ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 16.07.2004 р. N 5843/6/15-2415-6


     ДПАУ розглянула лист заводу продтоварiв щодо оподаткування ПДВ операцiй з продажу нерезиденту давальницької сировини на митнiй територiї України i повiдомляє.

     Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" визначено, що операцiя з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах - операцiя з перероблення (оброблення, збагачення чи використання) давальницької сировини в результатi технологiчного процесу iз змiною коду по ТН ЗЕД (незалежно вiд кiлькостi виконавцiв), а також етапiв (операцiй з перероблення цiєї сировини) з метою отримання готової продукцiї за вiдповiдну плату. При цьому право власностi на ввезену давальницьку сировину та вироблену з неї готову продукцiю належить iноземному замовнику, а українському виконавцю оплачується тiльки вартiсть його послуги з переробки цiєї сировини в готову продукцiю, яку пiсля переробки буде вивезено за межi митних кордонiв України.

     Згiдно iз зазначеним Законом давальницька сировина також може закуповуватися iноземним замовником на митнiй територiї України у суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України за iноземну валюту. Перiод здiйснення операцiй з давальницькою сировиною, закупленою iноземним замовником за iноземну валюту на митнiй територiї України у суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, становить не бiльше 90 днiв.

     Статтею 6 Закону про ПДВ встановлено, що для операцiй з продажу товарiв, що були вивезенi (експортованi) платником податку за межi митної територiї України, ПДВ обчислюється за нульовою ставкою. При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України у випадку, якщо їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою вантажною митною декларацiєю.

     Як було зазначено вище, давальницька сировина може закуповуватися iноземним замовником на митнiй територiї України у суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України за iноземну валюту i передаватися українському виконавцю для її переробки. Український виконавець пiсля переробки отриманої давальницької сировини у готову продукцiю протягом визначеного термiну в 90 днiв повинен вивезти готову продукцiю за межi митних кордонiв України iз вiдповiдним оформленням вантажної митної декларацiї. Якщо у випадку, що розглядається, готова продукцiя повнiстю вивозиться концерном за межi митної територiї України, а фактурна вартiсть готової продукцiї включає в себе вартiсть отриманої давальницької сировини, вивезення готової продукцiї (iз вiдповiдним оформленням вантажної митної декларацiї) слiд вважати пiдтвердженням вивезення (експортування) давальницької сировини, закупленої нерезидентом на митнiй територiї України за iноземну валюту. Вантажна митна декларацiя, оформлена виконавцем для пiдтвердження вивезення готової продукцiї, повинна мiстити необхiднi данi про зовнiшньоекономiчний контракт на закупiвлю сировини. Крiм того, необхiдно мати пiдтвердження про надходження валюти вiд нерезидента за реалiзовану давальницьку сировину.

Заступник Голови В. Копилов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.