ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

02.03.2004р. N 25/1-15-38/2458-ЕП

 

Начальникам митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй


Про посилення контролю за виконанням господарських договорiв

     З 01.01.04 набрали чинностi новi Цивiльний та Господарський кодекси України, якi регулюють договiрнi вiдносини. У зазначених кодексах визначаються поняття договору, його iстотнi умови, порядок укладення, внесення змiн i розiрвання договору та види договорiв.

     Звертаємо увагу на те, що вiдповiдно до частини сьомої статтi 179 Господарського кодексу України господарськi договори повиннi укладатись за правилами, встановленими Цивiльним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Господарським кодексом, iншими нормативно-правовими актами щодо окремих видiв договорiв.

     Статтею 180 Господарського кодексу України викладенi поняття щодо iстотних умов договору.

     Однiєю з iстотних умов господарського договору є умова про вiдповiдальнiсть сторiн (сплата штрафних санкцiй у виглядi грошової суми: неустойки, штрафу, пенi) у разi невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

     У Цивiльному кодексi України поняття неустойки визначається статтею 549.

     У Господарському кодексi України поняття штрафних санкцiй, розмiр та порядок їх застосування визначаються у главi 26.

     При укладеннi господарських договорiв узгодження їх проектiв необхiдно проводити з дотриманням вимог роздiлу 3 Порядку закупiвлi товарiв, робiт i послуг за державнi кошти в митних органах України, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 15.04.03 N 241. Зазначеним роздiлом передбачено ведення контролю за виконанням господарських зобов'язань за укладеними господарськими договорами тим структурним пiдроздiлом, на який покладено такий контроль.

     У разi невиконання або неналежного виконання постачальником (виконавцем) зобов'язань за договором структурний пiдроздiл митного органу (спецiалiзованої митної установи або органiзацiї), на який покладено контроль за виконанням умов договору, повинен своєчасно направити до юридичної служби службову записку разом з усiма документами про необхiднiсть пред'явлення претензiї до постачальника (виконавця) за договором, а також про пiдстави для такого пред'явлення. Юридична служба, за наявностi на це пiдстав та за погодженням з вiддiлом фiнансiв та бухгалтерського облiку повинна своєчасно пред'являти постачальнику (виконавцю) за договором вiдповiдну претензiю (щодо сплати заборгованостi, штрафних санкцiй, передбачених умовами договору тощо).

     У разi необгрунтованого вiдхилення постачальником (виконавцем) за договором пред'явленої претензiї повнiстю або частково, юридична служба повинна своєчасно оформляти та подавати вiд iменi митного органу (спецiалiзованої митної установи або органiзацiї) до господарського суду позовну заяву.

     З метою недопущення фактiв пропуску строкiв позовної давностi за позовними заявами необхiдно керуватися главою 19 Цивiльного кодексу України, у якiй визначенi поняття позовної давностi, строки загальної та спецiальної позовної давностi.

Голова Служби М.М. Каленський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.