ДЕРЖАВНА КОМIСIЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКIВ ФIНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ

вiд 01.08.2003 р. N 695/15-11

 

Учасникам ринку страхових послуг України


Щодо заборони реалiзацiї на територiї України страхових полiсiв iноземних страховикiв або iнших документiв, якi пiдтверджують укладання договорiв страхування з iноземними страховиками

     Враховуючи звернення страхових компанiй за роз'ясненнями щодо можливостi реалiзацiї на територiї України полiсiв обов'язкового страхування цивiльної вiдповiдальностi власникiв транспортних засобiв, випущених росiйськими страховиками, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг (далi - Держфiнпослуг) доводить до учасникiв ринку страхових послуг iнформацiю про порядок надання послуг у сферi страхування.

     1. Вiдповiдно до ст. 2 Закону України "Про страхування" страхування здiйснюється в Українi страховиками, якими визнаються фiнансовi установи, створенi у формi акцiонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатковою вiдповiдальнiстю згiдно з Законом України "Про господарськi товариства" з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про страхування", а також одержали у встановленому порядку лiцензiю Держфiнпослуг на право здiйснення страхової дiяльностi. При цьому страхова дiяльнiсть в Українi здiйснюється виключно страховиками - резидентами України.

     Здiйснення страхової дiяльностi в Українi страховиками-нерезидентами або нестраховиками є порушенням чинного законодавства i тягне за собою майнову (при наявностi складу цивiльного правопорушення), а в разi наявностi у дiях винних осiб складу адмiнiстративного правопорушення або складу злочину - вiдповiдно адмiнiстративну або кримiнальну вiдповiдальнiсть.

     2. Згiдно з ст. 15 Закону України "Про страхування" страхова дiяльнiсть в Українi може провадитися за участю страхових посередникiв. Страховими посередниками можуть бути страховi або перестраховi брокери, страховi агенти.

     Страховi або перестраховi брокери-нерезиденти можуть надавати послуги в сферi страхової дiяльностi лише через постiйнi представництва в Українi, якi повиннi бути зареєстрованi як платники податку вiдповiдно до законодавства України та включенi до державного реєстру страхових або перестрахових брокерiв, ведення якого здiйснює Держфiнпослуг (ч. 9 ст. 15 Закону України "Про страхування").

     При цьому вiдповiдно до норми ч. 8 ст. 15 Закону України "Про страхування" посередницька дiяльнiсть на територiї України з укладання договорiв страхування з iноземними страховиками не допускається, крiм договорiв перестрахування з дотриманням вимог статтi 30 названого Закону.

     Укладення договорiв страхування з iноземними страховиками (в тому числi продаж страхових полiсiв чи сертифiкатiв, якi є формою договору страхування) на територiї України страховим посередником - резидентом України заборонено.

     3. Згiдно з ст. 9 Конституцiї України, Закону України "Про дiю мiжнародних договорiв на територiї України", ст. 46 Закону України "Про страхування" у випадках, коли мiжнародним договором України, згода на обов'язковiсть якого надана Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Законом, то на територiї України застосовуються правила мiжнародного договору.

     Україна не укладала мiжнародних договорiв, якi дозволяють реалiзацiю на територiї України страхових полiсiв iноземних страховикiв.

     4. У вiдповiдностi з п. 3 ст. 37 Закону України "Про страхування" та пп. 9 п. 5 Положення про Державну комiсiю з регулювання ринкiв фiнансових послуг, затвердженого Указом Президента України, Держфiнпослуг має право видавати приписи страховикам про усунення виявлених порушень законодавства про страхову дiяльнiсть, а у разi їх невиконання зупиняти чи обмежувати дiю лiцензiй цих страховикiв до усунення виявлених порушень або приймати рiшення про вiдкликання лiцензiй та виключення з державного реєстру страховикiв (перестраховикiв).

     5. У вiдповiдностi з п. 11 ст. 37 Закону України "Про страхування" та пп. 14 п. 5 Положення про Державну комiсiю з регулювання ринкiв фiнансових послуг, затвердженого Указом Президента України, Держфiнпослуг має право звертатися до суду з позовом про скасування державної реєстрацiї страховика (перестраховика) або страхового посередника у випадках, передбачених законом. Таким законом, є норма ч. 18 ст. 8 Закону України "Про пiдприємництво", згiдно якої скасування державної реєстрацiї здiйснюється в разi здiйснення дiяльностi, що суперечить законодавству України, зокрема ст. 2 та ч. 8 ст. 15 Закону України "Про страхування". Згiдно з ч. 21 ст. 8 Закону України "Про пiдприємництво" скасування державної реєстрацiї юридичної особи позбавляє суб'єкта пiдприємницької дiяльностi статусу юридичної особи.

     6. Заходи впливу, передбаченi чинним законодавством, можуть бути застосованi до страхових компанiй i страхових посередникiв - резидентiв України у разi виявлення фактiв реалiзацiї страхових полiсiв i сертифiкатiв iноземних страховикiв або реалiзацiї iнших документiв, що пiдтверджують факт укладання договору страхування з iноземним страховиком.

     У випадках виявлення ознак злочину при реалiзацiї таких полiсiв (сертифiкатiв) юридичними i фiзичними особами, якi не є страховиками або страховими посередниками, Держфiнпослуг в порядку, передбаченому ст. 97 та ст. 112 Кримiнально-процесуального кодексу України, направлятиме матерiали для прийняття рiшення до правоохоронних органiв.

Голова Комiсiї В. Суслов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.