ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 4 червня 2003 року N 226


Про затвердження Змiн до Положення про порядок емiсiї платiжних карток i здiйснення операцiй з їх застосуванням

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 474/7795


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою приведення чинного порядку здiйснення операцiй iз застосуванням платiжних карток у вiдповiднiсть до вимог Законiв України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом" та "Про внесення змiн до деяких законiв України з питань запобiгання використанню банкiв та iнших фiнансових установ з метою легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом" Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок емiсiї платiжних карток i здiйснення операцiй з їх застосуванням, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.08.2001 N 367 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15.10.2001 за N 954/6145, що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем (В. М. Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     3. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С. Л. Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 4 червня 2003 р. N 226
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 474/7795

Змiни
до Положення про порядок емiсiї платiжних карток i здiйснення операцiй з їх застосуванням

     1. У главi 1:

     доповнити главу термiнами "консолiдований картковий рахунок" та "персональний iдентифiкацiйний номер" такого змiсту:

     "консолiдований картковий рахунок - рахунок, що вiдкривається емiтентом для облiку коштiв за всiма емiтованими ним наперед оплаченими платiжними картками. Дебетовий залишок за консолiдованим картковим рахунком не допускається";

     "персональний iдентифiкацiйний номер (ПIН) - код, вiдомий лише держателю платiжної картки i потрiбний для його iдентифiкацiї пiд час здiйснення операцiй з використанням платiжної картки";

     визначення термiну "наперед оплачена платiжна картка" викласти в такiй редакцiї:

     "наперед оплачена платiжна картка - заздалегiдь випущена емiтентом платiжна картка, яка дає змогу її держателю виконувати операцiї в межах попередньо внесених (сплачених) коштiв, що облiковуються на окремому картрахунку клiєнта або консолiдованому картрахунку банку. Наперед оплачена платiжна картка, як правило, не мiстить реквiзитiв, нанесених на картку, що дають змогу вiзуально або з використанням документiв, що засвiдчують особу, iдентифiкувати її держателя (прiзвище та iм'я, фотокартку тощо). Наперед оплачена платiжна картка може бути фiксованого номiналу, який зазначається на картцi".

     2. Главу 2 доповнити пунктами 2.11, 2.12 такого змiсту:

     "2.11. Банк зобов'язаний у порядку, встановленому законодавством України, iдентифiкувати клiєнтiв, якi вiдкривають картковi та iншi рахунки в банку, та держателiв платiжних карток, якi здiйснюють операцiї з їх використанням за цими рахунками.

     Iдентифiкацiя клiєнта банку не є обов'язковою пiд час здiйснення кожної операцiї, якщо клiєнт був ранiше iдентифiкований вiдповiдно до вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

     Банк має право витребувати, а клiєнт зобов'язаний надати документи i вiдомостi, необхiднi для з'ясування його особи, сутi дiяльностi, фiнансового стану. У разi ненадання клiєнтом необхiдних документiв чи вiдомостей або умисного подання неправдивих вiдомостей про себе банк вiдмовляє клiєнту в його обслуговуваннi шляхом блокування коштiв на картрахунку.

     2.12. З'ясування особи - держателя наперед оплаченої платiжної картки в разi потреби (пiд час розгляду спорiв, несправностi чи виходу з ладу банкомата або неповернення ним картки тощо) може здiйснюватися емiтентом за iдентифiкацiйним номером картки за умови, якщо iдентифiкацiя клiєнта була здiйснена емiтентом пiд час продажу (надання) йому картки.

     Пiдтвердження торговцем особи - держателя наперед оплаченої платiжної картки, який здiйснює операцiю з її застосуванням, виконується згiдно з правилами вiдповiдної платiжної системи шляхом пiдписання держателем слiпа, квитанцiї платiжного термiнала та перевiрки його вiдповiдностi зразку пiдпису на картцi або введенням ПIН та його перевiрки емiтентом (еквайром)".

     3. У главi 3:

     пункт 3.3 викласти в такiй редакцiї:

     "3.3. Платiжна картка є власнiстю емiтента i надається клiєнту або його довiренiй особi вiдповiдно до умов договору з клiєнтом. Наперед оплаченi платiжнi картки, кошти за якими облiковуються на консолiдованому картрахунку банку, можуть продаватися (надаватися) емiтентами без обов'язкового оформлення договорiв у письмовiй формi";

     пункт 3.13 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Зарахування (поповнення) коштiв на консолiдований картрахунок наперед оплачених платiжних карток здiйснюється фiзичними особами в межах максимальної суми, встановленої пунктом 3.14 цього Положення, за рахунок унесення готiвкових коштiв або шляхом переказу коштiв з iнших власних рахункiв (завантаження на платiжнi картки типу "електронний гаманець"). Наперед оплаченi платiжнi картки фiксованого номiналу поповненню не пiдлягають";

     пункт 3.14 викласти в такiй редакцiї:

     "3.14. Для облiку операцiй фiзичних осiб з використанням наперед оплачених платiжних карток за дебетовою схемою банк може вiдкривати консолiдований картрахунок для емiтованих ним наперед оплачених платiжних карток. Для юридичних осiб i фiзичних осiб - пiдприємцiв дебетова схема обслуговування наперед оплачених платiжних карток з вiдкриттям консолiдованого картрахунку не застосовується.

     Максимальна сума емiтованої банком наперед оплаченої платiжної картки, кошти за якою облiковуються на консолiдованому картрахунку банку, не може перевищувати суму 1000 гривень або її еквiвалент в iноземнiй валютi.

     Емiтент самостiйно встановлює порядок та умови продажу (надання) наперед оплачених платiжних карток, визначає їх функцiональнi можливостi (параметри) та обмеження щодо виконання окремих видiв (типiв) операцiй з їх застосуванням з урахуванням норм цього Положення";

     в абзацi п'ятому пункту 3.15 слово "неперсонiфiкованих" виключити.

     4. Пункт 4.2 глави 4 пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Наперед оплаченi платiжнi картки, кошти за якими облiковуються на консолiдованому картрахунку банку, застосовуються їх держателями для безготiвкової оплати за товари (послуги), а також як засiб для одержання готiвки".

     У зв'язку з цим абзац другий вважати абзацом третiм.

Директор Департаменту платiжних систем В. М. Кравець
Завiдувач сектору Департаменту платiжних систем В. I. Харченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.