ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 21.09.2004 р. N 18176/7/15-2417-26


     ДПАУ розглянула лист ВАТ щодо порядку оподаткування ПДВ операцiй з ввезення на митну територiю України товарiв з метою ремонту та отримання робiт (послуг), що надаються пiдприємствами для їх використання або споживання на митнiй територiї України, i повiдомляє.

     Згiдно з пп. 3.1.2 ст. 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" операцiї з отримання робiт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митнiй територiї України, є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому згiдно з п. 2.2 ст. 2 Закону вiдповiдальним за сплату податку, нарахованого на вартiсть робiт (послуг), що виконанi (наданi) нерезидентами, є особа, яка отримала вiд нерезидента такi роботи (послуги).

     Щодо порядку оподаткування товарiв, якi ввозяться на митну територiю України з метою ремонту, то необхiдно враховувати таке. Операцiї з ввезення (пересилання) товарiв на митну територiю України є об'єктом оподаткування ПДВ вiдповiдно до пп. 3.1.2 ст. 3 Закону.

     Термiн "товари" згiдно з п. 1.11 ст. 1 Закону використовується у значеннi, визначеному Законом України "Про оподаткування прибутку пiдприємств". Пунктом 1.6 ст. 1 цього Закону визначено, що товари - матерiальнi i нематерiальнi активи, що використовуються у будь-яких операцiях.

     Отже, Законом встановлюється визначення об'єкта оподаткування залежно вiд факту ввезення, а не вiд режиму ввезення (тимчасово, власнi товари, придбанi самостiйно чи за договором комiсiї тощо), а тому будь-якi товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України, пiддягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20 % за винятком окремих випадкiв, прямо передбачених Законом (наприклад, окремi пункти ст. 11).

     Враховуючи те, що при ввезеннi товарiв на митну територiю України з метою ремонту нарахована сума ПДВ має значнi розмiри, КМУ прийнято рiшення про застосування режиму вiдстрочення сплати податку шляхом видачi податкового векселя (постанова КМУ вiд 19.01.2004 р. N 47 "Про порядок випуску, обiгу i погашення податкових векселiв при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України з метою ремонту").

     При цьому сума податку, вказана у такому податковому векселi, не може бути включена платником, який його видав, до складу податкового кредиту (податок нараховано на товар, вартiсть якого не включається до складу валових витрат i не пiдлягає амортизацiї).

Заступник Голови С. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.