ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

20.05.2004 р. N 252-9-18/6431-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
(крiм Центральної енергетичної)


Про ввезення в Україну банкiвських металiв, отриманих в результатi переробки за межами митної територiї України брухту та вiдходiв дорогоцiнних металiв

     Для керiвництва в роботi повiдомляємо, що за iнформацiєю Нацiонального банку України (лист вiд 16.04.04 N 13-113/1890-3734) увезення в Україну банкiвських металiв юридичними особами-резидентами (крiм уповноважених банкiв) i нерезидентами не дозволяється.

     Ця вимога закрiплена у пунктi 1.9 глави 1 роздiлу III Правил надання фiзичним i юридичним особам - резидентам (крiм уповноважених банкiв України) i нерезидентам iндивiдуальних лiцензiй та спецiальних дозволiв на перемiщення валюти України, iноземної валюти, платiжних документiв (iменних, дорожнiх чекiв), банкiвських металiв через митний кордон України (далi - Правила), затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.07.01 N 305, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 22 серпня 2001 року за N 735/5926.

     Виключне право уповноважених банкiв на ввезення в Україну банкiвських металiв пов'язане з тим, що така операцiя пiдпадає пiд дiю Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю". Згiдно зi статтею 1 Декрету банкiвськi метали є валютними цiнностями, а операцiї, пов'язанi з ввезенням на територiю України валютних цiнностей, є вiдповiдно валютними операцiями.

     Що стосується операцiй, пов'язаних з переробкою брухту та лому дорогоцiнних металiв за межами України як давальницької сировини, то для забезпечення виконання вимог Закону України вiд 15.09.95 N 327/95-ВР "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (викладеного у редакцiї Закону України вiд 04.10.01 N 2761-III) резиденти мають можливiсть ввозити в Україну готову продукцiю самостiйно у виглядi дорогоцiнних металiв.

     Якщо дорогоцiннi метали доведенi (афiнованi) до найвищих проб вiдповiдно до свiтових стандартiв у зливках i порошках, що мають сертифiкат якостi, а також монети, виробленi з дорогоцiнних металiв, то вони вiдносяться до банкiвських металiв. У цьому випадку операцiї з ввезення в Україну банкiвських металiв, якi повертаються в Україну як готова продукцiя пiсля переробки лому та брухту дорогоцiнних металiв як давальницької сировини, мають здiйснюватись з урахуванням вимог пункту 1.9 глави 1 роздiлу III Правил, тобто - банкiвськими установами.

Перший заступник Голови Служби М.IВАНЮК
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.