ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 13.10.97 N 11/3-9690

 

Директору Асоцiацiї митних брокерiв України
Петрову О.П.


До листа вiд 10.09.97 р. N 15/353

     У Державнiй митнiй службi України розглянуто лист Асоцiацiї щодо надання роз'яснень з окремих питань, що виникають при митному оформленi.

     1. Щодо вiдмови у митному оформленi на пiдставi того, що контракт не передбачає повного повернення в Україну валютної виручки.

     Зазначена пiдстава не може бути вiдмовою у митному оформленнi.

     Вiдповiдно до п. 5 ст. 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Державна митна служба України здiйснює контроль за додержанням правил перемiщення валютних цiнностей через митний кордон України, вiдповiдно до Указу Президента України вiд 8 червня 1993 року N 195 "Про невiдкладнi заходи щодо посилення валютного контролю" та Постанови Кабiнету Мiнiстрiв i Нацiонального банку України вiд 26 грудня 1995 р. N 1044 "Про заходи щодо забезпечення контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю та валютного контролю" на Державну митну службу покладено обов'язки щодо щотижневого надсилання до уповноважених банкiв України, якi зазначенi у гр. 9 ВМД, реєстрiв митних декларацiй, на пiдставi яких товари та iншi предмети перетнули митний кордон України (наказ Держмитслужби вiд 29 червня 1993 р. N 155 "Про заходи по реалiзацiї Указу Президента України "Про невiдкладнi заходи щодо посилення валютного контролю").

     Застосування санкцiй за неповернення валютних цiнностей у визначений законодавством термiн покладено на уповноваженi банки та Державнi податковi адмiнiстрацiї.

     2. Чи вважається пiдставою для пiдтвердження походження товару сертифiкат будь-якої форми, якщо вiн виданий ТПП країни iнопартнера.

     Повiдомляємо, що походження товару дiйсно може бути засвiдчено сертифiкатом, вiдмiнним вiд сертифiкату форми А (форми СТ-1 для країн СНД, EUR-1 та EUR-2 для країн Балтiї), виданим ТПП, їх фiлiями та уповноваженими на це органами країн iнопартнерiв, але зазначенi сертифiкати не дають пiдстав для застосування тарифних преференцiй при ввезеннi товарiв в Україну.

     Надання тарифних преференцiй в межах мiждержавних угод здiйснюється за умови пiдтвердження країни походження:

     - для країн СНД (в межах Угод про вiльну торгiвлю) сертифiкатом форми СТ-1;

     - для країн Балтiї (в межах Угод про вiльну торгiвлю) сертифiкатами форми EUR-1 та EUR-2,

     зазначене доведено до митниць листом вiд 18.06.97 р. N 11/2-5722.

     Для iнших країн, з якими вiдсутнi угоди про вiльну торгiвлю, можливе застосування для пiдтвердження країни походження сертифiкат загальної форми (certificate of origin).

Заступник Голови Служби С.Яценко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.