ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНIЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛIТИКИ

НАКАЗ

вiд 31 грудня 2003 року N 283


Про затвердження Технiчного регламенту з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 травня 2004 р. за N 578/9177


     На виконання вимог Закону України "Про пiдтвердження вiдповiдностi" вiдповiдно до положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 грудня 2003 року N 2022 "Про делегування Державному комiтету з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики повноважень на затвердження нормативно-правових актiв" для забезпечення належної безпеки для життя та здоров'я громадян, а також для захисту тварин та майна вiд небезпеки, пов'язаної iз використанням обладнання, електричних та електронних приладiв та систем внаслiдок впливу електромагнiтних завад, наказую:

     1. Затвердити Технiчний регламент з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi (додається).

     2. Визначити Харкiвський державний науково-дослiдний iнститут метрологiї (Оголюк В. П.) вiдповiдальним за розробку i перегляд нацiональних стандартiв, що сприймаються як доказ вiдповiдностi вимогам Технiчного регламенту з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi.

     3. Управлiнню стандартизацiї та якостi (Нелепов А. А.) забезпечити щорiчне внесення до Плану державної стандартизацiї робiт з розробки та перегляду нацiональних стандартiв, що сприймаються як доказ вiдповiдностi вимогам Технiчного регламенту з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi.

     4. Державному пiдприємству "Український науково-дослiдний i навчальний центр проблем стандартизацiї, сертифiкацiї та якостi" (Жарков Ю. В.) забезпечити публiкацiю в "Бюлетенi iнформацiйних матерiалiв зi стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї" перелiку уповноважених органiв з пiдтвердження вiдповiдностi та нацiональних стандартiв, що сприймаються як доказ вiдповiдностi вимогам Технiчного регламенту з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi.

     5. Департаменту стандартизацiї та мiжнародного спiвробiтництва (Онопрiєнко В. В.):

     у п'ятиденний термiн з дня затвердження цього наказу забезпечити його подання на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     у мiсячний термiн з дня затвердження цього наказу забезпечити розроблення плану поетапного впровадження Технiчного регламенту з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi.

     6. Вiдповiдальнiсть за виконання цього наказу покласти на заступника Голови Черепкова С. Т.

     7. Контроль за виконання цього наказу покласти на управлiння органiзацiйно-аналiтичного забезпечення дiяльностi Голови (Сiроткiна С. М.).

Голова Л. Школьник
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Мiнiстра промислової полiтики України В. В. Зубарєв
В. о. Голови Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. Ващенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики
вiд 31 грудня 2003 р. N 283
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 травня 2004 р. за N 578/9177

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi

I. Загальнi положення

     1. Цей Технiчний регламент з пiдтвердження вiдповiдностi (далi - Технiчний регламент) вiдповiдає Рiшенню Ради ЄЕС вiд 3 травня 1989 року щодо зближення законiв держав-членiв стосовно електромагнiтної сумiсностi (89/336/ЄЕС).

     Технiчний регламент розроблений з метою забезпечення:

     належної безпеки для життя та здоров'я громадян, а також для захисту тварин та майна вiд небезпеки, пов'язаної iз використанням обладнання, електричних та електронних приладiв та систем, внаслiдок впливу електромагнiтних завад;

     захисту радiозв'язку i обладнання, приладiв та систем, на функцiонування яких можуть впливати створюванi електричними та електронними приладами електромагнiтнi завади, вiд погiршення їх роботи внаслiдок впливу таких завад;

     захисту розподiльчих електромереж вiд електромагнiтних завад, що можуть впливати на них та призводити до пошкодження обладнання;

     створення умов щодо електромагнiтної сумiсностi, якi б гарантували вiльне перемiщення в Українi електричних та електронних приладiв, що виготовляються та використовуються на її територiї або iмпортуються для використання на її територiї.

