ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.09.03 N 11/5-09-13699-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     До Держмитслужби звернулась Асоцiацiя мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України стосовно випадкiв, якi виникають пiд час митного оформлення вантажiв з застосуванням Митної Конвенцiї МДП.

     На даний час Держмитслужбою впроваджено низьку заходiв щодо контролю за перевезенням товарiв територiєю України з застосуванням дорожнiх транспортних засобiв. Одним iз таких заходiв стало прийняття наказу Держмитслужби України вiд 15.11.2000 N 721 "Про визначення Перелiку мiсць прибуття автотранспорту", п.4 якого визначено, що одразу пiсля звернення перевiзника до чергового iнспектора митницi в мiсцi прибуття, останнiй приймає за реєстром пiд розпис усi поданi перевiзником товаросупровiднi документи, якi пiдлягають врученню митницi призначення, засвiдчує їх штампом "Пiд митним контролем" та вносить вiдмiтку до центральної бази даних Держмитслужби про надходження вантажу до митницi призначення. Дана норма наказу забезпечує дiйовий митний контроль за завершенням операцiї МДП та засвiдчує виконання перевiзником своїх зобов'язань перед митними органами щодо доставляння вантажу до митницi призначення.

     Незважаючи на норми згаданого наказу, представники всiх митних органiв України, за рiдким виключенням, не приймають вiд перевiзникiв товаросупровiднi документи, не видають вiдповiдних реєстрiв, примушують перевiзникiв здавати документи митним брокерам (декларантам), якi не несуть вiдповiдальностi за дотриманням вимог Митної Конвенцiї МДП та не брали на себе зобов'язання про доставку вантажу до митницi призначення.

     Така практика призводить до руйнування основи мiжнародної конвенцiї та не дозволяє перевiзникам виконувати взятi на себе зобов'язання щодо доставки товару до митницi призначення.

     При перевiрцi наявних електронних пiдтверджень оформлення книжок МДП українськими митницями призначення, пiд час здачi використаних книжок МДП до АсМАП України, вiдсутнi в середньому 7-10 % таких пiдтверджень, хоча самi книжки МДП мiстять українськi митнi печатки, що свiдчить про оформлення товарiв. Система передачi митницями призначення електронних пiдтверджень через систему IАМУ ДМСУ та АсМАП України до МСАТ (Safe TIR) була розроблена для отримання достовiрної iнформацiї вiд митниць призначення про доставку товарiв, що слiдували за книжками МДП . За умови належного функцiонування система Safe TIR дає можливiсть гарантiйної ланцi на ранньому етапi виявити недоставку вантажу та обмежити доступ недобросовiсних перевiзникiв до отримання нових книжок МДП.

     Згiдно положень зазначених превентивних заходiв МСАТ, АсМАП України не маючи електронного пiдтвердження митних органiв про доставку вантажу, змушений "блокувати" видачу книжок МДП перевiзниками, що стали заручниками даної ситуацiї та створювати додаткову роботу для митних органiв направляючи запити на пiдтвердження оформлення книжок МДП.

     Виходячи з викладеного, прошу додатково акцентувати увагу митних органiв на необхiдностi неухильного виконання положень наказу Держмитслужби вiд 15.11.2000 N 721, та оперативного внесення до бази даних Safe TIR електронних пiдтверджень про доставку вантажу.

Заступник Голови Служби М.М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.