ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

03.09.2004р. N 25/9-17/10839-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
(крiм Центральної енергетичної)


Про митне оформлення металопродукцiї

     1. Пунктом 5 доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.02.04 N 7679/0 (з урахуванням доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд16.07.04 N 7679/91/1-04) зупинено митне оформлення експортних поставок товарiв за кодом УКТЗЕД 7202 60 00 00.

     Крiм цього, дорученням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.04.2003 N 19558 тимчасово призупинено митне оформлення експорту зливкiв чушок, пластин та iнших напiвфабрикатiв з мiдi та сплавiв на її основi за кодами УКТЗЕД 7403, 7405000000, 7406.

     Вiдповiдно до Закону України вiд 16.04.91 N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" лiцензування зовнiшньоекономiчних операцiй визначається як комплекс дiй органу виконавчої влади з надання дозволу на здiйснення суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi експорту (iмпорту) товарiв. Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.04 N 674 затверджено перелiк продуктiв (напiвфабрикатiв) з кольорових металiв i їх сплавiв, а також виробiв з використанням цих металiв, експорт яких пiдлягає лiцензуванню у 2004 роцi.

     Згiдно iз статтею 1 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" дiяльнiсть суб'єктiв господарської дiяльностi України та iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi, побудована на взаємовiдносинах мiж ними, що має мiсце як на територiї України, так i за її межами є зовнiшньоекономiчною.

     2. З урахуванням викладеного, а також того, що вiдповiдно до статтi 5 Митного кодексу України територiї спецiальних митних зон, розташованих в Українi, вважаються такими, що знаходяться поза межами митної територiї України, крiм випадкiв, визначених законами України, вважаємо, що операцiї з вивезення товарiв з митної територiї України на територiю спецiальної митної зони в межах виконання договорiв, укладених мiж суб'єктами господарської дiяльностi України про поставку металопродукцiї до цiєї спецiальної митної зони для власних виробничих потреб суб'єктiв, розташованих у них, не є зовнiшньоекономiчними, а тому не пiдлягають лiцензуванню й на них не поширюється вимога про зупинення митного оформлення товарiв вiдповiдно до зазначених у пунктi 1 цього листа доручень Кабiнету Мiнiстрiв України.

     Поряд iз цим, операцiї з вивезення товарiв з митної територiї України на територiю спецiальної митної зони в межах виконання договорiв, укладених мiж суб'єктами господарської дiяльностi України та iноземними суб'єктами господарювання, пiдпадають пiд визначення зовнiшньоекономiчних й пiдлягають лiцензуванню. Крiм цього, на них поширюється вимога про зупинення митного оформлення товарiв вiдповiдно до згаданих доручень Кабiнету Мiнiстрiв України.

     3. Згiдно зi статтями 40 i 70 Митного кодексу України митному контролю та митному оформленню пiдлягають товари i транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України. При цьому такi товари i транспортнi засоби класифiкуються за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю (УКТЗЕД) вiдповiдно до Закону України вiд 05.04.01 N 2371-III "Про Митний тариф України" та затверджених цим Законом України Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв.

     У процесi виробничої дiяльностi українськi судноремонтнi заводи ремонтують iноземнi судна (право власностi на якi належить iноземному власнику) iз використанням металопродукцiї, здiйснюючи зовнiшньоекономiчну операцiю з надання виробничих послуг iноземним суб'єктам господарської дiяльностi.

     Поряд iз цим, вiдповiдно до чинного законодавства України декларування послуг митним органам не передбачено.

     Проте, у вищезгаданому випадку об'єктом митного контролю є вiдремонтованi судна, що вивозяться через митний кордон України.

     Виходячи iз вищезазначеного, заборона щодо митного оформлення експорту товарiв, встановлена зазначеними в пунктi 1 цього листа дорученнями Кабiнету Мiнiстрiв України, та режим лiцензування, встановлений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.04 N 674, не поширюються на металопродукцiю, яка використана при ремонтi iноземних суден на територiї України, та вивозиться у складi цих суден через митний кордон України.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю С.Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.