ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 13.07.2001 р. N 9319/7/16-1217-15


     ДПА України розглянула лист ВАТ щодо визначення бази оподаткування ПДВ послуг, наданих пiдприємством з переробки давальницької сировини, результатом переробки якої є пiдакцизна продукцiя, i повiдомляє таке.

     Базу оподаткування ПДВ залежно вiд форми проведення розрахункiв за операцiї з продажу товарiв (робiт, послуг) визначено ст. 4 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть". При цьому до бази оподаткування включаються загальнодержавнi податки та збори (обов'язковi платежi), в тому числi i акцизний збiр, якщо продажу пiдлягають пiдакцизнi товари.

     Визначення перелiку пiдакцизних товарiв, їх ставки, порядок сплати акцизного збору регулюються чинним законодавством. Декретом КМУ вiд 26.12.92 р. N 18-92 (з урахуванням редакцiї Закону України вiд 22.03.2001 р. N 2324) визначено платникiв акцизного збору, до категорiї яких також вiднесено СПД - виробникiв пiдакцизних товарiв, у тому числi з давальницької сировини по товарах (продукцiї), на якi встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах та визначено вiдповiдальних за своєчасну сплату акцизного збору до бюджету.

     Виходячи iз вищезазначеного законодавства, власник готової продукцiї (нафтопродуктiв), на яку ставку акцизного збору встановлено у твердiй сумi, компенсує переробнику давальницької сировини не тiльки витрати, пов'язанi з переробкою, а й перераховує суму акцизного збору. Така сума акцизного збору у переробного пiдприємства не включається до бази оподаткування ПДВ вартостi послуги з переробки за умови, що суму акцизного збору в розрахункових та iнших платiжних i супроводжувальних документах видiлено окремим рядком. Зазначенi суми акцизного збору включаються до бази оподаткування ПДВ при реалiзацiї готової продукцiї (нафтопродуктiв), виготовленої з давальницької сировини, незалежно вiд того, хто здiйснює операцiї з продажу готової продукцiї - її власник чи переробник на комiсiйних засадах.

     Одночасно повiдомляємо, що обов'язки та вiдповiдальнiсть за своєчасну сплату ПДВ до бюджету по товарах, якi виробляються iз сировини замовника-нерезидента та реалiзуються на територiї України, чинним законодавством покладено на переробника такої давальницької сировини. При цьому базу оподаткування визначено п. 4.4 ст. 4 Закону України "Про податок на додану вартiсть", до якої включається i сума акцизного збору.

Заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.