ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.08.2003р. N 11/4-12-12578-ЕП

 

Начальникам, головним бухгалтерам митних органiв


Про порядок нарахування митних зборiв

     До Державної митної служби надходять запити з митних органiв щодо порядку нарахування митних зборiв за зберiгання на складi митницi товарiв та iнших предметiв, якi є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил, вилученими за протоколами про порушення митних правил, та пiдлягають поверненню власнику вiдповiдно до рiшення суду, яким на цих осiб накладено адмiнiстративнi стягнення.

     Вищезазначене питання опрацьовано Управлiнням податкiв та зборiв, погоджено з Управлiння правової роботи Держмитслужби з наданням наступних висновкiв.

     Статтями 86, 87 Митного кодексу України за зберiгання товарiв та iнших предметiв на складах митниць передбачено справляння митних зборiв.

     Види та розмiри ставок митних зборiв установленi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65 "Про ставки митних зборiв", вiдповiдно до якої:

     - митний збiр за зберiгання товарiв та iнших предметiв, що пiдлягають обов'язковiй передачi митницi для зберiгання i зазначенi у статтi 86 Митного кодексу України, сплачується за такими ставками (за кожний день зберiгання):

першi десять календарних днiв 0,1 вiдсотка загальної вартостi товарiв та iнших предметiв
кожний наступний календарний день 0,5 вiдсотка загальної вартостi товарiв та iнших предметiв

     - митний збiр за зберiгання товарiв та iнших предметiв на складах митниць (крiм товарiв та iнших предметiв, зазначених у статтi 86 Митного кодексу України), сплачується за такими ставками (за 1 кг за кожний день зберiгання):

першi десять календарних днiв 0,1 доларiв США
кожний наступний календарний день 0,5 доларiв США

     Такий порядок, зокрема, застосовується у разi визнання судом особи винною у порушеннi митних правил, але на неї не накладено стягнення у виглядi конфiскацiї товарiв та iнших предметiв.

     Вiдповiдно до частини третьої статтi 145 Митного кодексу України витрати, пов'язанi з одержанням або пересилкою предметiв, зазначених у частинi другiй цiєї статтi, несе митний орган України, який безпiдставно вилучив предмети.

     Крiм того, згiдно статтi 442 Цивiльного кодексу України шкода, заподiяна громадяниновi незаконними дiями державних i громадських органiзацiй, а також службових осiб при виконаннi ними службових обов'язкiв у галузi адмiнiстративного управлiння, вiдшкодовується на загальних пiдставах (статтi 440, 441 цього Кодексу), якщо iнше не передбачено законом. За шкоду, заподiяну такими дiями органiзацiям, вiдповiдальнiсть настає в порядку, встановленому законом.

     Тому, у разi визнання судом особи невинною у скоєннi адмiнiстративного правопорушення, вищезазначений порядок не застосовується.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.