ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

24.03.2004 N 25/4-14-37/3530

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про митне оформлення полiграфiчного обладнання

     Згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України та Нацiонального банку України вiд 27.08.97 N 937 "Про виготовлення бланкiв цiнних паперiв та документiв сурового облiку" (iз змiнами i доповненнями) Нацiональний банк має виключне право видавати дозвiл на придбання i використання машин орловського - офсетного друку та iнталiо - друку, друкарських нумераторiв для нумерацiї нацiональної грошової одиницi.

     З метою недопущення випадкiв митного оформлення вищезазначеного обладнання без вiдповiдного дозволу Нацiонального банку України, в тому числi в зв'язку iз неправильною класифiкацiєю, пiд особисту вiдповiдальнiсть забезпечити наступнi заходи.

     Товари товарних позицiй 8442 та 8443 за УКТЗЕД включити до товарiв "групи ризику". Митне оформлення цих товарiв проводити обов'язково iз залученням фахiвцiв вiддiлiв номенклатури та класифiкацiї товарiв регiональних митниць та вiддiлiв контролю митної вартостi та номенклатури митниць.

     Вiддiли номенклатури та класифiкацiї товарiв регiональних митниць та вiддiли контролю митної вартостi та номенклатури митниць прямого пiдпорядкування в щомiсячнiй аналiтичнiй довiдцi повиннi зазначати всi випадки митного оформлення iмпортних товарiв, якi класифiковано в товарних позицiях 8442 та 8443 за УКТЗЕД.

     Звертаємо увагу, що згiдно зi статтею 88 Митного кодексу України, в тому числi й при митному оформленнi виробiв товарних позицiй 8442 та 8443 за УКТЗЕД, декларант зобов'язаний надати митницi технiчну документацiю з характеристиками виробу, якi є визначальними для класифiкацiї товарiв та застосування заходiв нетарифного регулювання (в даному випадку надання дозволу Нацiонального банку України при митному оформленнi певних виробiв друкарського обладнання).

     Надаємо також, для використання в роботi додаткову iнформацiю та iнформацiю надану Банкнотно-монетним двором Нацiонального Банку України на запит Держмитслужби України щодо основних характеристик цього обладнання.

     Машини орловського офсетного друку - це машини планетарного типу своєрiдної конструкцiї, якi мають додатковий (в порiвняннi з iншими машинами такого типу) формний цилiндр, на якому закрiплюється спецiальна друкарська форма. На цiй формi формується багатоколiрне зображення, яке передасться на офсетний цилiндр, а потiм на папiр. На звичайних машинах офсетного друку багатоколiрне зображення формується шляхом послiдовного внесення одноколiрних зображень на папiр.

     Одна з моделей зазначених машин, що застосовується на сьогоднi в практицi друкування банкнот - "Супер-симултан 312" виробництва фiрми КБА -Джiорi.

     Орловський та металографський (iнтаглiо, iнталiо) способи друку рекомендуються для використання пiд час друку цiнних паперiв та банкнот.

     Орловський друк є видом офсетного друку, при якому в елементах отриманих зображень присутнiй перехiд одного кольору в iнший. На машинi орловського друку виробляється багатокольорове зображення шляхом переносу друкарських фарб з кольоровоподiлених друкарських форм високого друку (шаблонiв) на збiрну форму - клiше, де синтезується кольорове зображення, та в його передачею, в наступному на матерiал (що задруковується) в один фарбовiдбиток (прогiн).

     Машини iнталiо (iнтало) друку (металографського друку) - це спецiальнi друкарськi машини, якi використовуються в комерцiйнiй полiграфiї. Характерною ознакою цих машин є наявнiсть спецiального формного цилiндра, обладнаного стираючим пристроєм та системою пiдiгрiву. На заглиблених друкарських елементах форми, закрiпленої на цьому цилiндрi, формується фарбове зображення пiд високим тиском передається безпосередньо на друк.

     В такий спосiб на паперi отримують рельєфне зображення, яке можна вiдчути на дотик.

     Вiдомi наступнi моделi (марки) зазначених машин: Iнтаглiоколор, Iнтаглiо 1-8, Супер - Орлов - iнтаглiо, виробництва фiрми "КБА - Джiорi", IС-322ПА, виробництва фiрми Коморi.

     Металографiчний або iнталiо (iнтаглiо) друк - один з рiзновидiв глибокого друку, пiд великим тиском та з використанням спецiальних фарб, який дозволяє отримати рiзноманiтнi напiвтони, також рельєфне зображення, яке можна перевiрити на дотик.

     Глибокий друк - передача зображення на матерiал (що задруковується) з друкарської форми, на якiй друкуючi елементи заглибленi по пiдношенню до пропускiв. Глибокий друк дозволяє мiняти розмiр надрукованованих точок на растровiй чарунцi не тiльки по площi, а i по висотi. За рахунок наведеного можна отримати дуже якiсне зображення.

     Друкарськi нумератори - це невеликi нумерацiйнi пристрої (орiєнтовнi габаритнi розмiри 65 х 50 х 50 мм), якi крiпляться в нумерацiйнiй машинi. При контактi нумератора з папером на останньому залишається фарбовий вiдбиток з лiтер i цифр.

     Нумератори, якi потребують дозволу Нацiонального банку України, - це дев'яти розряднi нумерацiйнi пристрої, якi мiстять 9 кiлець з лiтерами та цифрами. При цьому, лiтери та цифри мають певний нарис (форму), як на українських банкнотах випуску 1994 - 2004 рокiв.

     Враховуючи, що питання вiднесення полiграфiчної машини до типу орловського та iнталiо (iнтаглiо) друку достатньо складне, надалi всi випадки митного оформлення такого обладнання з метою точного встановлення його характеристик та класифiкацiї й вiдповiдно застосування заходiв нетарифного регулювання проводити за погодженням з Управлiнням номенклатури й класифiкацiї товарiв.

Заступник Голови Служби А.Д.Войцещук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.