ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 11.12.97 N 11/6-11840

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо надання роз'яснень до Закону України "Про державне регулювання iмпорту сiльськогосподарської продукцiї"

     В зв'язку iз запитами митних установ, щодо виконання вимог положень ст.4 Закону України вiд 17 липня 1997 року N 468/97-ВР "Про державне регулювання iмпорту сiльськогосподарської продукцiї", повiдомляємо.

     В абзацi 2 статтi 4 Закону визначено що, "...продукти, призначенi для продажу населенню, що пiдпадають пiд визначення другої - двадцять першої груп Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi, можуть бути ввезенi в Україну, з країн вiльних вiд карантину, за умови наявностi на тарi (коробах, упаковках, розфасовках), а у випадках визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України, безпосередньо на продукцiї вiдомостей... Зазначенi вiдомостi мають бути виконанi українською мовою, за винятком торгової марки, логотипу компанiї чи її назви або власної назви продукту, що можуть виконуватися iноземними мовами". Невиконання будь-якої з цих вимог є пiдставою для вiдмови в митному оформленнi.

     В абзацi 3 статтi 4 Закону визначено що, "... продукти, якi продаються населенню iз порушенням вимог, встановлених цiєю статтею, вважаються такими, що були ввезенi в Україну iз порушенням митних правил". При вирiшеннi питання щодо складу правопорушення слiд керуватись такою iнформацiєю:

     - у випадках коли товар, вiдомостi про який наведено на упаковцi товару (самому товарi) не українською мовою, такий товар:

     а) було вироблено в Українi (пiдроблено пiд iмпортний). В цьому випадку митниця не має жодних пiдстав для застосування до особи, яка продавала такий товар, будь-яких заходiв адмiнiстративного впливу, оскiльки в її дiях вiдсутнiй склад митного правопорушення;

     б) було ввезено в Україну поза митним контролем. В такому випадку митниця, в разi наявностi достовiрних вiдомостей щодо ввезення товару в Україну поза митним контролем, може розглядати питання про притягнення особи (або її представника), яка продавала такий товар, до вiдповiдальностi за ознаками складу правопорушення, що передбачено ст.117 Митного кодексу України. Якщо у митницi є наявнi данi у вiдношеннi того, що саме та особа (або її представник), яка продавала такий товар, i ввезла його в Україну поза митним контролем, можливо вирiшення питання про притягнення її до вiдповiдальностi за ознаками складу правопорушення, що передбачено ст.116 Митного кодексу України.

Заступник Голови Служби Ю.Соловков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.