     Технiчний регламент встановлює вимоги щодо забезпечення електромагнiтної сумiсностi електротехнiчних, електронних та радiоелектронних виробiв, обладнання та систем, мереж розподiлу електроенергiї тощо, що мають джерела електромагнiтних завад або на функцiонування яких можуть вплинути такi завади, процедури пiдтвердження вiдповiдностi цим вимогам, правила маркування та введення в обiг.

     2. У цьому Технiчному регламентi термiни використано в таких значеннях:

     технiчнi засоби - електричнi та електроннi прилади, а також обладнання та установки, якi мiстять електричнi та/чи електроннi компоненти, здатнi створювати електромагнiтнi завади або на функцiонування яких можуть вплинути такi завади;

     електромагнiтна сумiснiсть - здатнiсть технiчних засобiв функцiонувати за призначенням в електромагнiтнiй обстановцi без створення неприпустимих електромагнiтних завад iншим технiчним засобам у цiй обстановцi;

     електромагнiтна завада - будь-яке електромагнiтне явище, яке може погiршувати робочi характеристики чи функцiонування технiчних засобiв, наприклад електромагнiтне збурення, небажаний електромагнiтний сигнал чи безпосереднi змiни у середовищi їх поширення;

     завадостiйкiсть - здатнiсть технiчного засобу функцiонувати за призначенням без погiршення робочих характеристик при дiї наявних електромагнiтних завад;

     радiоаматори - особи, якi мають вiдповiднi дозволи на заняття радiозв'язком та виконують цю роботу виключно в особистих iнтересах i без отримання матерiальної вигоди.

     3. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на всi технiчнi засоби, що вводяться в обiг, якi здатнi створювати електромагнiтнi завади або на функцiонування яких впливають такi завади, за винятком:

     радiообладнання, що використовують радiоаматори;

     технiчних засобiв, електромагнiтна сумiснiсть яких регулюється iншими технiчними регламентами.

     4. Для забезпечення безпеки технiчних засобiв у випадках iснуючої чи прогнозованої проблеми електромагнiтної сумiсностi, у тому числi пов'язаної з монтажем телекомунiкацiйних систем, приймальних чи передавальних станцiй, можуть вживатись спецiальнi заходи, не передбаченi цим Технiчним регламентом.

     5. Введення в обiг чи в експлуатацiю технiчних засобiв дозволено лише за умови пiдтвердження вiдповiдностi їх вимогам цього Технiчного регламенту згiдно з процедурами оцiнки вiдповiдностi, передбаченої пунктами 12 i 14, та за умов установлення i технiчного обслуговування згiдно з документацiєю виробника та використання за призначенням.

     6. Перед уведенням в обiг технiчних засобiв виробник або уповноважена ним особа, яка є резидентом України (далi - виробник), чи постачальник зобов'язаний нанести на нього нацiональний знак вiдповiдностi, опис та правила застосування якого затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 листопада 2001 року N 1599. Наявнiсть знака вiдповiдностi свiдчитиме про вiдповiднiсть технiчних засобiв вимогам цього Технiчного регламенту, включаючи процедури оцiнки вiдповiдностi. Нацiональний знак вiдповiдностi наноситься на кожний технiчних засiб або у разi неможливостi цього на його упакування та/або супровiдну документацiю таким чином, щоб забезпечувалась його чiткiсть, розбiрливiсть та незмивнiсть.

     Якщо на технiчнi засоби поширюється дiя iнших технiчних регламентiв з пiдтвердження вiдповiдностi, якими також передбачено нанесення нацiонального знака вiдповiдностi, такi технiчнi засоби повиннi також вiдповiдати вимогам цих технiчних регламентiв.

II. Вимоги до технiчних засобiв

     7. Конструкцiя технiчних засобiв повинна бути такою, щоб:

     електромагнiтнi завади, створюванi ними, не перевищували норм, якi встановленi в нормативних документах на цi технiчнi засоби;

     рiвень завадостiйкостi забезпечував їхнє функцiонування за призначенням в електромагнiтнiй обстановцi.

