання реалiзацiї зазначених вище пунктiв Закону України, а також привести нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть до норм цього Закону. По одержаннi вiдповiдi Кабiнету Мiнiстрiв України буде додатково повiдомлено.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.