     8. Створюванi технiчними засобами електромагнiтнi завади не повиннi порушувати роботу таких приладiв:

     а) побутових радiо- та телевiзiйних приймачiв;

     б) промислового виробничого обладнання;

     в) мобiльного радiообладнання;

     г) мобiльного радiо- та комерцiйного радiотелефонного обладнання;

     ґ) медичної та наукової апаратури;

     д) обладнання, застосовуваного в iнформацiйнiй технологiї;

     е) побутових приладiв та електронної апаратури;

     є) авiацiйної та морської радiоапаратури;

     ж) навчального електронного обладнання;

     з) телекомунiкацiйних мереж та обладнання;

     и) передавачiв радiо- та телевiзiйного мовлення;

     i) свiтильникiв та люмiнесцентних ламп.

     9. Технiчнi засоби повиннi мати конструкцiю, що забезпечує їх завадостiйкiсть в електромагнiтнiй обстановцi в мiсцях експлуатацiї та функцiонування без перебоїв за наявностi створюваних iншими технiчними засобами електромагнiтних завад, якi не перевищують встановлених чинними нормативними документами норм.

     10. Кожний технiчний засiб повинен супроводжуватись iнструкцiями з експлуатацiї.

     11. Центральний орган виконавчої влади у сферi пiдтвердження вiдповiдностi офiцiйно публiкує перелiк нацiональних стандартiв щодо електромагнiтної сумiсностi, що будуть сприйматись доказом вiдповiдностi технiчних засобiв вимогам цього Технiчного регламенту.

III. Оцiнка вiдповiдностi

     12. Оцiнку вiдповiдностi технiчних засобiв вимогам цього Технiчного регламенту виробник здiйснює з застосуванням модуля А (внутрiшнiй контроль виробництва) згiдно з Технiчним регламентом модулiв оцiнки вiдповiдностi та вимог щодо маркування нацiональним знаком вiдповiдностi, якi застосовуються в технiчних регламентах з пiдтвердження вiдповiдностi (далi - Регламент модулiв), що затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 жовтня 2003 року N 1585.

     У разi застосування цього модуля виробник гарантує та декларує, що технiчний засiб задовольняє вiдповiднi вимоги цього Технiчного регламенту. Для цього вiн повинен скласти письмову декларацiю про вiдповiднiсть (додаток) та маркувати кожен технiчний засiб нацiональним знаком вiдповiдностi.

     Виробник повинен зберiгати декларацiю про вiдповiднiсть та технiчну документацiю, зазначену в пунктi 13, протягом десяти рокiв пiсля введення в обiг останнього технiчного засобу i надавати її для перевiрки у встановлених законодавством випадках.

     13. Технiчна документацiя має бути виконана державною мовою та забезпечувати можливiсть оцiнювати вiдповiднiсть технiчних засобiв вимогам Технiчного регламенту. Ця документацiя повинна в межах, достатнiх для оцiнювання, охоплювати стадiї проектування, виробництва та функцiонування технiчних засобiв i мiстити таке:

     назву i адресу виробника;

     загальний опис технiчного засобу;

     рисунки, креслення, електричнi та монтажнi схеми, специфiкацiї складникiв тощо;

     описи та роз'яснення, необхiднi для розумiння зазначених вище рисункiв, схем та функцiонування технiчних засобiв;

     iнструкцiю з експлуатацiї;

     результати проведених випробувань та розрахункiв;

     протоколи випробувань, сертифiкати вiдповiдностi та iншi документи щодо оцiнювання вiдповiдностi;

     перелiк нормативних документiв, якi було застосовано для оцiнювання вiдповiдностi.

     14. У разi, коли виробник не застосував чи частково застосував стандарти з офiцiйного перелiку, опублiкованого центральним органом виконавчої влади у сферi пiдтвердження вiдповiдностi, технiчнi засоби вважають такими, що задовольняють вимоги цього Технiчного регламенту, якщо це засвiдчено уповноваженим органом iз сертифiкацiї. При цьому оцiнку вiдповiдностi технiчного засобу вимогам Технiчного регламенту потрiбно здiйснювати з використанням модуля В (перевiрка типу) згiдно з Регламентом модулiв.

     При застосуваннi цього модуля виробник повинен скласти письмову декларацiю про вiдповiднiсть на пiдставi сертифiката вiдповiдностi перевiрки типу, виданого уповноваженим органом iз сертифiкацiї, та проставляти поряд з нацiональним знаком вiдповiдностi iдентифiкацiйний номер цього органу.

     15. Для оцiнки вiдповiдностi технiчного засобу уповноваженим органом iз сертифiкацiї виробник надає йому технiчну документацiю згiдно з пунктом 13.

     16. У разi введення в обiг технiчних засобiв постачальником, який не є виробником, оцiнку вiдповiдностi потрiбно виконувати згiдно з пунктами 14 i 15 цього Технiчного регламенту для кожної партiї обладнання, що постачають або вводять в обiг. При цьому постачальник декларацiю про вiдповiднiсть не складає.

     Здiйснення функцiй та вiдповiдальнiсть за нанесення нацiонального знака вiдповiдностi покладається на постачальника.

     17. Оцiнку вiдповiдностi технiчних засобiв, призначених для радiозв'язку, потрiбно виконувати згiдно з пунктами 14 i 15 цього Технiчного регламенту.

     Ця вимога не поширюється щодо технiчних засобiв, якi виготовлено для використання радiоаматорами згiдно з пунктом 3 цього Технiчного регламенту.

     18. Якщо нацiональний знак вiдповiдностi нанесено з порушенням установлених правил, виробник зобов'язаний привести технiчнi засоби у вiдповiднiсть до пунктiв 7, 8, 9 цього Технiчного регламенту та припинити порушення в порядку, встановленому чинним законодавством України.

     У разi введення в обiг технiчних засобiв не виробником виконання цих зобов'язань покладається на постачальника, який ввiв в обiг цю продукцiю.

     19. Якщо продукцiя i далi не вiдповiдає встановленим цим Технiчним регламентом вимогам, потрiбно вжити всiх необхiдних заходiв, передбачених чинним законодавством для обмеження чи заборони введення такої продукцiї в обiг або вилучення її з обiгу.

     20. Будь-яке рiшення, прийняте вiдповiдно до цього Технiчного регламенту стосовно обмеження введення в обiг технiчних засобiв, повинно мiстити чiткий виклад причин, на яких воно базується.

     Таке рiшення повинно бути без затримання повiдомлено зацiкавленiй сторонi. Одночасно її потрiбно iнформувати про можливостi та термiни вжиття заходiв щодо усунення порушення вимог чинного законодавства України.

Начальник управлiння пiдтвердження вiдповiдностi Держспоживстандарту України О. Я. Сердюков

 

Додаток
до пункту 12 Технiчного регламенту з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi
  
ДЕКЛАРАЦIЯ ПРО ВIДПОВIДНIСТЬ
 
(повна назва виробника або його уповноваженої особи, якi є резидентами України,
 
або постачальника, їх адреса, iдентифiкацiйний номер)
в особi  
(посада, прiзвище, iм'я та по батьковi уповноваженої особи)
пiдтверджує, що технiчнi засоби  
(повна назва технiчних засобiв, тип, марка, модель)
  ,
якi випускаються за  
  ,
(назва та позначення документацiї)

вiдповiдають Технiчному регламенту з пiдтвердження вiдповiдностi електромагнiтної сумiсностi згiдно з

 
(назва та позначення нормативних документiв (за наявностi))
  .
Сертифiкат вiдповiдностi*  
(номер сертифiката вiдповiдностi, дата його реєстрацiї,
  .
термiн дiї, назва та адреса уповноваженого органу з сертифiкацiї)

Декларацiю складено пiд цiлковиту вiдповiдальнiсть виробника/уповноваженої особи/постачальника.

     
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище) (дата)

М. П.

______________
     * Наведений абзац застосовується за умов пiдтвердження вiдповiдностi за пунктом 14 Технiчного регламенту.

Начальник управлiння пiдтвердження вiдповiдностi Держспоживстандарту України О. Я. Сердюков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.